26.02.2010 - 01:45 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’nin ilk büyük özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı tarafından her yıl kültür-eğitim-sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü bu yıl ‘sağlık’ alanında verildi.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, törende yaptığı konuşmada, ödülün sosyal gelişmişliğin göstergesi olmasının dışında eğitime ve üretime verimlilik kazandırması sebebiyle ekonomik kalkınmada son derece önemi olan sağlık alanında verilmesinin önemine değindi. Koç, Osmanlı döneminde vakıfların cami, köprü, medrese gibi yapıların yaşaması ve ileriki kuşaklara aktarılması konusunda görev yaptığını, günümüzde ise aynı işlevi aralarında vakıfların da yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının üstlendiğini söyledi.
Hayırseverliğin nobeli
Koç, “Vakfımız sadece yardımları kurumsal bir çatı altında toplamamış aynı zamanda sağlık, eğitim ve kültür alanındaki proje yatırımlarıyla sosyal yapının ve demokrasinin de gelişmesine katkıda bulunmuştır” dedi. Geçen yıl tüm dünyada ‘hayırseverliğin nobeli’ olarak adlandırılan Carnegie Medal of Philanthropy ödülüne layık görüldüklerini anlatan Koç şöyle devam etti:
“Ödülün en önemli boyutlarından biri süreklilikti. Sadece aile ya da vakıf olarak değil topluluk olarak da genetiğimize sinmiş olan değerlerimizin ödüle layık görülmesi ve bunu Türkiye’ye ilk kazandıran olmak bundan sonraki çalışmalarımız için bize cesaret verdi.”
Çocukluk hayali
Vehbi Koç ödülünü almaya hak kazanan Prof. Dr. Turgay Dalkara ödülünü ve temsili çekini Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel’in elinden aldı. Eşi ve bilim alanında çalışan kızları ile ekibine teşekkür eden Dalkara, “Ülkeme yaptığım mütevazı katkılar nedeniyle böylesi bir ödüle layık görüldüğüm için gurur duydum” dedi. 5 yaşındayken babasının kurduğu laboratuvarda oynarken bilim insanı olmaya karar veren Dalkara’nın eğitimin ardından nöroloji bölümünü seçmesinin nedeni beyne duyduğu ilgi ve öğrenci olduğu dönemde Hacettepe Üniversitesi’ne alınan bilgisayarlı beyin tomografisi cihazından kaynaklanıyor.
Kariyerinde pek çok ödül kazandığını ve artık teşvik amaçlı bir ödül beklemezken Vehbi Koç ödülünün sürpriz olduğunu belirten Dalkara, “Bu ödül için aday olunmuyor. Bir sabah telefonum çaldı ve ödüle layık görüldüğüm söylendi, çok gurur duydum” dedi.
Hacettepe’de ekibiyle birlikte migren, beyin damarlarının tıkanıklığının açılması, parkinson, alzeimher gibi hastalıklar üzerine çalışan Dalkara kazandığı para ödülünü sürdürdüğü projeler için harcayacak. Ayrıca Dalkara emeklilik döneminde birikimlerini kitaba dönüştürerek toplumla paylaşmak istediğini de dile getirdi.
Prof. Dr. Turgay Dalkara kimdir?
- Harvard Tıp Fakültesi Massachusetts General Hospital’de daimi kadrosu var.
- 115 makalesine tıp dünyası tarafından 3 bin 500 atıf yapıldı.
- TÜBİTAK Teşvik ödülü, Eczacıbaşı Tıp ödülü, Sandız Farmoloji ödülü gibi pek çok ödülü bulunuyor.
- 2009 yılında alanının enönemli dergilerinden Nature Medicine adlı dergide yer alan Türk bilim insanlarından oluşan ekibin başında yer aldı.
- Halen Hacettepe Tıp Fakültesi’nde nöroloji profesörü olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Nörolojik Bilimler Psikiyatri Enstitüsü müdürlüğü ve tıp fakültesi, tıp-bilim doktoru birleşik programı koordinatörlüğünü yürütüyor.
- Fulbright bursu sahibi ve Türkiye Bilimler Akademisi asli üyesi.