EkonomiŞartlar ağır geldi 3. köprüye talip çıkmadı

Şartlar ağır geldi 3. köprüye talip çıkmadı

11.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprünün de içinde bulunduğu, 6 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ne talip çıkmadı. Daha önce ertelenen ihalede kamulaştırma paylarında yapılan indirim de firmalara yetmeyince yaşanan finans sıkıntısı, çevrecilerin tepki gösterdiği 3. köprü projesinin belirsiz bir tarihe ertelenmesine neden oldu.

Şartlar ağır geldi 3. köprüye talip çıkmadı

İstanbul’a 3. köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine, ihale şartnamesi alan 18 şirketten hiçbirisi gelmedi. İhale Komisyonu Başkanı, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı İhsan Akbıyık şunları söyledi:
“Uzun süredir ihalesi düşünülen ve konuşulan 3. Boğaz Köprüsü dahil Kuzey Marmara Otoyol Projesi’ni yapmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü olarak tüm hazırlıklarımızı yaparak ihale salonuna geldik. Saat 14.00 itibarı ile tekliflerin verilmesi gerekirdi. Bu saate kadar teklif gelmedi. Bundan sonraki aşamada komisyon kararını yazarak üst makamlarına iletecek. Genel müdürlüğümüzün ve bakanlığımızın yönlendirmeleriyle bundan sonraki aşamalardaki çalışmalarımız sürecek.”

Yeni süreç başlayabilir
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, “Teklif veren olmazsa biz yolumuza devam ederiz, B planını devreye sokarız” açıklamalarının anımsatılması ve yeni bir ihale sürecinin başlayıp başlamayacağının sorulması üzerine Akbıyık, “Bunları görüşeceğiz. İhale komisyonu olarak karar verme durumunda değiliz. Katılım olmadığından medyaya durumu açıklamakla yükümlüyüz. Teklif almayan bir ihale sona ermiştir. Bundan sonra yapılacak bir şey yok. Bu süreç bitti bundan sonra yenisi başlayabilir” dedi.

Finansman bulamadılar
Dün sabah saatlerinde ihaleye katılımın düşük kalacağı iddialar ortaya atılmış, STFA, Varyap, Astaldi ve Cengiz İnşaat’ın projeye teklif vermeyeceği belirtilmişti. Edinilen bilgiye göre, aralarında Japonların önde gelen şirketlerinden Mitsubishi’nin de yer aldığı yabancı firmalar da finans bulma sıkıntıları nedeniyle projeye girmedi. Şirketlerin, şartnamede yer alan maddelerden ise önemli bir şikayeti olmadığı kaydedildi.
Şartname alan firmalar arasında Mitsubishi, Obayashi, Itochu, IHI, Astaldi, Moskovskiy Metrostroy, NPO Mostovik, FCC Construction, Stradag AG, Varyap, Yüksel, Kolin, Nurol İnşaat ve STFA gibi şirketler bulunuyordu.


Erdoğan?3.köprü ortada kalmaz, milli bütçeyle yaparız

3. köprüye teklif gelmemesini değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Müteahhit firmalar, beyefendiler daha fazla çalışalım diyor, ihale üzerinde süre istiyor. Yok 3 ay, yok 6 ay falan. Biz bir an önce ihaleyi yapıp köprüyü sahiplendirelim istiyoruz. Üçüncü köprünün kesinlikle müşterisi vardır. En kötü ihtimalle üçüncü köprüyü biz milli bütçeyle yaparız.”
Faizlerin yüksekliğini eleştiren Erdoğan şunları söyledi: “Faiz lobisinin çalışma atağı var. Lobiye karşı gerekli köşeli sert çıkışları yapacağız. Faiz lobisini bu kadar rahat çalıştıramayız. Onlar ne kadar acımasız çalışırsa vatandaşın satın alma gücü o kadar azalacak. Öte yandan girişimci yatırımını azaltmak durumunda kalacak çünkü yüksek faizle kredi veriliyor. Politik faiz yüzde 5.8, piyasa faizi yüzde 13-14’de dolaşıyor. Makas çok açılmış bunu kapatmamız lazım.” Kredi kartının kayıt altına almayı kolaylaştırdığına değinen Erdoğan, “Ama imkanı olmadığı halde borçlanarak kredi kartı mağduru oldum diye bağıran var. Cebindeki kadar harca kardeşim. Ya da gelirin ne olacaksa o kadar harca” dedi.

ANKARA Milliyet


Güngör Uras’tan köprü için ‘Formül’

Almanlar Osmanlı döneminde İstanbul Bağdat Demiryolu’nu “bedavadan” yapmadı. “Demiryolu’nu yaparız ama, demiryolunun sağındaki solundaki tüm madenleri işletme hakkını isteriz“ dediler. Biz de onlara bu hakkı verdiğimiz için o demiryolu yapıldı. Hatta Almanlar maden sahasını genişletmek için demiryolunu düz bir hat olarak yapacak yerde, “yılan gibi kıvırdıkça kıvırdı”. O zamanlar para “maden”de vardı. Günümüzde “maden” para etmiyor. Günümüzün madeni “arsa” oldu. Para “arsa”da var. İşte formülüm: “Köprüyü yapanlar, bağlantı yolunun sağındaki solundaki arsalara sahip olacak. TOKİ bağlantı yollarının sağını solunu kamulaştıracak. Kamulaştırdığı arsalara (40 kat-50 kat) özel imar hakkı tanıyacak. Bu arsaları köprüyü yapmayı üstlenen firmalara verecek.” Bakınız o zaman köprü ihalesi için yerli, yabancısı birbirini nasıl yiyor? Bir değil, iki, üç, beş köprü için firmalar nasıl sıraya giriyor? (Ben bu gibi hassas konularda yazı yazmıyacaktım ama “Gel de yazma birader!”)




İkinci planı devreye sokarız

Şartlar ağır geldi 3. köprüye talip çıkmadı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ihale öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Teklif gelmezse oturup kara kara düşünecek değiliz, yine karar verir ikinci planımızı devreye sokarız” dedi.
Microsoft Türkiye’nin gerçekleştirdiği ve Garanti Bankası’nın destek verdiği, “Düşler Akademisi”nin açılışına katılan Yıldırım, burada gazetecilerin üçüncü köprü ihalesine ilişkin sorularını yanıtladı. Yıldırım, “Uluslararası haber ajansları, üçüncü köprü ihalesine girecek firmaların proje finansmanı bulmakta zorlandığına dair haber geçiyor. Sizce Avrupa’daki finans krizi, Türkiye’deki alt yapı projelerini ne ölçüde etkiliyor” şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi:
“Krizin ilacı yatırımdır. Biz 2008 krizinde de bunu söyledik. 2009’da da bunu söyledik. Türkiye’de yaşanan bir kriz yok. Avrupa’da belirginleşmiş bir durgunluk, kriz var. Bunun için AB’nin önde gelen ülkeleri tedbir almaya çalışıyorlar. Türkiye’de Allah’a şükür, finansal sistem çok güçlü. Bir kriz riskiyle karşı karşıya değil, olsa olsa ’Türkiye’de niye kriz olmadı’ diye krize girenler olabilir. Onlar da kusura bakmasın, Türkiye, krizlerle başa çıkmasını bilen bir ülkedir” yanıtını verdi.

‘Proje tanımı yok’
Üçüncü köprü ihalesine ilişkin bir ertelemenin söz konusu olmadığını belirten Yıldırım, “Dosya alanlar çok. Bugün teklifler verilecek. Kim verecek? Ben de sizin gibiyim. İstihareye yatacak değilim. Teklifler önümüze gelecek. Teklif geldi geldi, gelmezse oturup kara kara düşünecek değiliz. Kararımızı verip yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Köprünün proje tanımında “çift katlı” ya da “tek katlı” diye bir ön kabullerinin olmadığını bildiren Yıldırım, “Bizim şartımız şudur: Yapılacak köprüden hem karayolu araçları, hem demiryolu araçları geçecek. Bir erteleme de söz konusu değil. Bugün teklif gelirse değerlendirir, ona göre karar veririz. Teklif gelmezse bir şey değişmez yine karar verir ikinci planımızı devreye sokarız” açıklamasında bulundu.


KEŞFETYENİ
Yine çok konuşulacak yanıt! 'Her evde ayakkabıyla dolaşılır'
Yine çok konuşulacak yanıt! 'Her evde ayakkabıyla dolaşılır'

Cadde | 30.04.2025 - 12:19

Defne Samyeli’nin kızı Derin Talu, açıklamaları ve sosyal medyadaki paylaşımlarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Yazarlar