04.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
İngiliz BP’nin 7.8 milyar dolarlık bir teklifle geldiği belirtiliyor. Ama bu rakam karşı tarafta yer alan kurum ve kişiler tarafından az bulunuyor. Amerikalı yargıç Carl Barbier, önerinin mahkemde inceleneceğini söyledi. Petrol arama platformunun patlaması sonucu 11 kişi hayatını kaybetmiş ve 4.9 milyon varil petrol çevreye yayılmıştı. ABD tarihinin en kötü petrol kazasının ardından çevre felaketini önleme çabaları başlamıştı.
Meksika Körfezi’nde bulunan sondaj kulesinin yanarak batmasıyla yaşanan felaket bu alanda ilk değil. Son 40 yılda ABD kıyılarından Avrupa’ya, Irak’tan Güney Afrika’ya ve Türk boğazlarına kadar dünyanın birçok yerinde benzer felaketler yaşandı. Yaşanan bazı felaketler ve sızıntı miktarları şöyle:
- 1967 - İngiltere: 120 bin ton ham petrol taşıma kapasitesiyle döneminde dünyanın en büyük tankerlerinden olan Torrey Canyon, İngiltere’de karaya oturmuş, ciddi kirliliğe yol açmıştı. Yaklaşık 120 bin ton denize dökülmüş petrol tabakası İngiltere ve Fransa arasında denize yayılmış, 15 bin deniz kuşu zayi olmuştu.
- 1979 - İstanbul Boğazı: Haydarpaşa önlerinde Romen bandıralı Independenta isimli tanker, Evriali isimli Yunan tankeriyle çarptı, 95 bin ton petrol denize döküldü. 43 denizci hayatını kaybetti.
- 1983 - İran: Bir tanker petrol sondaj kulesine çarparak battı. 302 milyon litre petrol sızdı.
- 1983 - Güney Afrika: Castillo de Bellver petrol tankeri battı. 299 milyon litre petrol sızdı.
-2002 - Finisterre: 77 bin 127 ton ham petrol taşıyan 26 yaşındaki Prestige tankeri Finisterre Burnu açıklarında yakıt sızdırmaya başlamış, petrol tamamen İspanya ve Fransa kıyılarına yayılmıştı.