Ekonomi Turizmde GAP baharı!

Turizmde GAP baharı!

20.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Haziran sonuna kadar yüksek turist yoğunluğu yaşaması beklenen GAP bölgesi için 2022 yılında yeni bir turizm rekoruna işaret ediliyor.

Turizmde GAP baharı

Duygu Erdoğan - İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde yüksek turizm hareketine sahne olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi adeta turist akını yaşıyor. 2022’de kendi turist rekorunu kırmaya hazırlanan bölgede özellikle mayıs ve haziranda hafta sonu boş yer bulmak oldukça zorlaştı. Şu anda yüzde 90 olarak değerlendirilen tesis doluluk oranlarının mayıs ve haziranda yüzde 100 olacağı tahmin ediliyor. Pandemi öncesi normal bir turizm sezonu olan 2019’a göre talep artışının oldukça arttığını değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve bölge turizmcilerinden Soner Bacaksız, “Bunu bayram dönemi de destekleyecek. Son yılların önemli turizm hareketlerinden biri yaşanıyor. ‘Mezopotamya’ markasıyla da desteklenen bölgeye yabancı gelişleri de artıyor” dedi.

Haberin Devamı

Bölgede kısa turlar Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman illerini kapsayacak şekilde, uzun turlar ise Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin ve Diyarbakır’ı da kapsıyor.

Kültürler buluşuyor

Mezopotamya olarak markalaşan bölgede Gaziantep, gastronomi turizminde öne çıksa da tarihi ve kültürel değerleriyle gezi rotalarının ilk sırasında yer alıyor. Zeugma Müzesi, çarşısı ve sokaklarıyla ilgiyi üzerinde topluyor. Şanlıurfa’nın Balıklıgöl’den sonra önemli destekçisi ise Göbeklitepe oluyor. Göbeklitepe bölgeye aynı zamanda yabancı turist ilgisini de artırıyor. Adıyaman’ın en büyük kaynağı ise Nemrut Dağı. Perre Antik Kenti, Pirin Ören Yeri de şehrin öne çıkan alanlarından. Kültürlerin buluşma noktası olan Mardin dar sokakları, eski Mezopotamya’yı gözler önüne seren görüntüsüyle sokak sokak geziliyor.  Surları, kalesi, hanları, çarşılarıyla geniş bir turistik alan sunan Diyarbakır’da da turistik ilgi dikkat çekiyor. 

Haberin Devamı

Turizmde GAP baharı

Nemrut Dağı’nın kıştan sonra ilk ziyaretçileri önceki gün karanfillerle karşılandı.

Yüzde 100 dolacak

Bölgedeki turizm talebinin, pandemi öncesi en yüksek turizm sezonu olan 2019’dan fazla olduğunu anlatan Soner Bacaksız, haziran sonuna kadar özellikle Gaziantep’te otel doluluklarının yüksek olacağını söyledi. Bacaksız, “Mevcutta doluluklar yüzde 90 oranında. Mayısta yüzde 100’e ulaşacaktır. Bölge genelinde de yüksek bir talepten söz edebiliriz. Sadece turlar değil, münferit seyahatlerin payı da fazla. Bölgemizdeki turlar kısa ve uzun şekilde iki türlü yapılıyor. Kısa turlar bir gece iki gün konaklama şeklinde Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman olur ya da Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa şeklinde yapılır. 4 gece 5 gün konaklama olanlar ise Gaziantep’ten başlar bütün bölgeyi Diyarbakır’a kadar kapsar. Yerli turist ağırlıklı bir grafik var ama pandemiden sonra özellikle bireysel seyahatlerin değer kazanmasıyla yabancı misafirler de ilgililer” dedi.

"Hafta sonu yer yok”

Bölge seyahat acentelerinden Kayahan Köse, GAP bölgesinde çok yüksek bir turizm yoğunluğunu olduğunu ifade etti. Hem turlarla, hem de bireysel gelişlerin olduğunu anlatan Köse, “Pandeminin hafiflemesinin verdiği rahatlama hissini görüyoruz. İnsanlar daha çok gezmek istiyor. GAP inanılmaz bir yoğunlukta. Otellerde hafta sonuna yer bulmak imkansız gibi. En çok İstanbul, Ankara ve İzmir’den geliyorlar” diye konuştu.