Ekonomi Plastik pazarına sürdürülebilir çözüm

Plastik pazarına sürdürülebilir çözüm

26.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Wastespresso kahve atıklarından doğada çözünebilir tek kullanımlık plastikler ve pek çok sektöre sürdürülebilir hammaddeler üretiyor.

Plastik pazarına sürdürülebilir çözüm

Aylin Rana Aydin - Wastespresso, restoran, kafe, oteller için geliştirdiği kompostlama yöntemiyle kahve atıklarından doğada çözünebilen tek kullanımlık plastikler üretiyor. Halihazırda 43 bin kilogramı aşkın kahveyi ileri dönüştürerek 14.620 metreküp metan emisyonunu engelledikleri belirtiliyor. Bu sayede hem atık yönetimi gerçekleştirilirken hem de çevresel değer yaratılıyor. Wastespresso Kurucu Ortağı Cavid Bayramlı, kendilerini bir atık yönetimi ve ileri dönüşüm şirketi olarak tanımlıyor. Kahve atığı oluşturan işletmelerden mikro atık yönetimlerini gerçekleştirerek kahve atıklarını topladıklarını kaydeden Bayramlı, “Daha sonrasında bu toplamış olduğumuz kahve atıklarını ileri dönüştürerek plastik, ambalaj, otomotiv, beyaz eşya gibi birçok sektör için biyo-sürdürülebilir hammaddeler üreterek satışını gerçekleştiriyoruz. Otel, restoran, kafeler için çatal, bıçak, kaşık, pipet, bardak gibi tek ve çok kullanımlık sürdürülebilir ürünler sunuyoruz. Geliştirdiğimiz çevreci kurutma ve özel parçacık yöntemiyle, atık yönetimini gerçekleştirdiğimiz partner işletmelerin kahve atıklarının nemini optimum seviyeye getirerek istenen parçacık boyutlarını elde edip; tekstil, kozmetik, ilaç, gıda, üç boyutlu yazıcı, otomotiv gibi farklı sektörlere yenilikçi ve sürdürülebilir bir hammadde olarak sunuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hammadde satışı

2019 yılında fikir olarak doğan Wastespresso’nun çeşitli yarışmalarda dereceye girdiğini belirten Bayramlı, “Tohum öncesi yatırımımızı Erciyas Holding’den 1.8 milyon dolar değerleme ile yatırım alarak üretim ve kahve atığı toplama operasyonlarına hızla başladık” dedi. 2021 Ocak’ta Wastespresso AR-Ge pilot üretim sahasının kurulduğunu açıklayan Bayramlı, farklı şirketlere ürün ve hammadde satışı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Plastik pazarının 2030’da 4 trilyon doları aşacağını kaydeden Bayramlı, “Türkiye’de ise plastik sektörü 40 milyar dolar hacmine ulaşacak. Tek kullanımlık plastik pazarı 2027’de 51 milyar dolara ulaşacak” dedi.

Tüketici davranışları firmaları etkiledi

İklim krizinin toplumda bir bilinç yarattığını ve bu bilincin getirdiği gelecek nesilleri yaşatma sorumluluğunun ise birçok insan ve birçok firmada oluştuğunu söyleyen Bayramlı, “Bu da kişilerin tüketici davranışlarını değiştirerek dolaylı yoldan da firmaların tüketici davranışlarını değiştirmiş oldu. Bu şekilde süreç ilerler ve sürdürülebilirlik trend olmaya devam ederse doğada dönüşmeyen plastiklerin kullanıma minimuma gelecek ve ileri dönüştürülmüş ürünlerden oluşan çevre dostu ürünlerin kullanımı pik yapacak” dedi.