Ekonomi Özel bankalar faiz indirimine gider mi? Uzman isim değerlendirdi

Özel bankalar faiz indirimine gider mi? Uzman isim değerlendirdi

19.11.2021 - 11:55 | Son Güncellenme:

Kamu bankaları kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 100 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gitti. Peki aynı oranda özel bankalar faiz indirimi yapar mı? Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Enver Erkan, "Özellerin takip etmesi mümkün mü bence eşdeğer bir katkı olmayacaktır. Direkt olarak eş değer biçimde bir indirim bekleyemeyiz." dedi.

Özel bankalar faiz indirimine gider mi Uzman isim değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dünkü faiz indirimi kararının ardından kamu bankaları da kredi faiz oranlarını düşürdü. Bugün itibarıyla kamu bankaları, kurumsal kredi faiz oranlarında 100 baz puana kadar indirim yaptı.

Haberin Devamı

ÖZEL BANKALAR AYNI ORANDA FAİZ İNDİRİMİ YAPAR MI?

Konut kredilerinde de indirime giden kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını, bugünden geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20'ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29'a düşürdü. Kamu bankaları 25 Ekim'de de kurumsal ve konut kredi oranlarında indirime gitmişti. Peki aynı oranda özel bankalarda faiz indirimi yapar mı?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Enver Erkan şu ifadeleri kullandı:

Kamu bankaları Merkez Bankası’nın faiz indirimini takip ederek indirim gerçekleştirdi. Kurumsal krediler ve konut krediler buna konu. Değişen ürün ve vade gruplarına göre oranlarda değişim olabiliyor. Merkez Bankası’nın parasal perspektifte indirime paralel oldu. Daha fazla bir aktif pasif yöntemine konu olduğu için 25 Ekim’deki kamu bankalarına faiz indirimine benzer şekilde bir indirim yaptığını görüyoruz.

Haberin Devamı

"EŞ DEĞER BİR KATKI OLAMAYACAKTIR"

Özellerin takip etmesi mümkün mü bence eşdeğer bir katkı olmayacaktır. Özel bankalarda vade uyumu ve verilen risk unsuru gibi durumları da göz önünde bulundurur ancak piyasa rekabeti açısında indirim olabilir. Ancak kamu bankalarına oranla aynı indirim olur mu? Direkt olarak eş değer biçimde bir indirim bekleyemeyiz orada kendi risk değerlendirmeleri devreye girer.

"YATIRIMA DÖNÜŞMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Kredi tahsilatı gibi aktif kredileri etkileyen unsurlar da girer özellikle ticari krediler açısından faiz oranları önemli ancak tek kriter değil makroekonomik kriterlerde riskler ve buna bağlı olarak yatırım ortamındaki iyileşme de ticari kredilerin yatırıma dönüşmesi açısından önemlidir.