Ekonomi Turistler Türk hekimlere emanet

Turistler Türk hekimlere emanet

11.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, turistler için sağlık cenneti olma yolunda ilerliyor. İlk etapta saç ekimi, plastik cerrahi gibi tedaviler için Türkiye'yi tercih eden sağlık turistleri, artık neredeyse tüm branşlar için tercihini Türkiye'den yana kullanıyor.

Turistler Türk hekimlere emanet

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Sağlık Yatırımcıları Derneği Başkanı Dr. İhsan Şahin, Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyelinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu belirterek, sağlık turistinin, normal turiste göre ülkeye 7 kat daha fazla para bıraktığını söyledi. Şahin, kur artışlarının gelen hasta sayılarını artıracağını ancak malzeme temininde, yatırım ve istihdam büyümesinde olumsuz etkilere de sebebiyet verebileceğini ifade etti. Şahin, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Çok ciddi ve nitelikli bir hastane ve yatak kapasitemiz var. Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle dünyanın her yerinden kolayca ulaşılabilir bir ülke. Ücretlerimiz emsallerimize göre çok daha uygun. Sosyokültürel altyapımız dünyanın birçok ülkesi için yakın ve tanıdık. Sağlık turizmi için gelen hasta ve yakınları tedavi süreleri, öncesi ve sonrasında kültür, tatil ve eğlence turizmine de çok kolay ulaşabiliyor."

Ortalama 10 bin dolar harcıyorlar

Şahin, sağlık turistinin ortalama olarak Türkiye’de 10 bin dolar para harcadığını aktararak, “Sağlık turistinin, normal turistten 7 kat daha fazla katkısı var” dedi. Şahin, Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu belirterek, “Direkt ve dolaylı gelirlerle bu rakamın daha yüksek olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kur artışının etkisi

Dövizdeki artışların yabancı hasta sayısını artıracağını söyleyen Şahin, “Ancak kur artışlarının en kısa zamanda durması gerekir. Aksi takdirde dalgalanmalar sektörde, malzeme temininde olumsuz etki yaratabilir” dedi.

662 bin hastadan 1 milyar $ gelir

Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin (USHAŞ) verilerine göre, 2019’da Türkiye’den 662 bin 87 kişi sağlık hizmeti alırken, bu ziyaretçiler 1 milyar 65 milyon dolar gelir bıraktı. 2020’de Kovid - 19 salgını nedeniyle 388 bin 150 hasta geldi ve 548 milyon 882 bin dolar harcadı. 2021’in ilk çeyreğinde 370 bin 334 kişi sağlık hizmeti aldı ve buradan 704 milyon 262 dolar elde edildi.

Yabancı hastaların en çok tercih ettiği branşlar; kadın hastalıkları, iç hastalıkları, göz, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak - burun - boğaz oldu.

‘Cazibe merkezi olacağız’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2022 bütçesinin görüşmelerinde, Türkiye’nin sağlık turizminde bir cazibe merkezi haline gelmesi gerektiğini vurgulamıştı.  Türkiye’nin sağlık turizminde iddiasını sürdürdüğünü belirten Koca, 1346 sağlık tesisi ve 246 aracı kuruluşa Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi verildiğini açıklamıştı.