Home Konutun ‘değer’ini hatırlayalım

Konutun ‘değer’ini hatırlayalım

31.08.2021 - 12:28 | Son Güncellenme:

Rayiç değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan tüm konutlar ‘Değerli Konut Vergisi’ (DKV) kapsamına giriyor. Türkiye genelinde DKV’nin kapsamına giren yaklaşık 150 bin mülk olduğu tahmin ediliyor. Değeri ne olursa olsun tek konut vergiden muaf. Birden fazla evi olanların da en düşük değere sahip olan evi muafiyet şartlarından yararlanıyor. DKV ikinci taksit ödemesinin son günü 31 Ağustos. Bu nedenle vergi hakkında ilgililere hatırlatmalar yapmakta fayda var. Bu kapsamda vergi hakkındaki detayları uzman görüşüyle hatırlayalım...

Konutun ‘değer’ini hatırlayalım

Duygu Erdoğan duygu.erdogan@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Değerli Konut Vergisi, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine ödenir. Değerli Konut Vergisi için evin değeri hesaplanırken Emlak Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen emlak vergisine esas bina vergi değeri dikkate alınıyor. Bu rakama her yıl yeniden değerleme oranı ekleniyor. 2021 için uygulanan yeniden değerleme oranının (yüzde 9.11) yarısı (yüzde 4.55) eklendiğinde bu yıl için ortaya çıkan rakamlar şöyle:

-5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL’yi aşan kısmı için binde 3,

-10 milyon 455 bin TL’ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL’si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6,

-10 milyon 455 bin TL’den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL’si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10.

Haberin Devamı

Kimler tabî?

2021 yılı için DKV beyannameleri şubat ayında verildi. Takip eden yıllar için yıllık olarak beyanname verilecek. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, tapuda konutun sahibinin, değerli konut vergisinin mükellefi olduğunu kaydetti. Şimşek, “Ancak eğer tapuda bir intifa hakkı tesisi yapılmış ise bu sefer verginin mükellefi intifa hakkı sahibi olup vergi intifa hakkı sahibi tarafından ödenecektir. Yine bir konuta birden çok kişinin paylı mülkiyet halinde sahip olması durumunda, taşınmazın verginin konusuna girip girmediği tespit edilirken hissedarların payları değil, taşınmazın toplam değeri dikkate alınır ancak pay sahipleri hisseleri oranında vergiden mükellef olurlar” dedi.

Türkiye sınırları içinde konut (mesken) nitelikli tek taşınmazı olanların, değeri ne olursa olsun Değerli Konut Vergisi ödemeyeceklerini belirten Şimşek, ayrıca birden fazla konut nitelikli taşınmazı bulunanların, değerli konut vergisi konusuna giren en düşük değerli konut nitelikli tek taşınmazının vergiden istisna olacağını dile getirdi.

Henüz satışta değilse

Ayrıca; genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar ile yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar vergiden istisna. Son olarak esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar da vergiden muaf bulunuyor.