29.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara
Türkiye’nin sunduğu yaşam tarzı ve seyahat deneyiminin duygulara hitap eden mesajlarla verilmesini yeni strateji olarak belirleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurtdışı tanıtım bütçesinin yüzde 20’sini sosyal medyadaki tanıtımlara ayıracak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, TBMM’ye gönderdiği 2014 bütçesinde, 1 milyar 974 milyon bütçe teklifi yaptı. Bütçe tasarısında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Turizm Stratejisi’ni markalaşmak üzerine kurduğunu ve hedefin en çok turist çeken ilk beş ülke arasında yer almak olduğu vurgulandı.
Pinterest de listede
Belirlenen hedefin gerçekleştirilmesi için 2014 için belirlediği tanıtım strateji ise şöyle anlatıldı: Turizmin bölgelere dengeli dağıtımı sağlanacak. Türkiye içinde seyahat kültürü yaygınlaştırılacak. Turizm hareketlerinin yerelde başlanması sağlanarak yöre ekonomisine katkı sağlanacak. Tanıtımda yöre değerlerinin ön plana çıkarılmasına ve desteklenmesine aracılık edilecek. Yurtdışı tanıtım ofisleri aracılığı ile Facebook, Twitter, Youtube, Pinterest gibi dünya genelinde büyük kitlelere hitap eden sosyal medya kanallarında çeşitli tanıtım çalışmaları yürütülecek. Yurtdışı tanıtım bütçesinin yüzde 20’si dijital tanıtıma ayrılacak.”
Yeni destinasyonlar
Bütçe tasarısında turizm sektöründeki reklam faaliyetleri arasında, “geniş kitlelere ulaşabilmek için, taksi ve otobüs giydirme, metro reklamları ve havaalanı reklamlarının yanısıra büyük kentlerin önemli meydanlarında ve caddelerinde en büyük alışveriş merkezlerinde açıkhava reklamları yapılması” yer aldı. Halkla ilişkilerde profesyonel PR şirketleriyle çalışılacak ve 2014’te 135 turizm ihtisas fuarına katılım sağlanacak.
Tasarıya göre, 2014’te Alanya, Bodrum, Kapadokya, Denizli, Fethiye, Eskişehir, İzmir, Mardin ve Gaziantep’te gerçekleştirilen destinasyonların, başta doğu ve güneydoğu illeri olmak üzere diğer bölgelere kaydırılarak yeni destinasyon çalışmaları yapılacak.
Tasarıda, 58’i Türk ve 22’i yabancı olmak üzere toplam 80 yat işletmesine ve 2 yüzer tesise turizm işletme belgesi verildiği vurgulandı.
Kriz yönetimi: Gezi olayları
Tasarıda Gezi olaylarına, “kriz yönetimi” başlığı altında yer veren Kültür Bakanlığı, bu süreçte Rusya, Almanya ve İngiltere olmak üzere bir çok ülkeye özel ekip gönderildiğini kaydetti. Özellikle İstanbul, Taksim, Beyoğlu, Şişli bölgelerindeki otellerde rezervasyon iptalleri ve yeni rezervasyon taleplerindeki azalma üzerine, Turizm Müsteşarı ile Tanıtma Genel Müdürü’nün de aralarında bulunduğu bir ekibin ülke ülke gezerek tur operatörleriyle görüştüklerini vurgulayan Kültür Bakanlığı, tur operatörlerinden, “Türkiye vazgeçilebilecek bir destinasyon değildir. Türkiye’ye olan ilgimiz artarak devam edecektir” sonucunun elde edildiğini kaydetti.
‘Lidya Yazıtı’ gelecek
Tasarıda, yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılan tarihi eserlerin Türkiye’ye getirilme gayretlerinin devam edeceği ve Lidya Yazıtı’nın İtalya’dan geri getirilmesi için dava açıldığı ve sürecin devam ettiği dile getirildi.