Ekonomi Yeni metro hattıyla projeler değerlenecek

Yeni metro hattıyla projeler değerlenecek

26.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosunun ihale tarihinin açıklanmasıyla, metroyla direk bağlantısı olan projelerin yanı sıra güzergâhta konumlanan projelerde de konut fiyatlarının artması bekleniyor

Yeni metro hattıyla projeler değerlenecek

İstanbul’da altyapı yetersizliği yüzünden ulaşıma yapılan her yeni yatırım birçok sektörü olduğu gibi gayrimenkul sektörünü de heyecanlandırıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yapılacak metro hattını açıklamasıyla birlikte gayrimenkul sektörünü hareketli günler bekliyor.
Mecidiyeköy’den Mahmutbey’e kadar olması planlanan yeni metro hattı, güzergâh üzerindeki bölgelere canlılık getirirken, metroya yakın mesafede konumlanan konut projeleri de nasibini alıyor.

15 istasyon olacak
Trafik sorununun sıkça gündeme geldiği İstanbul’da özellikle ulaşım aksında yer alan projelere ilgi yoğun olurken, metro hattı gibi yatırımlar konut fiyatlarının artmasına neden oluyor. 18 Eylül’de ihaleye çıkacak olan metro projesiyle de bölgedeki projelerde ve emlak fiyatlarında bir artış yaşanması bekleniyor.
Öyle ki metro hattı güzergâhında bulunan projeler lansman döneminde bu durumu önemli bir avantaja çevirirken, bazı projeler ise metro hattının tam üzerinde konumlanıyor. Örneğin Gaziosmanpaşa’da konumlanan Venezia metroyla direk bağlantı sağlayarak, hattın üzerinde yer alıyor. Yine Yeşilpınar’da konumlanan Eyüp Park projesi de içinden metro geçen projeler arasında yerini alarak, konut alıcılarına büyük kolaylık sunuyor.
Mecidiyeköy-Mahmutbey arasını 26 dakikaya indirecek olan 17,5 kilometrelik metro projesi, Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar’ı kapsayacak. Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar’ın trafik sorununa çözüm olacak metro, Mecidiyeköy’de Hacıosman-Yenikapı Metrosu’na entegre olarak başlayacak.

Yenikapı’ya entegre
Mecidiyeköy, Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeyköy, Yeşilpınar, Veysel Karani, Akşemsettin, Kazım Karabekir, Yenimahalle, Karadeniz Mahallesi, Tekstilkent, Yüzyıl Mahallesi, Göztepe ve Mahmutbey’de olmak üzere 15 istasyon yer alacak.
Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe Alibeyköy bölgelerinden geçerek Karadeniz Mahallesi’nde mevcut Edirnekapı-Sultançiftliği Hattı’na entegre olacak proje, Tekstilkent ve Yüzyıl Mahallesi’nden geçerek Mahmutbey’de, geçen ay açılan Mahmutbey-Başakşehir Metrosu ile birleşecek.

Haberin Devamı

İhale 18 Eylül’de
İstanbul'daki metro ağları tamamlandığında ise Mahmutbey-Sarıyer-Hacıosman 45 dakika, Mahmutbey-Yenikapı39,5 dakika, Mahmutbey-Üsküdar Marmaray 48,5 dakika, Mahmutbey-Kadıköy Marmaray 52 dakika, Mahmutbey-Sabiha Gökçen Havalimanı Marmaray 95,5 dakika, Çağlayan-Gaziosmanpaşa 13 dakika, Mecidiyeköy-Alibeyköy 7,5 dakikaya inecek. Mecidiyeköy-Mahmutbey arasındaki metro hattının ihalesi, 18 Eylül 2013 Çarşamba günü saat 11.00'da belediyenin Merter Ek Hizmet Binası İhale Salonu'nda yapılacak.

Via Port Venezia Via Properties & Gürsoy ortaklığı tarafından hayata geçirilen proje, 1.5 milyar liralık yatırım bedeline sahip. Gaziosmanpaşa’da 2 bin konut olarak gerçekleştirilen projede ofis ve AVM de yer alacak. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelere yer verilen projeden metro hattına direkt bağlantı sağlanacak.
Batışehir 3 bin 123 adet konut ve rezidans, otel, ofis, çarşı ve 100 bin metrekareye varan ortak alan bulunacak Batışehir, tamamlandığında içinde 15 bin kişinin yaşayacağı bir kent haline gelecek. İstanbul TEM Otoyolu cepheli çok önemli bir lokasyonda yükselen projenin çevresinde yürüme mesafesinde iki metro istasyonu açılacak. Bu hatlar inşaat ve planlama halinde olan Beşiktaş-Mahmutbey hatları olacak. Egeyapı tarafından hayata geçirilen Batışehir Projesi’nin ilk etabı 2013 yılının Temmuz ayında teslim edilecek. Tamamı ise 2014 sonunda teslim edilecek.
Mall Of İstanbul Türkiye’nin en büyük karma kullanım projelerinden birisi olarak geliştirilen proje, rezidans, AVM, ofis ve otelden meydana geliyor. Torunlar Gayrimenkul tarafından Mahmutbey’de gerçekleştirilen proje, 1.114 konuttan oluşuyor. Stüdyo, 1+1, 1,5+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelere yer verilen projenin, 2013’ün ikinci yarısında teslim edilmesi planlanıyor.
Eyüp Park Gül İnşaat’ın iştiraki olan Gül Proje tarafından hayata geçirilen proje, 110 milyon lira yatırımla 329 konut ile 119 mağazadan oluşacak. Eyüp Park’ın en önemli özelliği ise planlanan Kabataş-İkitelli metrosunun bir durağının projenin altından geçiyor olması. 2015 Haziran’da teslim edilecek olan projede, stüdyo dairelerden 3+1’e kadar değişen konutlar inşa edilecek.

Haberin Devamı

Nurol Tower Nurol GYO’nun Çağlayan’da gerçekleştirdiği proje, E-5 ve metrobüse 15 metre uzaklıkta konumlanıyor. Yeni yapılacak metro hattının güzergâhında yer alan projede, 243 bağımsız bölüm yer alıyor. 6 bin 842 metrekarelik arazi üzerine inşa edilecek olan Nurol Tower, 142 metre yüksekliğinde ve 30 katlı olacak. 140 milyon dolar değerindeki projede 8 tane asansör de bulunacak. 2014’te teslim edilecek Nurol Tower’da, 36 birimden oluşan iki katlı Butik Çarşı bulunuyor.
Premier Kampüs Ofis Fer Yapı’nın Kağıthane’de Çelikler A.Ş arazisi üzerinde inşa ettiği Premier Kampüs Ofis projesinde teslimler 2015 yılının Kasım ayında başlayacak. Projeye yeni yapılacak metro durağına 100-150 metre uzaklıkta konumlanıyor. 150 milyon liralık yatırım değerine sahip projede 392 ofis ve 43 ticari birim bulunuyor. Projenin teslim tarihi Aralık 2015 olarak belirtiliyor.
Metropark Teknik Yapı tarafından Halkalı’da hayata geçirilen Metropark projesi 1.272 daire ve 30 ticari birimden oluşuyor. 6 yatay ve 6 dikey blok bulunan projede 2 blok 38 ve 36 katlı, diğer 4 blok ise 25 katlı olarak inşa ediliyor. Metropark’ta iki kule tamamıyla home ofislere ayrılacak. 14 farklı konut tipinin yer aldığı proje 213 bin 800 metrekarelik arsa üzerine kuruluyor. Projede teslimler 2015 yılının Kasım ayında yapılacak.
Bumerang Dap Yapı’nın, Kağıthane’de konumlandırdığı projesi Bumerang da metroya yakın mesafede yer alıyor. Şişli-Mecidiyeköy Çağlayan- Kağıthane aksında konumlanan proje, 12 bin metrekarelik kapalı inşaat alanına sahip. 95 adet bağımsız bölümden oluşan projede 80 adet ofis alanı ile 15 adet dükkân bulunuyor.

Haberin Devamı

Etiler’e lüks proje geliyor

Haberin Devamı

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde 32 bin metrekare alana kurulu Etiler Polis Meslek Yüksekokulu yerleşkesi, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli bölge ilan edildi. Yerleşkedeki, Etiler Polis Meslek Yüksekokulu binasının da içinde bulunduğu tesisler yıkılacak.
İstanbul'un önemli alışveriş merkezlerinden Akmerkez’in arkasındaki alanda bulunan Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü binası ile tesislerinin bulunduğu arazi, İçişleri Bakanlığı ile imzaladığı protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilmişti.
Protokolle, Beşiktaş 2011 ada üzerindeki 29 ve 271 nolu parseller belediyenin oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, protokol kapsamında, Etiler’de aldığı yerleşkeye karşılık Çatalca’da emniyete yeni hizmet binası ve lojman yapacak.
İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olarak gösterilen Etiler’deki Polis Meslek Yüksekokulunun bulunduğu yere ise 100 bin metrekarelik bina yapılabilecek.

2,5 emsal verildi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, yerleşke alanındaki binaların ekonomik ömürlerini tamamlaması nedeniyle riskli ilan edildiğini bildirdi. Bakanlık tarafından daha önce 32 bin metrekarelik arazi için yeni imar planı yapıldığını ifade eden yetkililer, arazi için 2,5 emsal inşaat izni verildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Esenyurt’ta konut arzı patlaması

Reidin Yapı Stoku Analizi Raporu’na göre 2013 Aralık ayı itibariyle konut arzının en yüksek olduğu il İstanbul olurken ilçe olarak Esenyurt, Ankara'da ise Yenimahalle öne çıkıyor. İmar planları açısından en çok tartışılan Esenyurt bölgesi, kendisine yeni proje yoğunluğu açısından en yakın ilçeler olan Beylikdüzü ve Başakşehir ilçelerinin yaklaşık iki katı konut stokuna sahip.
İstanbul dışındaki diğer illerin konut arzları, stüdyo, 1+1 ve 2+1 daire tiplerinde İstanbul'un oransal olarak gölgesinde kalırken, 3+1 ve 4+1 daire tiplerinde öne çıkıyor.

TOKİ tarihi yapılar için 10 milyon lira kredİ veriyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihi değerleri, sağladığı restorasyon kedileriyle gelecek nesillere kazandırmayı amaçlıyor. TOKİ, 2013 yılı için yapılan 94 restorasyon kredisi başvurusunun tamamını krediye uygun buldu. İdare 25 ilde 94 kültür varlığının restorasyonu için 10 milyon lira kredi verecek.
Tarihi evleri ve konaklarıyla ünlü Karabük’ün Safranbolu, Ankara’nın Beypazarı, Sakarya’nın Taraklı ilçelerindeki yapılar ile Nevşehir’in Ürgüp, Muğla’nın Marmaris, İzmir’in Bergama ve Foça, İstanbul’un Üsküdar, Çanakkale’nin Gelibolu ilçelerindeki kültürel varlıklar TOKİ’nin sağlayacağı kredi ile restore edilecek yapılar arasında bulunuyor.

94 başvuru yapıldı
TOKİ, ihmal edildiğinden dolayı yıpranan ya da yok olmaya yüz tutan tarihi değerlerimizi koruma altına almak amacıyla restorasyon kredisi sağlıyor. TOKİ, 2013 yılı restorasyon kredisi başvurularını 8 Nisan – 3 Mayıs tarihleri arasında kabul etti. İdareye bu kapsamda 94 başvuru yapıldı. Yapılan değerlendirme neticesinde başvuruların tamamı kredi için uygun bulundu. TOKİ bu eserlerin restorasyonu için toplam 10 milyon 91 bin lira kredisi sağlayacak.

Bakanlık sit alanlarının bilgilerini halka açacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’deki doğal sit alanlarının bilgilerini elektronik ortama aktarıyor. Sistem sayesinde vatandaşlar, satın almak istediği arazinin doğal sit alanı olup olmadığı öğrenebilecek. Böylelikle sonradan düzeltilmesi imkânsız mağduriyetlerin önüne geçilebilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, doğal sit alanlarını internet ortamına aktaracak olan “Sit Alanları Yönetim Sistemi” çalışmalarının başladığını belirtti. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında, Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce’deki sit alanları internet ortamına aktarıldı.

Sancaktepe Belediyesi arsa satışı yapacak

İstanbul Sancaktepe Belediyesi, Samandıra Mahallesi’nde bulunan 50 bin 100 metrekarelik arsayı satışa çıkardı. Tahmini bedeli 70 milyon 140 bin lira olan arsanın geçici teminat bedeli 2 milyon 104 bin 200 lira olarak belirlendi. Satışa çıkarılan arsanın ihalesi 6 Ağustos 2013 günü saat 11.00’de Sancaktepe Belediyesi’nde gerçekleştirilecek.
Açıklamada, “Sancaktepe Belediyesi mülkiyetindeki taşınmaz 2886 sayılı yasanın 36. maddesine göre ihale ile satılacaktır. İhale ‘Meclis Mah. Atatürk Cad. No:111 Sancaktepe’ adresindeki Sancaktepe Belediyesi İhale Salonunda yapılacaktır” denildi.

Soyak, Avrupa’da Türkiye’yi temsil ediyor

İlklerin öncüsü Soyak, European Business Awards 2013-2014 ödülleri programında Türkiye’yi ulusal şampiyon olarak temsil edecek firmalar arasında yer aldı. Soyak, 40 Ulusal Şampiyon arasına seçilerek yarışmanın bir sonraki aşaması olan uluslararası ‘Ruban d’Honneur’ unvanı için yarışacak. Bu kategorideki ödüller ise 2014 Nisan ayı içerisinde açıklanacak.
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, “European Business Awards’ta Türkiye’yi temsilen ulusal finalistler arasında yer almaktan heyecan duyuyoruz. Sürdürülebilir yaşamı desteklemek ve geleceğe değer katmak için projeler üretiyoruz. Enerji verimli uygulamalara yöneliyor, çevreye uyumlu alanlar inşa ediyoruz” dedi.

Ramazan Bayramı’na özel indirim başlattı

Eroğlu Gayrimenkul, Ramazan Bayramı’na özel kampanya düzenledi. Firma, Merter’de konumlanan Platform Merter ile Küçükçekmece’deki Lounge ve Lounge 2, Bursa’da ise Harmony Towers projelerinden ev almak isteyenlere 11 bin liralık indirim fırsatı sunuyor. Kampanyadan yararlanmak isteyenler 10-11 Ağustos 2013 tarihleri arasında 4 projeye ait satış ofislerini ziyaret edebilirler.
Lounge projesinde daireler 59 - 227 metrekare arasında değişirken, Lounge 2’de 54 -259 metrekare arasında farklı konutlara yer veriliyor. Firmanın Platform Merter projesi ise, hemen teslim ediliyor.