Emlak Fırsatları Mayıs’ta kiralar ne kadar artacak?

Mayıs’ta kiralar ne kadar artacak?

07.05.2021 - 08:56 | Son Güncellenme:

Mayıs ayı içerisinde kira kontratlarını yenileyecek olanlar için merakla beklenen rakamlar açıklandı. Ev kiralarında yapılabilecek en yüksek zam oranı yüzde 13.7 olarak açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre belirlenen rakamlar, son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Mayıs’ta kiralar ne kadar artacak

Konut kiralarının etkileneceği maksimum zam oranı her ayın ilk haftasında belirleniyor. Maksimum zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nca açıklanan enflasyon rakamları içinde, son bir yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre hesaplanıyor.

Haberin Devamı

Kira dönemi gelen, sözleşmeleri gereği artış yapmak isteyen ev sahipleri, kiracılarına maksimum zam oranını önerebilecekleri gibi, karşılıklı anlaşarak daha alt düzeyde bir zam oranıyla sözleşmelerini uzatabilirler. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Mayıs 2021 için açıkladığı TÜFE oranı %13.7 olarak kaydedildi.

Kira sözleşmelerinde standart olarak TÜFE baz alınırken, iki taraf arasında farklı bir rakam da belirlenebilir. Ancak taraflar arasında anlaşmazlık söz konusu olursa, ödeme miktarı bu oran üzerinden belirleniyor.

Bu yıl başından bu yana, en yüksek kira artış oranı da Mayıs olarak kaydedildi. Ocak ayında %12.28, Şubat’ta % 12.53, Mart ayında %12.81 olan TÜFE Nisan’da ise %13.18  rakamına ulaşmıştı.

Haberin Devamı

Koronavirüs salgınıyla birlikte kiralık evlerin bazı illerde az bulunması, fiyatların artmasına da neden oldu. İstanbul’da ortalama olarak en yüksek kira ödenen ilçe Sarıyer olurken, en düşük kiraların ödendiği evler Esenyurt’ta yer alıyor.