Ekonomi ‘Türkiye’ye sermaye girişleri artacak’

‘Türkiye’ye sermaye girişleri artacak’

25.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, “ABD’de birçok şirket Türkiye’deki yatırımlarını artırmak istediklerini ifade etti. Washington toplantılarında aldığımız geri bildirimler, ülkemize yönelik sermaye girişlerinin önümüzdeki dönemde artacağına işaret ediyor” dedi.

‘Türkiye’ye sermaye girişleri artacak’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde düzenlenen ‘İstanbul Ticaret Odası İş Dünyası Buluşması’ programına katıldı. Toplantıya İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in yanı sıra İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu liderleri katıldı.

Haberin Devamı

Yaptığı konuşmada enflasyonun küresel bir problem olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Nebati, “Enflasyon tüm dünyanın gündeminde bir sorun, bu konuyu daha çok konuşacağız. Biz problemleri yok saymıyoruz. Halının altına süpürme niyetimiz yok. Kalıcı çözümler için çalışıyoruz. Stratejik hamleler yaparak yolumuza devam ediyoruz. Kötümserler karamsarlığa devam etsinler. Bizim iyimserliğimiz onlara da yeter. Bizim özgüvenimizin altı kesinlikle boş değil. Kimsenin en ufak bir endişesi dahi olmasın. Gerekirse ecdadımız gibi gemileri karadan yürütür, yolumuzdan, hedefimizden kesinlikle sapmayız” dedi.

ABD’deki temaslarına değinen Nebati, şunları söyledi:

‘Pozitif bakıyorlar’

 “G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantılarında birçok oturuma katıldım. Dünyanın önde gelen şirketleriyle bire bir toplantılar gerçekleştirdik. Toplantılarda yatırımcılar, Türkiye’nin yatırım potansiyeline olan güçlü inançlarını bizlerle paylaştı. Birçok şirket, Türkiye’deki yatırımlarını artırmak istediklerini açıkça ifade etti. Washington toplantılarında aldığımız geri bildirimler, Türkiye’ye oldukça pozitif baktıklarına ve ülkemize yönelik sermaye girişlerinin önümüzdeki dönemde artacağına işaret ediyor. Yatırımcılar, Türkiye’nin başarı hikayesinin giderek daha fazla dikkat çekeceğine inanmış durumda. Bırakın kronik kötümserler felaket tellallığı yapadursunlar. Dünya, ‘Türkiye’nin önü açık’ diyorken bizim müzmin karamsarlar ‘battık, bittik edebiyatından’ bir türlü vazgeçemiyorlar. İnşallah bu kronik karamsarlık ve özgüven sorunu olan kardeşlerimizin bu hastalıklarına da yine biz şifa olacağız.”

Haberin Devamı

‘Savaşa rağmen rekor’

Türkiye’nin son 20 yılda pazar ve ürün çeşitliliği ile ihracata alternatifler oluşturduğunu kaydeden Nebati, “Çok şükür bu sayede de güçlük çekmekten kurtulmuş oluyoruz. Nitekim savaşa rağmen mart ayında tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. Bu rekorları her ay açıklamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Nebati, kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında bugün itibarıyla 782 milyar TL biriktiğini ifade ederek, “İhracat ve turizm yatırımlarını finanse etmek üzere 150 milyar TL’lik uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanını ilan ettik. Türk Lirası’na güvenin. TL üzerinden tarihi ucuz kredi ve uzun vadelerle sizlerin önünü açıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Nebati’ye İTO’dan 10 talep

İTO Başkanı Avdagiç, İstanbul iş dünyasının şu 10 talep ve beklentisini dile getirdi:

- Hükümetin istihdamı destekleyen, üretimi teşvik eden tedbirleri çok işe yaradı, devamını arzu ediyoruz.Ücret üzerindeki yüklerin net maaşa oranını belirten vergi takozu göstergesinde OECD ortalaması yüzde 24.4 iken, Türkiye’de yüzde 38.2.

- Sektörlerde ciddi oranda devreden KDV yükü var.

- KDV indirimi enflasyonla mücadelede çok değerli. Sektörlerimizden ciddi indirim talepleri var.

- Kamuyla iş yapan işletmelerimizin enflasyona oranlı otomatik güncellenecek dinamik fiyat farkı kararnamesi beklentisi mevcut.

- Yemek kartı bedelinin çalışanın banka kartına ödenebilmesini talep ediyoruz.

Haberin Devamı

- Yerli yatırımlara finansman desteğinin artırılması ve daha uygun maliyetli kredi çok önemli.

- Otomotiv ve bağlantılı sektörlerimizin araç alım-satımı ve bağlantılı konulara ilişkin düzenleme beklentileri var.

- Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle bölgede ticaret yapan firmalarımızın zorluklarının bir an evvel çözülmesi için destek bekliyoruz.

- İstanbul’daki sanayi tesislerinin yeni teknoloji ile hat yenileme ve bu kapsamda kapasite artırma, yeşil mutabakata yönelik üretim araçlarında yapılacak yatırımlarının teşvik kapsamına alınması için destek talep ediyoruz.