Ekonomi Teknoloji için iftar vakti!

Teknoloji için iftar vakti!

22.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazan davulu, yeni zikirmatik mobil uygulaması, özel TV kanalı, Twitter emojileri... Ramazan bereketi teknolojiye de geldi. Pek çok mobil uygulama yanında teknoloji firmaları da bu aya özel hizmet yarışına girdi

Teknoloji için iftar vakti

Ramazan teknolojiye de geldi. Bu aya özel mobil aplikasyonlar yanında şirketlerin farklı uygulamaları da bulunuyor.

Haberin Devamı

Ramazan davulundan iftar yemeklerine, TV kanalından emojilere kadar pek çok farklı teknoloji ilgi çekiyor. Bu aya özel uygulamalar Android, iOS ve Windows Phone platformunda yerini aldı. En çok ilgi gören ve indirilen uygulama ise Ramazan davulu. Firmaların özel uygulamalarına göz attık.

Ramazan davulu

Ramazan’ın geldiğini gösteren en önemli kültürel öğelerden biri, davul. Oruç tutmak için gece kalkılan sahurun başlangıcı davulun sesiyle başlıyor. iOS ve Android’de Mag Inovation tarafından geliştirilen bu uygulamayla kocaman davul ceplere sığdırıldı. Dört farklı bölgeye dokunarak çalan davulun ortasına vurulduğunda davulun titrediği görülüyor. Ses açısından gerçek davul sesine çok yakın. Uygulamada dört farklı davul ritmi yer alıyor. Alarm kurarak sahur vaktine kadar kendi Ramazan davulunuzun sesiyle uyanabilirsiniz.

Haberin Devamı

İftara kalan süre
Türkiye’nin 81 ilinde farklı olan iftar saatini her gün kaç dakika kaldı diye hesaplamaktan kurtarıyor. Hem Android hem de iOS platformunda farklı geliştiricilerin farklı app’leri bulunuyor. iOS’da Emanova tarafından geliştirilen Ramazan 2013 uygulaması, iOS’ta ‘İftara Ne Kadar Kaldı’ en popülerleri arasında. Sade bir arayüzleri olan uygulalamalarda yaşadığınız şehri seçmenizin ardından her gün için imsakiye takvimi ekranınıza taşınıyor. Alarm kurup uyarma özelliği de sunuyorlar.
Yandex’ten yeni servis
Yandex, arama motoruna entegre çalışan, kullanıcıların çeşitli soru ve ihtiyaçlarına hızlı ve pratik şekilde yanıt veren özellikleri ve uygulamalarıyla Ramazan’da ihtiyacınız olabilecek birçok şeyi karşınıza getiriyor. Kullanıcılar iftar ve sahur saatleri, namaz vakitleri, sureler gibi bilgileri Yandex’te hızlıca bulabiliyor.
Bunların yanı sıra iftar ve sahur için yemek tarifleri ve belli başlı camilerin panoramalarına da Yandex’ten anında ulaşmak mümkün.
TwItter’dan emoji: Twitter, Ramazan ayına özel emojilerini duyurdu. Twitter üzerinden Ramazan ayı ile ilgili tweet atarken bu emojileri kullanabilirsiniz. Ramazan ayına özel olan bu emojiler ile Twitter üzerinden çeşitli Ramazan mesajları yayınlayabileceksiniz. #EidMubarak, #Ramadan ve #iftar hashtag’leri ile göndermiş olduğunuz tweet’lerin sonunda ilgili emojiler otomatik olarak eklenecek.
Zikirmatik: Zikir ve tespih çekmeye yarayan renkli uygulamalar da var. Daha sonra devam etmek için kaldığınız yeri kaydetme de imkanı sunuyorlar. Tek tuşla tüm sayacı sıfırlayıp yeniden başlamak da mümkün. Ekranda çekmek istediğiniz zikir sayısını, kalan sayıyı, zikir adını, zikir tuşu üzerinde de o ana kadar çektiğiniz zikir sayısını görebilirsiniz. Windows Phone, Android ve iOS’da benzer uygulamalara yer veriyor.
Digiturk’ten özel kanal
‘Digi Ramazan’ kanalı: Digiturk, tüm üyelerine şifresiz olarak sunulan Ramazan ayına özel içerikler yayınladığı ‘Digi Ramazan’ı tekrar ekranlara taşıdı. Digiturk’ten yapılan açıklamaya göre, 1 ay boyunca tüm Digiturk’lülere açık olarak yayın yapacak ‘Digi Ramazan’ kanalında, ünlü hafızlardan hatmi şerifler, özel sohbet programları ve Kabe’den canlı bağlantıların da yer aldığı özel içerikler olacak. Digi Ramazan, yayına Digiturk’ün 1 numaralı kanalında 17 Haziran tarihinde saat 20.30’da ‘Hoş Geldin Ramazan’ adlı programla başladı.
Ney müzikleri: Ney müzikleri de bu ayın vazgeçilmezlerinden. Türk Klasik Müziği’nin yegane üflemeli çalgısı ve Tasavvuf müziğinin baş sazı ney için de uygulama geliştiriciler çalışıyor. Windows’ta Ney Sesleri bu tarz müziği sevenlerce indiriliyor. JelibonSoft’un geliştirdiği uygulama Android platformunda da yer alıyor. iOS’dan indirilebilen Ney Müzikleri de dinleyenlere huzur vermeyi hedefliyor.
İftar yemekleri: İftarda her gün farklı lezzetler denemesi için pek çok uygulama var. Yemek tarifleri günlük olarak veriliyor. Haftalık olarak da listeleyenler var. Ramazan İftar Yemekleri uygulaması özel yemek tarifleri bulunan ücretsiz ve pratik bir uygulama. Uygulamanın ana ekranından istediğiniz yemek tarifine kolayca ulaşmanız mümkün. Kullanıcılar kendi tariflerini göndererek bir sonraki haftanın iftar yemeği listesinde de yer alabilir.
YENİ ÜRÜN
HTC One M9+ geldi
HTC, One serisine M9+’la devam ediyor. Türkiye’de satışa sunulan cihaz, gümüş ve altın renklerine sahip. 5.2 inç’lik ekranı bulunan cihaz, ses sistemi özellikleriyle dikkat çekiyor. Gelişmiş duo kamerası 20 megapiksel çözünürlüğe sahip. 2 terabaytlık geniş mikroSD depolama kapasitesiyle anılarınızı uzun süre saklamanıza imkan veriyor.
M9+, mobil yaşamı zenginleştirmek üzere kontrolü tamamen kullanıcıya veriyor. HTC Sense 7, uygulamalar, renk şemaları, arka plan görünümü, en sevilen fotoğrafları analiz etme özelliği kişiselleştirme deneyimi sağlıyor. M9+ sıkça ihtiyaç duyulan özelliklere tek bir tıklama kadar yakın olmayı ve o anki konumu baz alarak gerekli olabilecek uygulamaları sunarak ana ekranı ihtiyaca göre yeniden düzenliyor.
Girişimde başarı için Zuckerberg reçetesi
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg yeni girişimcilere de ilham kaynağı oluyor. Onun gerçekleştirdiği başarı milyonda bir olabilecek türden. Facebook’la dünyayı daha küçük hale getirdi ve iletişim yollarımızda bir devrime imza attı. Firmaların iş yapış tarzlarında, ürün ve hizmet geliştirme yöntemlerinde de değişim getirdi.
Zuckerberg’in başarısından öğrenilmesi gerekenler var. Zuckerberg başarısını şunlara borçlu:
Başarılı olmak için ‘büyük oyna ya da eve git’ tarzına ihtiyaç var. Hedefinizi büyük tutun.
Mazaretlere sığınmayın. Bir mazeret sizi yüz basamak geri götürür.
Sizinle ilgili olumsuz fikirlerin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Zuckerberg bu fikirlere dikkat etseydi başarılı olamazdı.
Çalıştığınız takımın gücü kadar güçlüsünüz. Facebook’un arkasında büyük bir takım var. Hepsinin farklı bir deneyimi ve uzmanlığı bulunuyor. Zuckerberg bu takımı hazır almadı, kendi oluşturdu.
Kendinizi CEO yapın ve çevrenizdeki herkesin bunu bilmesini sağlayın. Herkes CEO olabilir ama herkes çevresinde bunun etkisinin bilinmesini sağlayamaz.
Tutkunuz olan ve sevdiğiniz işi yapın. Böylece iş yaparken eğlenirsiniz!
Hedefinizi unutmadan değişime açık olun. Facebook pek çok süreçte değişimden geçti ama kullanıcıyı memnun etme hedefini unutmadı.
İnsanları birbirine kenetlemeyi öğrenin.
Teknolojiyi takip etmeye devam edin. Facebook sosyal ağ olarak başladı. Önce sabit internetle kullanıldı ama şu anda mobil kullanıcı sayısı masaüstü kullanıcısından daha fazla.
Trendleri gözardı etmeyin. Trendleri takip etmek işinizi canlı tutar ve sizi de bir gün trendsetter durumuna getirebilir.
Bazen basit fikirler en karlı olabilir. Diğer insanların hayatlarını kolaylaştıran şeyler yapın, para bunu takip edecektir.
Soru sormak için duraksamayın. Mark Zuckerberg, uzmanlardan her zaman fikir ve tavsiye alır. Çalışanlarını dinler ve açık olmayan bir şey konusunda soru sormaktan çekinmez.
Hem ideolojik hem de finansal açıdan firmanın büyümesi ve gelişmesine katkıda bulunun. Mark bunu yapıyor çünkü çalışanlarının gelişmesi gerçekte firmayı büyütüyor.
Kâr etmeye odaklanmak yerine topluluklara hizmet etmeyi önceliğiniz yapın.
Duraklama dönemine girmeyin. Her zaman yeni bir hedef belirleyin ve ona ulaşmaya çalışın.
Zor sorunlar inovatif çözüm gerektirir.
Başarıyı sürdürmek için çabalayın. Çoğu insan başarılı olabilir ama önemli olan bunu sürdürmek. Zuckerberg bunu sürdürmeyi başardı.
Ailenizi sevin. İşinize odaklanın ama ailenize gerekli zamanı ayırmayı ihmal etmeyin.
Takımınızın en iyi işi çıkarması sizin liderliğinize bağlıdır. Eğer liderliğiniz çok etkili değilse, liderlik kabiliyetlerinizi geliştirme üzerinde çalışabilirsiniz. Kimse lider doğmuyor.