23.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
YENİ ŞİRKETLER - SERKAN ARMAN
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kardeşi Korkut Özal’ın oğlu Bahattin Özal ve kızı Ayşegül Özal Dinç, enerji portföylerine Ağrı’yı ekliyor. Özalların, Hidro Kontrol Şirketler Grubu altında Doğu Karadeniz’de 3 hidroelektrik santralı vardı. Bu ay Bahattin Özal ve Ayşegül Özal Dinç, ‘Ağrı Elektrik Üretim’ adlı bir şirket kurdu. Şirket yetkilileri, artık doğalgazdan da elektrik üreteceklerini söylüyor. Özallar Ağrı’nın yanı sıra Urfa’da bir doğalgaz çevrim santralı kuracak.
Ünlü futbol yorumcusu Ömer Üründül ise enerji üretimi için Karabük’ü gözüne kestirdi. Üründül bu ay, Atatürk Barajı’nı yapan Ata İnşaat’ın ortakları arasında yer alan babası Sedat Üründül ile birlikte ‘Karabükgaz Enerji Üretim’ adlı bir şirket kurdu.
Hakan Şükür’le ortak olacak
Üründül, şirketin kuruluş aşamasında olduğunu, detayların yakında netleşeceğini söylüyor. Karabükgaz Genel Müdürü Fazıl Akıncı da, “Karabük’te elektrik tüketim potansiyeli yüksek. Doğalgaz çevrim santralı kurmak istiyoruz. Başvuruları yaptık” diyor.
Ömer Üründül’ün ‘Üründül Enerji’ adlı bir enerji şirketi daha bulunduğunu hatırlatan Fazıl Akıncı şunları söylüyor:
“Bu şirketle de Kırklareli’nde doğalgazdan elektrik üretme çalışmamız var. Projede mesafe aldık. Hayata geçerse Hakan Şükür’ün şirkete ortak olması konuşuldu. Ancak Şükür milletvekili adayı olduğu için adının ticaretle gündeme gelmesini istemiyor.”
Ural Birand şirketlere ‘kimlik’ kazandıracak
İşadamı Ural Birand, Türk şirketlerinin ‘kimliğini’ değiştirmek ve uluslararası platforma çıkmalarına yardımcı olmak için kolları sıvadı. Birand, pek bilinmese de, ünlü gazeteci Mehmet Ali Birand’ın ağabeyi.
Hukuk eğitimi gören Ural Birand, yıllarca uluslararası firmalarda yöneticilik ve danışmanlık yapmış. Şimdi ise İngiliz marka danışmanı Aubrey Ghose ile bir girişim hazırlığında. İkili, ‘uluslararası’ olmak isteyen Türk firmalarının markalarını baştan yaratacak. Aubrey Ghose şöyle anlatıyor:
“Birand ile 1994’te tanıştık. ‘Allen International’ adlı marka dizayn şirketinde çalışıyorduk. Ben 2003’te ayrılıp AIS>BrandLab adlı firmamı kurdum. İşimiz ‘marka’. Markaların DNA’sını belirlemek ve onun çevresinde kimlik, reklam, mimari ve personel eğitimi gibi unsurları şekillendirmek.
Ofis kurmaya hazırlanıyor
Barcelona, Dubai ve Londra ofislerimizde 100’e yakın çalışanımızla bize başvuran firmaların ‘kültürünü’ değiştiriyoruz. Türk ekonomisi inanılmaz büyüyor. Türkiye’de çok önemli markalar var. Ancak uluslararası marka az. Burada bir sorun var. Bu konuda Türk firmalarına yardımcı olacağımıza inanıyoruz. Türkiye’de bir ofis açmaya hazırlanıyoruz.”
Allen International’ın eski ülke yöneticisi Ural Birand, 1994’den bu yana Akbank, Garanti Bankası, Denizbank, Teknosa, Gratis gibi firmalara yaptığı çalışmalarla Türkiye’de marka pazarlama profilinin değişmesine yardımcı olduğunu anlatıyor. Birand, “Aubrey ile yolumuz tekrar kesişti. 3 hedefimiz, müşterilerin pazar payını artırmak, kârlılığını yükseltmek ve uluslararası büyümesini sağlamak. Görüştüğümüz şirketler var. 3 firmayla anlaşınca Türkiye’de şirketimizi kuracağız” diyor.
Zeynep Unakıtan ‘ışığı’ söndürdü
Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kızı Zeynep Unakıtan aydınlatma sektöründe aradığını bulamadı. Zeynep Unakıtan 2008’de ev, işyeri ve sokakları LED ışığıyla aydınlatmak üzere kurduğu ‘ZİA Enerji’ adlı şirketi tasfiye ediyor. ZİA’nın 30 Mart tarihli yönetim kurulu toplantısında “şirketin faaliyetine devam etmesinde fayda görülmediğinden tasfiye haline girmesi” kararı verildi. Karar 8 Nisan’da tescillendi. Şirket müdürü Zeynep Unakıtan, ‘tasfiye memuru’ olarak atandı.
‘Zaman ayıramadılar’
ZİA şirketinde Unakıtan’ın ortağı olan İsmail Kılıçlar, şunları söylüyor:
“23 senedir aydınlatma sektöründeyim. Kendi şirketlerimle işe devam ediyorum. Uluslararası ticaret yapıyorum. Unakıtanlarla beraber bir şeyler yapmak istemiştik. Kendileri çok ilgilenmişti. Ancak başka işleri de var. Çok yoğun çalışıyorlar. Yeterli zamanı ayıramadılar.”