Ekonomi Yatırım hamlesi

Yatırım hamlesi

06.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

>>2018’in özel sektör yatırımları açısından özel bir yıl olacağını söyleyen Maliye Bakanı Ağbal, yakında 130 milyar liralık yatırımın müjdesini verdi.  >>TÜSİAD Başkanı Bilecik ise yatırım ortamını iyileştirme çabalarından fevkalade memnun olduklarını, katkı vermeyi sürdüreceklerini belirtti.

Yatırım hamlesi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “2018’i özel sektör yatırımları ve ihracat bakımından özel bir yıl yapmak istiyoruz” dedi. Geçen yılki yüzde 7.4’lük büyümenin, hükümetin aldığı tedbirlerin etkisini gösterdiğini vurgulayan Ağbal, bu yılın ilk çeyreğindeki öncü göstergelerin de ekonomideki canlanmanın devam ettiğinin ve büyümenin güçlü şekilde süreceğinin işareti olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ağbal, AA’ya yaptığı açıklamada, hükümet olarak, ekonomideki canlılığı gördüklerini ve yatırımlar için ilave tedbirlerle düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.

İmalat sanayisini teşvik etmek amacıyla getirilen düzenlemelere dikkati çeken Ağbal, Cazibe Merkezleri Programı’na başvuruların da alınmaya başlandığını belirtti.

Bu programla imalat sanayisinde yatırım yapacak işletmelerin enerji desteği, kurumlar vergisi indirimi, prim, gelir vergisi ve faiz istisnası gibi 6. bölge teşviklerinden yararlanacağını dile getiren Ağbal, bir diğer yatırım desteğinin de süper teşvikler olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

Çekim merkezi olduk

“Yakın zamanda bu paket kapsamında yaklaşık 130 milyar liralık yatırımı kamuoyuyla paylaşacağız. Bu yatırımlar ülkenin orta ve uzun vadede cari açığını aşağı çekecek. İthalat yapılan petrokimya ve otomotiv sektörlerinde üretimin önünü açacak.

Haberin Devamı

Bu yatırımlar, Türkiye’nin ihracatını da artıracak. Türkiye’nin son iki yıllık süreçte attığı adımlar, ülkemizi bölgede yatırım bakımından önemli bir çekim merkezi haline getirdi. Sanayi elektriği üzerindeki TRT payını kaldırdık.

Organize sanayi bölgelerinde emlak vergisini kaldırdık. Hükümet olarak ekonominin önünü açacak, maliyetleri düşürecek, bürokrasiyi azaltacak çok sayıda düzenleme yaptık.”

‘Fevkalade memnunuz’

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, 2018’de yüzde 4 - 5 bandında bir büyüme beklentisi içinde olduklarını belirterek, “Bunun da böylece daha dengeli ve daha ılımlı bir büyüme yüzdesi ile devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

AA Finans Masası’na konuk olan Bilecik, “İhracatın büyümeye olan payı yüzde 2.6. Bu, 7.4’ü (2017 yılı büyüme oranı) oluşturan fevkalade önemli bir şey. Burada keşke yabancı yatırımcı sayılarının gerek tutarsal, gerek adetsel olarak da yükseldiği bir tablo olsa... İnanın bu ihracattaki rakamlarımız çok daha farklı olabilir. Ama bu rakamdan da memnunuz” diye konuştu. Erol Bilecik, 2018 büyüme beklentisine ilişkin ise şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“2018’de yüzde 4 - 5 bandında bir büyüme beklentisi içindeyiz. Bunun da böylece daha dengeli ve daha ılımlı bir büyüme yüzdesi ile devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. İç talebe fazla yüklenmeyen ama özellikle dış talep ve yatırım katkısının son derece yüksek olduğu bir büyüme beklentisi hem Türkiye’yi bu noktada eleştirilere kapatan bir noktaya getirir, hem de sürdürülebilir ve kompozisyonu son derece dengeli olan bir Türkiye konumuna geliriz.”

Yatırım hamlesi
Katkıya devam

Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçen hafta açıklanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2017-2018 Reformu’na ilişkin Bilecik, ilk günden beri bu kurula katkı vermeye çalıştıklarını, bu çalışmanın içerisinde yer almaktan fevkalade memnun olduklarını dile getirdi. Bilecik, TÜSİAD’ın bu çalışmaya önemli görüş ve katkı sunduğunu belirterek, bu reformların hızla devam etmesi dileğinde bulundu.

“Bu anlamda fevkalade memnunuz. Tam destek veriyoruz” diyen Bilecik, TÜSİAD’ın her zaman yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları ile hükümetin ortak çalışmasını desteklediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Süper teşvik paketi bekleniyor

Erol Bilecik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı belirtilen süper teşvik paketine ilişkin de, şu değerlendirmede bulundu: “Bu tür çalışmalar özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın nezdinde son derece değerli. Hatta kendileri ile yaptığımız görüşmelerde, reform paketlerinin açıklanmasında liderliği mutlaka özellikle sayın Cumhurbaşkanının yapması gerektiğini bilfiil söyleyen insanlardanım. Son yıllarda bazı reform paketlerine iş dünyasının biraz daha dikkatli baktığını gözledik. Acaba gerçekten saha çalışması yapılırken eksiklikler olacak mı vesaire... Bu bakımdan sayın Cumhurbaşkanının bilfiil liderliği yapması bu tür paketlerin tam karşılığını bulması açısından ve bütün iş dünyasının kayıtsız, koşulsuz meseleye bakması açısından önemli.”

Şimşek’ten yatırım mesajı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden dün şu yatırımı mesajını verdi: “Yatırımcılarla bir dizi görüşme yapmak üzere az önce İstanbul’a vardım. Son nefesimize kadar güzel Türkiyemiz için taş üstüne taş koyanlardan, millete hizmet yolunda yarışanlardan olmak için çaba harcamaya devam...”