Ekonomi Ticaret hacmi 4 kat artacak

Ticaret hacmi 4 kat artacak

11.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin 500 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu belirterek, “İnanıyorum ki bizler bunu artıracağız ve belirlenen 2 milyar dolar hedefine ulaşacağız. İki kardeş ülke el ele vererek, Kırgızistan ekonomisini daha çok büyüteceğiz” dedi.

Ticaret hacmi 4 kat artacak

 

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Fahri Doktora Tevcih Töreni ile Türk - Kırgız İş Forumu TOBB Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Hisarcıklıoğlu, “Caparov, TOBB ETÜ fahri doktora unvanını kabul ederek, bizleri onurlandırmıştır. Yine Manas Üniversitesi tarafından da şahsıma, fahri doktora unvanı takdim edilmişti. Ben de bu unvanı gururla taşıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Yatırımda ilk 4 arasında

Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan’da 500 civarında Türkiye sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini bildirdi. Bu firmaların, 5 bini aşkın Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye, Kırgızistan’a en çok yatırım yapan ilk 4 ülke arasında yer alıyor. Müteahhitlerimiz bugüne kadar 75 projede 1 milyar dolar değerinde proje üstlendi. Bu projelerle firmalarımız Kırgızistan’ın kalkınma hamlesine destek verdiler. Türkiye olarak firmalarımızın buradaki yatırımlarından şüphesiz ki daima gurur duyuyoruz. Gelecekte çok daha başarılı projelere imza atacağımıza inanıyorum.”

‘6 devlet tek millet’

Kırgızistan’ın da kurucu olarak yer aldığı Türk TSO’sunu, 6 devlet ama tek millet vizyonuyla hayata geçirdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan iş dünyalarının güçbirliği yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Kırgız Cumhuriyeti Yatırımların Teşviki ve Korunması Bakanı Almambet Shykmamatov da Kırgızistan’a yatırımların artması için mekanizmaları oturtmaya çalıştıklarını belirterek, “Türk yatırımcıların Kırgızistan’a gelmesi için her şeyi yapacağız, bürokrasiyi azaltacağız diye konuşmamız yeterli değildir. 9 Temmuz’da Kırgızistan’da gerçekleşecek olan Kırgız-Türk Hükümetlerarası Komisyon’un onuncu oturumuna tüm Türk iş insanlarını davet ediyorum” dedi.