Ekonomi Altın yatırımı olanlar dikkat! 'Kısa vadede beklenmez'

Altın yatırımı olanlar dikkat! 'Kısa vadede beklenmez'

23.08.2022 - 07:08 | Son Güncellenme:

Altın fiyatları haftanın ilk gününe hareketli başlamıştı. Bugün ise gram altında düşüş devam ediyor. Peki gram altın 1000 liranın altına düşer mi? İşte cevabı...

Altın yatırımı olanlar dikkat Kısa vadede beklenmez

Gram altında görülen sert hareketler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Peki gram altın 1000 liranın altına iner mi? Prof. Dr. Sefer Şener cevapladı. Şener konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Öncelikle gerek Avrupa’dan gelen enflasyon verileri gerekse arkasından İngiltere’den gelen enflasyon verisi ve ABD’de açıklanan enflasyon rakamları önümüzdeki dönemle ilgili kaygıları artırırken, faiz artışlarının da bütün merkez bankaları tarafından devam edeceği beklentisini ortaya çıkardı.

Bir taraftan kaygılar arttı diğer taraftan faiz artışı beklentileri yükseldiği için küresel çapta altının onsu 1730-1760 bandında aşağı yönlü olarak hareket etti. Dolayısıyla altındaki bir türlü 1800 dolar seviyelerinin kırılamayıp mevcut seviyesinde kalınması aslında beklentilerde bir nevi de olsa aşağı yönlü çevrildi.

ABD 10 yıllık tahvillerinin yüzde 3 seviyesinin üzerine çıkması altının 1770 dolar seviyelerini aşmasını engelledi. Bu şartlar altında Rusya, Ukrayna savaşının getirmiş olduğu gerilim ve jeopolitik risk olmasa ons altında 1700 dolar seviyelerinin altını görmek mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

ONS ALTINDA BU SEVİYELERE DİKKAT!

Fakat jeopolitik riskler her geçen gün artarak devam ettiğine göre altında bu seviyelerin altını görmek mümkün olmayacak. 1730-1770 arasındaki bant orta vadede altının en önemli direnç noktasını göstermektedir.

‘ONS ALTIN 2 BİN DOLARA DOĞRU İLERLEYECEK’

Önümüzdeki dönemde kış aylarına doğru gelinmesi Avrupa’da doğal gaz ve petrolle ilgili riskleri artırdığı için altının ons fiyatı yukarı yönlü devam edecektir. Yani yeniden ons altın 1800 dolar seviyesini test edecek ve kış aylarının gelmesiyle birlikte jeopolitik riskler artacağı için 2 bin dolarlı seviyelere doğru ilerlediğini görmek mümkün olacaktır.

Altındaki bu geri çekilme kısmi olarak geçici görülmektedir. Riskler devam ettiği sürece bu geçicilik altın fiyatlarını yukarı taşıyacaktır.

GRAM ALTINDA BİN LİRANIN ALTI GÖRÜLÜR MÜ?

Gram altın kurlara ve ons fiyatına bağlıdır. Ons bazında ciddi geri çekilmeler yaşanmamaktadır. Ancak Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra dolar kuru için 18.10-18.40 aralığı yeni salınım noktası olarak görülmektedir. Bu noktalar yukarı yönlü kırılmadığı sürece bir taraftan da altının onsu artmadığı sürece gram altın fiyatlarının da 1010-1040 seviyelerinde durulması çok muhtemel görülmektedir.

Haberin Devamı

Kısa vadede gram altında 1000 lira seviyelerinin altı beklememek gerekmektedir. Kurlarda yeni yukarı seviyeler test edilirse yeniden altında 1040 TL’nin de üzeri görülebilecektir. Eğer resesyona dair emareler artarsa faiz artışlarında şahin politikalar azaltılabilecektir.

Dolayısıyla bu yeniden hem altının ons fiyatını hem de gram altın fiyatını yukarı taşıyacak bir unsurdur. Bu olasılık değişmediği sürece ve kurlar da 18 liranın altına çekilmediği sürece altında yeniden 1000 TL’den daha aşağı seviyeleri görmek mümkün olmayacaktır.

Orta ve uzun vadede mutlak suretle gram ve ons olarak da altın yukarı seviyelerde fiyat oluşumunu gerçekleştirecektir."

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM!

Gram altın yeni güne 1011 lira seviyesinde başlarken, ons altın 1737 dolar seviyesinde dalgalanıyor. Dolar/TL kuru ise 18.10 TL seviyesinde işlem görüyor.

EURO/DOLAR PARİTESİ 20 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Haberin Devamı

2002 yılındaki seviyesinin altına inen euro/dolar paritesi son 20 yılın en düşük seviyesini gördü.

Uluslararası piyasalarda, euro dolar paritesi bugün içinde yüzde 1,1 gerileyerek 0.9927'ye kadar düştü.

Böylece parite 2002 yılındaki 0,9952 seviyesinin altına inmiş ve son 20 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu. Euro/TL 18.01 lira seviyesinden işlem görürken, Dolar/TL kuru ise 18.10 TL seviyesinde dalgalanıyor.