Ekonomi Yunanistan sınırına ikinci köprü yolda

Yunanistan sınırına ikinci köprü yolda

11.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İpsala ile Kipi, Meriç üzerinden bir kez daha bağlanıyor. Bakan Uraloğlu mevcut köprünün artan ağır taşıt trafiği ve turist kullanımının yoğunlaşması nedeniyle yetersiz kaldığını söyledi.

Yunanistan sınırına ikinci köprü yolda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yunanistan ile Türkiye arasındaki Bahçeköy (Kipi) İpsala Sınır Kapısı’nda inşa edilecek ikinci köprü ile ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı

Temiz yükseklik 10 metre

Meriç Nehri üzerinde bulunan mevcut İpsala-Kipi Köprüsü’nün 1958 yılında yapıldığı ifade eden Bakan Uraloğlu, köprüde yapılan incelemelerde yapısal bir problem olmadığı ancak artan ağır taşıt trafiği ve turistlerin kullanımının yoğunlaşması nedeniyle köprünün yetersiz kaldığı tespit edildiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkiler ve işbirliğinin geliştirilmesi, Avrupa ve bölgesel ulaştırma altyapısının iyileştirilmesine yönelik olarak alınan uluslararası kararlar neticesinde 22 Ocak 2004’te Atina’da imzalanan Mutabakat Zaptı ile iki ülkeyi bağlayan ulaşım alt yapısını geliştirmek için İpsala-Kipi sınır geçiş bölgesinde, ikinci bir karayolu sınır geçiş köprüsü inşa etme kararı alındığını hatırlatan Uraloğlu, Ortak Planlama ve İzleme Komitesi’nin 2018 yılından bugüne kadar çeşitli toplantılar gerçekleştirdiğini kaydederek şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

“Köprü tabliyesinin altı ile nehir yüzeyi arasında temiz yüksekliğin 10 metre olması hususu ortak olarak kabul gördü. Tek tabliyede 2x2 şeritli, kısa pilonlu ekstradoz köprü tipine göre çalışılması; ana köprü hesap açıklıklarının 110m-180m-110m olması; yaklaşım köprüsü hesap açıklıklarının 44m olarak projelendirilmesi; köprünün Yunanistan tarafının ayrı, Türkiye tarafının ayrı olarak yapım ihalesine çıkılması, yapım sırasında hem Yunanistan tarafı yüklenici firmasını hem de Türkiye tarafı yüklenici firmasını denetleyecek ortak bir denetim grubunun oluşturulmasına karar verildi.”

Yunanistan sınırına ikinci köprü yolda

180 kilometrelik hat

Avrupa E-84 yolu veya D-110 Karayolu, Avrupa E-yolları ağının Türkiye’de bulunan bir parçası olarak, İpsala yakınlarında Yunanistan sınırından başlayıp Silivri’de son bulduğunu da belirten Uraloğlu, “Bu hat doğu batı referanslı olarak yaklaşık 180 kilometre uzunluğundadır. Proje ekseni, İpsala gümrük tesisleri çıkışından başlayıp ve yaklaşık 1500 metre sonra Kipi gümrük tesisleri girişinde son bulmaktadır” bilgisini de paylaştı.