Ekonomi Türkiye’ye 35 yılda ‘1 milyar $’ yatırım

Türkiye’ye 35 yılda ‘1 milyar $’ yatırım

02.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 35’inci yılını kutlayan P&G bugüne kadar üretime dönük 1 milyar dolar yatırım yaptı. Tankut Turnaoğlu, “20 markamızla her 10 evin 9’unda en az bir ürünle varız” dedi.

Türkiye’ye 35 yılda ‘1 milyar $’ yatırım

Dünyanın en büyük kişisel bakım ve temizlik ürünleri şirketlerinden olan Procter & Gamble (P&G), Türkiye’deki 35’inci yaşını kutluyor.

Haberin Devamı

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, İstanbul Çırağan Sarayı’nda düzenlenen özel etkinlikte, “35’inci yaşımızda Türkiye’de 20 markamızla her 10 evin 9’unda en az bir ürünümüzle bulunuyoruz ve bundan gurur duyuyoruz” dedi.

8 ülkenin merkezi

Turnaoğlu, “4 farklı tesisle hizmet veriyoruz. Doğrudan ve dolaylı 2500 kişiyi istihdam ediyoruz. Türkiye de dahil Gürcistan, Azerbaycan, Moğolistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Ermenistan olmak üzere 8 ülke için merkez görevi görüyoruz. Bu ülkeleri Türkiye’den yönetiyoruz” diye konuştu.

130 milyon dolar yıllık ihracat

Kocaeli Gebze ve Şekerpınar’da iki üretim tesisleri olduğunu ve 25 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Turnaoğlu, “4 kategoride üretim yapıyoruz. Deterjan, çocuk bezi, hijyenik ped, bulaşık deterjanı” dedi. 

Haberin Devamı

Yıllık ihracatlarının 130 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Turnaoğlu, şunları aktardı:

“139 milyon dolar da bize Türkiye’de iş yapan firmaların diğer P&G’lilere ihracatı var. Burada yerli 570 tedarikçi iş ortağımız söz konusu. Hammaddeleri Türkiye’deki tedarikçilere ürettiriyoruz. Yurtdışı dahil toplam tedarikçi sayımız 784. 2021’de tedarikçilerden 457 milyon dolar değerinde satın alma yaptık.”

Her yıl 3 milyon hayata dokunuyor

Kız çocuklar ve genç kadınların özgüvenlerini artırma çalışmalarından sporla gelişen nesiller için hayata geçirilen Olimpik Anneler projesine pek çok alanda topluma katkı sağladıklarının altını çizen Turnaoğlu, “Topluma katkı programlarımızla her yıl 3 milyon insanın hayatına dokunuyoruz” dedi.

Ön yıkamasız tasarruf...

Tankut Turnaoğlu, ürünlerle sağlanan tasarrufa da dikkat çekti:

“Bulaşık veya çamaşır yıkarken elektrik en çok su ısıtılırken kullanılıyor. Fairy ile ön yıkama ihtiyacı olmuyor. Kısa program kullandığında pakette 108 lira elektrik tasarrufu sağlanıyor. Bir yıllık Ariel 600 lira. 30 derecenin altında yıkama yapıp onun da 240 lirasını elektrikten geri alabiliyorsunuz. Ariel’in bütün formülasyonu 30 derece altında daha iyi çalışır. Bugün Japonya’da ortalama yıkama sıcaklığı 20-25 derece. Avrupa’da 45’lerdeydi, 30’a doğru iniyor.”

Haberin Devamı

Çalışanlara yatırım yaptı

P&G’nin insana yatırım anlamında Türkiye’ye büyük katkısı olduğunu söyleyen Turnaoğlu, “P&G liderlik okulu gibi. Pek çok şirketin başında eski P&G’liler var. Dünyada da böyle. P&G’nin en büyük yatırımı aslında çalışanları. Kurulduğumuzdan beri içeriden terfi metoduyla işi yönetiyoruz. Orta ve üst pozisyonlara dışarıdan kimseyi almıyoruz. Üniversiteden direkt aldığımız arkadaşları yetiştiriyoruz. P&G’de insanlar yalnızca iş güvenliği için kalmıyorlar, sürekli kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar” dedi.