Ekonomi Yazılımda evden çalışma karmaşası

Yazılımda evden çalışma karmaşası

09.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk yazılımcılar, teknopark ve Ar-Ge merkezlerinde ofisten çalışma zorunluluğunun kaldırılmasını istedi. Yazılımın uzaktan çalışmaya çok uygun olduğu ve ofise gitme zorunluluğunun sektördeki beyin göçünü de artırdığı belirtildi.

Yazılımda evden çalışma karmaşası

Hanife Baş - Yazılımcılar, Türkiye’de teknopark ve Ar-Ge merkezlerinde ofisten çalışma zorunluluğunun kaldırılmasını talep etti. Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, pandeminin yazılım sektörünün önemini bir kez daha ortaya koyduğunu anımsatarak, “Temmuz 2021 verilerine göre Türkiye’de 88 Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) bulunuyor. Buralarda faaliyet gösteren ve Ar-Ge çalışmalarını yürüten toplam firma sayısı ise 6 bin 818. Bu firmalarda 70.810 personele istihdam sağlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kamalı, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde faaliyet gösteren şirketlerle, Ar-Ge ve tasarım merkezlerine sahip işletmelerde çalışan personelin, devlet desteklerine hak kazanabilmeleri için bu alanlarda fiziki olarak çalışması zorunluluğunun sektör için zorlayıcı olmaya başladığını kaydetti. Kamalı, “Yerinde çalışma zorunluluğu, teknopark ve Ar-Ge merkezlerinde yer alan ofislerin küçük olması ve ortak kullanım alanlarının pandemiyle kullanıma kapatılmasıyla virüse yakalanma riskini arttırdı. Küçük ofislerde sosyal mesafe kurallarını uygulamak çok zor. Ayrıca uzaktan çalışanla ofiste çalışan personel arasında eşitsizlik de oluştu. Oysa ki yazılım uzaktan çalışmaya en uygun sektörlerden biri” dedi.

Haberin Devamı

Beyin göçünü de önler

Teknopark ve Ar-Ge merkezlerinde çalışan araştırma geliştirme personelinin ofisten çalışma zorunluluğunun kaldırılması veya uzaktan çalışma oranının yüzde 70-80’e çıkartılmasının buralarda çalışan yetişmiş personelin korunması açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Gönül Kamalı, şunları söyledi: “Son dönemde Avrupa ve Amerika kökenli firmalar yetişmiş personeli Türkiye sınırları içinde istihdam ederek çalıştırmaya başladı. Teknopark ve Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelimizin işyerine gelme zorunluluğu nedeniyle iş değiştirmesinin önüne geçilmesi ülkemiz açısında büyük önem taşıyor. Döviz kuru ve pandemi dolayısıyla dünyanın her yerinde uzaktan çalışmaya geçilmesi sektörümüzde beyin göçü sorununu artırdı. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ne verilen indirimlerin mekandan bağımsız hale gelmesi yazılım sektöründe beyin göçü sorununun çözümünde de önemli rol oynayacaktır. Uzaktan Çalışma Yönetmeliği’nin güncellenmesi büyük önem taşıyor.”

Yüzde 75’e çıkacak

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı Faruk İnaltekin, uzaktan çalışma oranının yüzde 75’e çıkması konusunda Cumhurbaşkanına yetki verildiğini ve bu oranın gelecek aylarda artabileceğini dile getirerek, “Tamamen evden çalışmayı kamu istemiyor gibi. Bazı işlerde bir araya gelinmesi gerekiyor. Yoksa Ar-Ge merkezi, teknopark ruhunu kaybediyor. Tamamen evden çalışma zor olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

2022 yılı sonuna kadar yüzde 50 uzaktan çalışma

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, bakanlığın Ar-Ge merkezleri ve teknoparklarda çalışanlara 2022 yılı sonuna kadar yüzde 50 uzaktan çalışma izni tanıdığını anımsatarak, şunları söyledi: “Belli oranda uzaktan çalışmayı devlet teşvik ediyor. Pandemide bakanlık gerekli kolaylığı gösterdi. Yüzde 50 uzaktan çalışmada oranın yukarı çıkabileceği sinyali de verildi. Devlet gerekli esnekliği gösteriyor. Tamamen evden çalışmayı bilemiyoruz. Devlet teşvikleri söz konusu. Bizde sorun yaşanmıyor.”