Ekonomi Yenilenebilir enerji rekoru

Yenilenebilir enerji rekoru

21.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde sanayicilerin yenilenebilir enerjiye yönelmesiyle kullanımda ciddi artış yaşandı. TÜREB Başkanı Erden, “Bayram elektriğini yeşil enerji tek başına karşılayabilir” dedi.

Yenilenebilir enerji rekoru

Mithat Yurdakul - Rüzgar, güneş ve barajlar gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik rekor oranlara ulaşırken, başta sanayi olmak üzere yeşil enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaşıyor. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, sanayi ve ticaretin daha az elektrik kullandığı bayram günlerinde elektriğin tamamının yenilenebilir kaynaklardan karşılanabileceğini belirterek; çelik, çimento, tekstil gibi sanayilerin yenilenebilir enerjiye yöneldiğini bildirdi. Yenilenebilir enerjiden sağlanan elektrik üretimi, yurttaşların Ramazan bayramı tatilinde olduğu 12 Nisan’da oransal olarak tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaşırken, elektrik üretiminin yüzde 78,5’i yenilenebilir kaynaklardan üretildi. Rekor üretimde barajlar yüzde 24,52 ile ilk sırayı alırken, rüzgar yüzde 20,93, akarsu yüzde 12,8 ve güneş yüzde 11,27 ile takip etti. 

Haberin Devamı

‘Bu büyük bir kazanım’ 

TÜREB Başkanı Erden, sanayinin, büyük ticaretin, ofislerin çok daha az elektrik kullandığı bayram günlerinde elektriğin tamamının da yenilenebilir kaynaklardan karşılanabileceğini söyledi. HES’ler, rüzgar, güneş ve jeotermal enerjiden elektriğin, normal günlerde de ihtiyacın yüzde 40’ından fazlasını karşıladığını vurgulayan Erden, Türkiye’deki HES’lerin tam kapasite, 24 saat çalışması halinde elektriğin 3’te 1’ini üretebileceğini ifade ederek, “Rüzgarın tek başına birinci kaynak olduğu günler de var. Yenilenebilir enerjinin payı yüzde 15-20’lerden yüzde 42-43’lere geldi. Bu büyük bir kazanım” diye konuştu. Özellikle depolamalı elektrik üretim tesislerine verilen lisansların, 2026-2027’de yatırımları zirveye çıkaracağını belirten Erden; sanayi, ticaret, otogar ve üniversite gibi birbirinden farklı tesislere lisans tahsisleri yapıldığını, İstanbul Havalimanı’na kurulacak güneş enerjisi santralinin önemli bir adım olduğunu kaydetti. 

Haberin Devamı

Yenilenebilir enerji rekoru

Son 5 yılda hızlı büyüyor

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, Türkiye’de son 5 yılda dikkate değer gelişim gösteren sektörlerin başında yenilenebilir enerjinin geldiğini söyledi. Özkök, bayram dönemi kaynak maliyeti olan doğal gaz gibi konvansiyonel santrallerin üretimini kısmasıyla, yenilenebilirin payının arttığını kaydetti. Hükümetin bu alanda hedeflerine ulaşılabilmesi için destek çağrısı yapan Özkök, şunları söyledi: “Yerel yönetimler nezdindeki işlemler, konunun uzmanı olan bakanlık tarafından yapılabilir. Özellikle güneş enerjisi sanayisinin gelişmesi için; marka hakkının yetkisiz kullanımı gibi eylemlerin, itibarın zedelenmesine neden olmasının önüne geçilmeli. Önemli güvenilir ve istikrarlı bir piyasada rekorlar kırmak.”

İşte en çok ilgili sektörler

Lisanssız elektrik üretimi için 27 bin MW’lik projenin uygun bulunduğunu anlatan İbrahim Erden; çelik, çimento, tekstil, döküm, beyaz eşya sanayicilerinin üretim için kapasite aldığını bildirdi. Erden, AB ihracatında kritik önem taşıyan Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nda da elektrik üretilen kaynağın önemli olduğunu hatırlattı. Yenilenebilir enerjinin gelişmesinde, izin süreçlerinin kolaylaştırılmasıyla birlikte finansmanın önemine değinen Erden, fonların yeşil enerjiye kanalize edilmesi gerektiğini ifade ederek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu talebinde bulunduklarını söyledi.