Ekonomi Sinpaş GYO 1500 ev sattı hedefini 1 milyar TL yaptı

Sinpaş GYO 1500 ev sattı hedefini 1 milyar TL yaptı

22.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

2012 yılında 1510 konut satışıyla 702 milyon lira gelire ulaşan Sinpaş GYO’nun 2013 yılındaki hedefi ise 1 milyar lira oldu

Sinpaş GYO 1500 ev sattı hedefini 1 milyar TL yaptı


Gayrimenkul sektörünün önemli oyuncularından Sinpaş GYO, 2012 yılı satış rakamlarını açıkladı. Buna göre, 2012’de toplam 1510 satış gerçekleştiren şirket, toplam 702 milyon lira satış geliri elde etti. Yeni projelerle 2012’de adından sıkça söz ettiren firmanın Ankara’daki projesi İncek Life’ta 346 konut satışı gerçekleştirirken, şirket iştiraklerinden Eviya Gayrimenkul’ün projesi Ege Boyu’nda 395 konut satışı yapıldı.
Şirketin 2012’deki çalışmalarını değerlendiren Sinpaş GYO Pazarlama ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Ekinci, 2010 yılında yaşanan krize rağmen istikrarlı büyümesini sürdüren firmanın 2012’de Lagün, Bursa Modern, Bosphorus City, Aqua City 2010, İstanbul Sarayları, Itower ve İncek Life ile birlikte şirket iştiraklerinden Eviya Gayrimenkul’ün yürüttüğü Ege Boyu projesi ile toplam 1510 satış gerçekleştirdiğini söyledi. Ekinci, “Sinpaş GYO, en yüksek satış rakamlarına İncek Life ve Ege Boyu projeleri ile ulaşırken, toplam 702 milyon lira satış geliri elde etti” dedi.

2013 hedefini büyüttü
Şirketin bugüne dek gerçekleştirdiği Bosphorus City, İstanbul Sarayları ve Lagün gibi prestijli projelerle öne çıktığını belirten Ekinci, “2012 yılındaki satış hedeflerimizi yakalamamızda yeni projelerimiz çok etkili oldu. Ankara’daki ilk proje İncek Life ile Ege havasını İstanbul’a taşıyan Ege Boyu projeleri ile yüksek satış grafiği çizen Sinpaş GYO, İncek Life’ta 346 ve Ege Boyu’nda 395 olmak üzere, yalnızca iki projede toplam 741 konutun ön satışını gerçekleştirdi. 2013’te satışa çıkaracağımız yeni projelerle yükseliş grafiğimizi sürdüreceğiz” dedi.
2013’te de büyüme kararı aldıklarını belirten Ekinci, “2013 yılı içinde satışına başlanacak olan projelerle 2013 yılında şirketimiz, cirosunu yüzde 45 artıracak” dedi. 2013’ün Sinpaş GYO açısından hareketli bir yıl olacağını belirten Ekinci, şunları söyledi:
“Şirketimizin her yıl bir önceki yıla oranla yüzde 15-20 oranında büyüme hedefi var ve zaten 2010 yılından bu yana, krize rağmen satış adedi ve ciroda hep büyüme kaydettik. Bu yıl 312 bin 358 metrekare alan satışa sunacağız Geliştirdiğimiz arsalara 6051 konut inşa ederek, konut portföyümüzü 9050 adede yükselteceğiz. 2013 yılında Bomonti Time, İstanbul Park Halkalı, Ankara’da The First Çankaya ve Gaziosmanpaşa olmak üzere dört yeni projeyi hayata geçireceğiz. Projelerimizle birlikte 2013 yılında ciromuzu yüzde 45 artırarak 1 milyar lira satış geliri hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

3 bin konutta inşaat devam ediyor
Satışı devam eden projelerde 676 konut stoğu bulunduğunu ifade eden Ekinci, “Bu konutların inşaatı bitmiş durumda ve satışlarını da tamamladığımızda 345 milyon satış geliri elde edeceğiz. 3 bin konutun ise inşaatı devam ediyor. Bu rakamın 1982’sini satmış bulunuyoruz. Bu veriler ışığında bu yıl 1871 konut teslimiyle 570 milyon lira ciro elde etmiş bulunuyoruz” diye konuştu.
İstanbul Sarayları 2, 3 ve 4. etapların teslimlerinin devam ettiğini belirten Ekinci, Çırağan etabının 2013 Aralık – 2014 Mart arasında teslim edileceğini, Bursa Modern son etap tesliminin ise Mayıs 2013 sonu itibariyle başlayacağını söyledi.

İncek Life’ın yüzde 60’ı satıldı
Türkiye’nin ilk konsept konut projesi Bosphorus City’de teslimlerin tamamlandığına dikkat çeken Barış Ekinci, şunları söyledi:
“2 bin 800 dairelik Bosphorus City projemizin inşaat sürecini ve teslimlerini bitirdik, yaklaşık 2 bin aile yaşamaya başladı. Bir diğer özel projemiz Lagün’de de teslimler tamamlandı. Aqua City 2010’u tamamladık ve 1000’e yakın teslim yaptık.
Bursa Modern’in bir etabını daha bitirdik onların teslimlerini yapıyoruz. Diğer taraftan da Ankara’da yeni projemiz İncek Life’ın satışına ve inşasına başladık. Projenin yüzde 60’ı şimdiden satıldı. İştirak şirketimiz Eviya’nın Ege Boyu projesinin de inşaatına başladık ve satışlarına devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

KENTSEL DÖNÜŞÜME DENİZBANK’TAN DESTEK

EKONOMİ SERVİSİ

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşümün 289 bin kişiyi ilgilendirdiğini belirterek, gün geçtikçe bu sayının artacağını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Denizbank arasında, 6306 sayılı Kanun kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin protokol yapıldı.
Protokolü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ile Denizbank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk imzaladı. Türkiye’de 9 tane alanın riskli olarak ilan edildiğini belirten Gürgen, “Bunlar içerisinde Erzurum, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Diyarbakır’da projelerimiz var. Karşımızda 49 bin bina var, bunları kullanan şu anda 289 bin vatandaşımız var. Bunlar ya bizden kredi talebinde bulunacak ve faiz desteği için ilgili anlaşma yaptığımız kuruluşlara yönlendireceğiz ya da bizden direkt kira yardımı talebinde bulunacaklar. Pasta bu anlamda çok daha geniş” dedi.
Bakanlık olarak ikinci protokolü gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Gürgen, Halkbank, Bank Asya, Albaraka Türk, Finansbank ve TEB ile de belirli bir noktaya kadar geldiklerini kaydetti.
Gökhan Ertürk de 2012 itibarıyla Türkiye’deki mevcut konut stoğunun 19 milyon civarında olduğunu, bu stoğun yaklaşık 5 milyonunun kaçak ruhsatsız evlerden oluştuğunu vurguladı. Ertürk, ekonomik ömrünü tamamlamış, değişim zorunluluğu bulunan 1.5 milyon konutun da mevcut stok içerisinde bulunduğuna işaret etti.

Daire başı 500 TL
Protokol çerçevesinde, Denizbank’ı tercih edecek müşteriler devlet desteklerinden faydalanabilecek. Kentsel dönüşüm kredisi kullanmak isteyen müşterilerden dosya masrafı, ekspertiz ücreti, ipotek ücreti alınmayacak. Denizbank, ayrıca sürecin başlangıcı sayılan Deprem Risk Raporu için daire başı 500 liraya kadar katkı yapacak. Denizbank, ayrıca, kentsel dönüşüm kapsamında başvuran vatandaşların, Bakanlığın belirlediği lisanslı kuruluşlara riskli binasını tespit ettirecek.

Haberin Devamı

Fikirtepe ‘şimdilik’ yüzde 18 KDV’ye tabi

Haberin Devamı

HÜLYA ÇAYLAK

Kentsel dönüşüm alanlarının yüzde 18’lik KDV’den muaf tutulmasıyla birlikte Fikirtepe’nin kentsel dönüşüm bölgesi olarak ilan edilip edilmeyeceği merak edilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Fikirtepe’yle ilgili böyle bir çalışma olmadığını söyledi. Fikirtepe’nin henüz kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmediğini kaydeden Gürgen, bu durumda Fikirtepe’nin de yeni KDV oranına tabi olacağını ifade etti.
Fikirtepe projesinin belediye kanununun 73. Maddesi çerçevesinde gerçekleştiğini anlatan Gürgen, “KDV’den istisna getiren mevzuat 6306 sayılı kanuna atıfta bulunuyor. Fikirtepe, 6306 sayılı afet kanunu kapsamına hiç girmedi. Dolayısıyla bölgede henüz ruhsatını almamış projelerde yeni KDV uygulaması geçerli olacak” dedi.
Gürgen, şöyle devam etti: “Yönetmeliğe göre vatandaşlar da müracaat edip, yaşadıkları alanın riskli alan olarak belirlenmesi için başvuru yapabilir. Yani talep geldiğinde Bakanlar Kurulu’nun kararıyla Fikirtepe de 6306 sayılı kanun kapsamında değerlendirilebilir. Ama talep olmalı ve şu anda bana resmi olarak iletilmiş herhangi bir konu yok.”

Yerel yönetimler rol oynuyor
Kentsel dönüşüm alanları için yerel yönetimlerin belirlediği alanların üzerinden çalıştıklarını söyleyen Gürgen, “Bakanlığa dönüşüm alanlarıyla ilgili teklifler, belediyelerden geliyor, biz de öyle olsun istiyoruz. Örneğin, Esenler’in içindeki 5 Ekim 2012’de yapılan çalışmalar dönüşüm alanı kapsamında” dedi.
Dönüşüm alanlarındaki çalışmaların uzun bir zaman aldığını dile getiren Gürgen, “Dönüşüm projesine başlamak, planlamak en az bir sene sürüyor, dolayısıyla bu kademe kademe yapılacak bir proje. Vatandaş talebini belediyeye iletiyor veya bakanlığa, o alanı dönüşüm alanı olarak aksettiriyor. Daha sonrada Bakanlar Kurulu karar veriyor” dedi.
Gürgen, “Talepler doğrultusunda yol alıyoruz. Yani deprem fay hattı gibi bir sıra çıkarıp birinci bölge, ikinci bölge gibi sıralayıp öncelik belirlemiyoruz. Böyle bir şey mümkün değil, İstanbul’daki 15 milyon vatandaşı sıra sıra taşıyamayız, hem de insanları tedirgin etmiş oluruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’da 5 bölgede çalışma yapıyor
Dönüşüm alanlarını belirlerken, yerel yönetimleri dinlediklerini belirten Gürgen, şunları söyledi: “Yerel yönetimler bölgenin yapısını bildikleri için yerel yönetimlerden gelen talepler doğrultusunda hareket ediyoruz. Şu anda bizim çalıştığımız alanlar içinde İstanbul’da Bağcılar, Beyoğlu, Esenler, Sultangazi, Küçükçekmece ve Ataşehir var.”

Hasarlı binalara 151 milyon lira ödendi
Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK, Marmara Depremi’nin ardından çıkarılan zorunlu deprem sigortası kapsamında Türkiye’de son 12 yılda meydana gelen 403 deprem sonrasında 151 milyon 509 bin 115 lira tazminat ödedi.
Geçen yıl meydana gelen 49 deprem sonucu 4 milyon 556 bin 800 lira tazminat ödendi. DASK, son 12 yılda meydana gelen 403 depremde 151 milyon 509 bin 115 lira tazminat verirken, en çok hasar ödemesi yapılan yıl ise 126 milyon 49 bin 194 lira ile Van Depremi’nin yaşandığı 2011 yılı oldu.
Geçen yılki en fazla hasar ödemesi ise 3 Haziran tarihinde Hisarcık’ta meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremle oldu. Deprem dolayısıyla yıkımlarım yaşandığı Kütahya’da hasar sahiplerine toplam 2 milyon 841 bin 480 lira tazminat verildi.
Bölgeler bazında 12 yılda yapılan hasar ödemelerine göre, bu süre içinde 130 depremin yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi, 123 milyon 457 bin 13 lira tazminat alarak ilk sırayı alırken, 23 milyon 491 bin 718 lirayla Ege Bölgesi ikinci bölge oldu.

Yeni proje reklamında Monopoly’yi kullandı

Ataşehir’de inşası devam eden İstanbul Uluslar arası Finans Merkezi’nde yer alan Sarphan Finans Park yeni tanıtım filmiyle dikkat çekiyor. Sarphan Finans Park’ın reklam filminde tüm dünyada bilinen ev oyunu monopoly taşıyıcı faktör olarak kullanıldığını ifade eden Sarp Group Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Akar, Monopoly oyununda olduğu gibi şansın tercih hakkı ile birleştiğinde doğru kararın verilebileceğini anlatmaya çalıştıklarını belirtti.
Daha önce yapılmamış bir reklam öyküsüne imza attıklarını dile getiren Akar, kampanya fikrinin yaratıcısı ve prodüksiyonun yapımcısı reklam ajansı Gravga Group ile filmin her aşamasında hemfikir olduklarını söyledi.

Yeni Fransız Sokağı’nı Bahçeşehir’e getiriyor

BabacanYapı’nın Bahçeşehir’de 2013 yılı ortalarında hayata geçireceği CrownDeLuxe Bahçeşehir projesinde, ‘Alışveriş Caddesi’ tasarlanıyor. CrownDeLuxe Bahçeşehir ticari birimleri de Fransız Sokağı ismini taşıyacak bu alışveriş caddesinde konumlanacak. Haziran 2013’te teslimlerin başlayacağı projede ticari üniteler için kiralama süreci de başladı.
Alışveriş üniteleri arasında, yeme-içme, market, optik-saat, banka, giyim, eczane, elektronik, ev tekstili ve mobilya gibi birimler yer alacak. Alışveriş ünitelerinin büyüklükleri minimum 60 metrekareden başlarken, merkezin en önemli özelliği birim büyüklüklerinin istenilen boyuta göre genişletilebilmesi.

Bakırköy’de peşinde % 15 indirim yapıyor

Halk GYO ve Kiler Holding iştiraki Biskon Yapı, Referans Bakırköy sınırlı sayıdaki daireler için kampanya düzenledi. Buna göre, 31 Ocak perşembe akşamına kadar geçerli yüzde 15’e varan peşin indirimi ve 120 ay için yüzde 0,69 faiz oranı ile kredi imkânı sunuluyor. 17 ay sonra teslim edilecek projede liste fiyatı üzerinden yüzde 25 peşinat verilerek 36 aya kadar sıfır faizli ödeme seçeneği de bulunuyor.
Daire büyüklüklerinin 45 ile 258 metrekare arasında değiştiği Referans Bakırköy’de 157 konut, 97 home-ofis kullanımlı konut ve 70 cadde mağazası bulunuyor. Projede 1+0, 1+1 ve 2+1 home ofis seçenekleri ve 2+1, 3+1, 4+1 ve 4+2 konut seçenekleri yer alıyor.

İspanya’daki konutlara Türkler ilgi gösteriyor

İspanya’da oturma izni, çalışma izni, mortgage kullanımı ve gayrimenkul yönetimi gibi konularda danışmanlık hizmeti veren TCA Barcelona, İspanya’da konut, ticari ve endüstri alanlarındaki yatırımlar için farklı portfolyolar sunuyor. Buna göre firma, Costa Brava, Barcelona, Madrid, İbiza, Mallorca ve Granada gibi bölgelerde fiyatları 100.000 Euro-10.000.000 Euro arasında değişen farklı konut tiplerini pazarlıyor.
TCA Barcelona ortaklarından Dinçer Ezgeç, İspanya’daki konut fiyatlarının, içinde bulunduğu kriz nedeniyle son 4 yılda kiraların yaklaşık yüzde 20-25 oranında düştüğünü ve Türkler tarafından ilginin arttığını söyledi.