Ekonomi ‘Sonbahar ve kış hareketli olacak’

‘Sonbahar ve kış hareketli olacak’

29.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, Avrupa pazarında 2022’de başlayan daralmanın 2023 yılında daha belirgin hale geldiğini belirterek şunları söyledi: 

‘Sonbahar ve kış hareketli olacak’

“AB ve İngiltere gibi ana pazarlarımızda ihracat geriledi. ABD’de de hazır giyim harcamalarında durgunluk yaşanıyor ve bu ülkeye olan hazır giyim ihracatı da düşüyor. İçerideki maliyet artışları nedeniyle rekabet ettiğimiz ülkelerden daha pahalı hale geldik ve bunun neticesinde rekabetçiliğimiz önemli ölçüde azaldı.” 

Haberin Devamı

Hazır giyimin emek yoğun bir sektör olduğunu hatırlatan Ramazan Kaya şöyle devam etti: 

“Bu nedenle son iki yıldır asgari ücret ve diğer ücretlerde yaşanan yüksek artışlar sektörümüzün maliyetlerini önemli ölçüde artırdı. Yine son iki yıldır yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle iş gücü dışındaki diğer mal ve hizmet tedariklerinde de maliyetler üç haneli artışlar gösterdi. Kurun enflasyonun çok altında kalmasından dolayı da bir maliyet sorunu yaşanıyor. Bu nedenle kurun enflasyon kadar artmasını talep ediyoruz. Diğer taraftan sektör mevcut ihracatı sürdürebilmek, ihracatı artırmak ve iç pazarın üretim talebini karşılamak için finansmana ihtiyaç duyuyor ancak finansmana erişim önemli ölçüde azaldı. Büyük ölçüde Eximbank kredisi kullanan sektörümüzün, bu kredilerin TL ve döviz cinsiden genişletilmesi talebi bulunuyor. Ayrıca yeşil ve dijital dönüşüm yatırımlarının finansmanı için de uygun yatırım kredisi ihtiyacı sürüyor.” 

Haberin Devamı

‘Değişimi göreceğiz’  

Kaya, 2024’e ilişkin öngörülerini de şu şekilde sıraladı: 

“Ülkemizde 2023 yılında başlayan ekonomi politikalarındaki değişimin esas etkilerini 2024 yılı başından itibaren göstereceğini düşünüyoruz. Sıkılaşma politikaları neticesinde yılın ilk yarısında iç talep önemli ölçüde yavaşlayacak. Ancak enflasyonda düşüş sağlanırsa yılın ikinci yarısında iç talep toparlanabilir. Turist harcamaları 2023’te olduğu gibi 2024’te de kuvvetli olur. Yılın ikinci yarısında ve hazır giyim sektörü için sonbahar-kış 2024-2025 sezonu için ise hareketlenme bekliyoruz. İhracatta ise 2024’ün ilk yarısında durgunluk sürecektir. 2022 yılında 21,2 milyar dolarlık ihracat yapan sektörümüz 2023’ü ise olumsuz koşullar nedeniyle 19,6 milyar dolar civarında ihracat ile kapattı. 2024 yılında da bu rakamı korumayı hedefliyoruz. Ana pazarlarımızda toparlanmayla birlikte Rusya, Körfez Ülkeleri ve Orta Doğu’daki ihracat artışımızın devam etmesini bekliyoruz.”