Ekonomi Türkiye’nin ‘oyun’ işinde global yürüyüşü sürüyor

Türkiye’nin ‘oyun’ işinde global yürüyüşü sürüyor

04.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi (CBDDO), “Video Oyun Endüstrisi” başlıklı araştırma raporunda, Türkiye’de hızla gelişen oyun sektörünü merceğine aldı.

Türkiye’nin ‘oyun’ işinde global yürüyüşü sürüyor

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Rapora göre, Türkiye’deki en büyük oyun çıkışı olan Peak Games’in eski çalışanlarının kurduğu girişimler, sadece 23 ay içinde unicorn (değeri 1 milyar dolar ve üzeri) statüsüne yükseldi. Türk oyun sektörü yüksek bir ivme ile büyüyerek, Avrupa’daki en büyük yatırımcı konumuna ulaştı.

Haberin Devamı

CBDDO raporunda, Türkiye’de oyun sektörünün geçmişinin 2000’li yılların başına dayandığı, 2010’larda Sanalika’nın, kısa sürede 1 milyon kullanıcıya ulaşarak oyun sektöründe dönemin öncü isimlerinden biri haline geldiği belirtildi. Türkiye’nin en büyük oyun çıkışı Peak Games’in ise yüz milyonlarca kişiye ulaşacak olan mobil oyunların ilk temelini attığı, bu şirketin eski çalışanlarının 65 girişim kurarak ekosistemdeki deneyimin daha hızlı yayılmasını sağladığı ifade edildi.

İstanbul öne çıktı

Raporda, şu bilgilere yer verildi: “Söz konusu yeni girişimler arasında öne çıkanlar 23 ay içinde unicorn statüsüne yükselmiştir. Kuruluşundan 21 ay sonra satılan Rollic Games yatırıcımları da benzer bir fon kurarak hızlı çıkış elde etme konusundaki istikrarlı büyüme mekanizmasını yatırım yaptıkları girişimlere aktarmıştır. Böylece Türk oyun sektörü yüksek bir ivme ile büyümüştür. 2000’li yıllardan bu yana gelişmekte olan Türkiye oyun ekosistemi, 2018’den itibaren başarılarıyla dünya gündemine yerleşmiştir. Günümüzde 331’i İstanbul’da, 108’i Ankara’da olmak üzere Türkiye’deki aktif oyun stüdyo sayısı toplam 522’ye ulaşmıştır. İstanbul’daki oyun stüdyolarının yüzde 50’sinin 2020 yılından bu yana kurulmuş olması, yatırımların İstanbul oyun ekosistemini güçlendirdiğinin bir kanıtı olarak değerlendirilmektedir. Türk oyun girişimlerine 2022 yılı ilk yarısında 333 milyon dolar yatırım yapılmış ve bunun sonucunda Türk oyun sektörü, Avrupa’daki en büyük yatırımcı konumuna yükselmiştir.”

Haberin Devamı

185 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Dijital oyun sektörünün, küresel ölçekte son 30 yılda birçok büyük şirketi bünyesinde barındıran bir alana dönüştüğüne işaret edilen raporda, sektöre yönelik fonların her geçen gün daha fazla yatırımcının ilgisini çektiği belirtildi. Start-ups.watch’un Nisan 2023 verilerine göre 2017-2022 yılları arasında oyun sektöründe en çok yatırım alan ilk 5 start-up, Dream Games, Spyke Games, Ace Games, Libra Softworks ve Metaverse oldu. 2019’da kurulan Dream Games, 3 yıl gibi kısa bir sürede 467 milyon dolar yatırım alarak sahip olduğu yaklaşık 3 milyar dolar değerleme ile Türkiye’nin ilk unicorn’larından birine dönüştü. Geliştirdiği ilk mobil oyun Royal Match 2021’de dünyanın en çok gelir elde eden oyunlarından biri oldu. Spyke Games’in ise yatırım aldıktan sonraki değerlemesi 250 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Newzoo’nun 2022 Küresel Oyun Pazarı Raporu, 2020’de 2.9 milyar olan oyuncu sayısının 2025’e kadar 3.6 milyara ulaşacağını öngörüyor. Dünyadaki oyun pazarının 2022’de yaklaşık 185 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğu gözlemleniyor.