Ekonomi Türkiye ‘yatırımda’ dünyaya örnek

Türkiye ‘yatırımda’ dünyaya örnek

20.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yatırım anlaşmaları dünyaya örnek oluşturuyor. Uluslararası kuruluşlar ve bilimsel yayınlar “Türk Taslağı”nı tescil etti. Hem projeyi üstlenen şirketi hem de yatırım yapılan ülkeyi koruyan bu anlaşmalar, yatırım performansını da artırıyor.

Türkiye ‘yatırımda’ dünyaya örnek

Önder Yılmaz / ANKARA - Yurtdışında ve yurt içinde milyarlarca dolarlık yatırımlara imza atan Türkiye’nin, geliştirdiği yatırım tecrübesi “Türk Taslağı” olarak dünyada kabul gördü.

Haberin Devamı

Uluslararası kuruluşlar ve bilimsel yayınlar ekseninde tescil edilen “Türk Taslağı” hem Türk hem de yabancı yatırımcılara daha fazla koruma sağlıyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı sadece Afrika Kıtası’nda 82 milyar dolarlık yatırım projesi üstlenen Türkiye’nin dünyada da yatırım performansının arttığını kaydetti. Bugüne kadar 110 ülkeyle imzalanan yatırım anlaşmalarına ilişkin bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Zergül Özbilgiç ise, “Yatırım anlaşmaları konusunda ülkemiz çok ciddi bir ilerleme kaydetti. Artık bir Türk Taslağı olarak anılan bir taslak var” dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Kongo başta olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle art arda yapılacak yatırım anlaşmaları kabul edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin uluslararası yatırım anlaşmalarıyla dünyadaki ticaret hacmini oldukça geliştirdiğini açıkladı. Afrika ülkelerindeki yatırımları örnek veren ve bilgi aktaran Kaymakcı, “Kıtada üstlendiğimiz projelerin tutarı 82 milyar doları aştı” dedi

Haberin Devamı

Kaymakcı,  Afrika ile olduğu gibi diğer batı ülkeleriyle yatırımların teşviki ve korunmasına ilişkin 110 anlaşma imzalandığına dikkat çekerek, Türkiye’nin dünyada yatırım performansının gittikçe arttığını kaydetti. Kaymakcı, “Anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle özel sektörümüz bundan ciddi bir şekilde yararlanacak, kamulaştırmaya veya devletleştirmeye karşı firmalar belli bir güvence altında olacak, kâr transferleri gecikmeksizin yapılabilecek. Mutat olarak bütün yatırımların teşviki ve korunması anlaşmalarının getirmiş olduğu yararları ülkemiz için sağlayacağız” dedi. 

TESCİL EDİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Zergül Özbilgiç ise yatırım anlaşmaları konusunda Türkiye’nin 80’li yıllardan itibaren çok ciddi bir ilerleme kaydettiğini belirtti. Özbilgiç, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu alandaki tecrübemiz de çeşitli uluslararası kuruluşlar ve yayınlar kapsamında da tescil edilmiştir. Artık bir Türk Taslağı olan bir anlaşma taslağı var. Çünkü gerek ülkemizdeki yatırımların artışı gerek ülke dışındaki, yurt dışındaki Türk yatırımlarının artışıyla daha fazla koruma sağlama güdüsüyle bu anlaşmalarda ciddi bir artış söz konusu oldu.”