Ekonomi ‘Yükümlülüğünü yerine getirmeli’

‘Yükümlülüğünü yerine getirmeli’

18.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Google’ın, mobil işletim sistemi Android’in Türkiye’de lisansını iptal etmeye yönelik kararının yansımaları sürüyor.

‘Yükümlülüğünü yerine getirmeli’

Google’ın açıklamasından sonra Rekabet Kurumu da web sitesinden yaptığı açıklamayla “Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir” dedi. Açıklama şöyle: “Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti’den oluşan ekonomik bütünlüğün (Google), Android işletim sistemi ve mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla 09.02.2017’de Kurulumuzca soruşturma başlatılmıştır....

Haberin Devamı

AB de ceza kesti

Bu çerçevede, Google’a 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca idari para cezası verilmiş ayrıca Kanun kapsamında ihlal sayılan uygulamalara son verip gerekli uyumu sağlaması için 6 ay süre tanınmıştır. İlgili süre 06.08.2019 tarihinde sona ermiş ve aynı tarihte Google ilgili sözleşmelerde yaptığı değişiklikleri Rekabet Kurumu’na sunmuştur. Google tarafından sunulan değişikliklerin Rekabet Kurulunca değerlendirilmesi neticesinde bu değişikliklerin soruşturma sonucunda tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı tespit edildiğinden, Google’a 07.11.2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır. Google’ın soruşturmaya konu uygulamaları AB ve Rusya Federasyonu nezdinde de benzer soruşturmalara konu olmuştur. Rusya Federasyonu Rekabet Otoritesi tarafından yürütülen süreç, Google’ın bu uygulamaları sonlandırmaya yönelik taahhütleri neticesinde sonuçlandırılmıştır.

Haberin Devamı

Yine AB Komisyonu yürüttüğü incelemelerde konuyla ilgili olarak rekabet ihlali sonucuna ulaşmış ve Google’a 4.34 milyar euro para cezası vermiştir. AB Komisyonu tespit ettiği ihlalleri sona erdirmesi için Google’dan Kurulumuz tarafından talep edilen yükümlülüklerden daha kapsamlı adımları atmasını istemiş ve bu talebin gereği Google tarafından yerine getirilmiştir. Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir.”