Emlak Fırsatları Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Mantıklı Mı?

Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Mantıklı Mı?

Son Güncellenme:

.

Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Mantıklı Mı

Son dönemde sıkça duyulan “kira öder gibi ev sahibi olmak” mümkün bir hayal mi ve sanıldığı kadar kârlı mı? Ev almak isteyen herkesin karşısına çıkan bu slogan, birçok yönü ile kârlı bir alışverişe neden olsa da karar aşamasında detaylı inceleme ve doğru hesaplama gerektiriyor. Ev satın almaya karar vermiş bir kişiye “kira öder gibi ev sahibi olun” diyerek satılmaya çalışılan evlerin aylık kredi taksit tutarı, genellikle o kişinin ödediği mevcut kiranın 2-2,5 katını buluyor. Bu noktada detaylı araştırma yapmak ve satın alınacak olan ev ile mevcut kira giderlerini en doğru şekilde hesaplamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün mü?

Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Mantıklı Mı

Evet, mümkün ancak, elinizi, kısa vadede zorlayıcı ödemeler ile karşılaşacağınız, yaşam standartlarınızdan fedakarlık yapmak zorunda kalacağınız bir taşın altına koyacaksınız. Uzun vadede kira öder gibi ev sahibi olmak çok kârlı bir yatırım olsa da ne yazık ki ilk yıllarda fazlaca zorlayıcı olabiliyor. 15 yıl vade ile alınan bir ev kredisinde, aylık taksit tutarı genellikle hali hazırda ödenen kiranın 2 katı kadar olduğundan, satın alınan ev için yapılacak ödemeler tam anlamıyla “kira öder gibi” olmuyor. Bu noktada izlenecek en doğru yol ise belirli bir miktar peşinat vererek, çekilecek kredi tutarını, dolayısıyla aylık ödeme miktarını azaltmak oluyor.

Konut kredisi ile ev almak hesaplı mı?

Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Mantıklı Mı

Reidin analiz verilerine göre Türkiye’de bir apartman dairesini satın almak için gereken tutar, o dairenin 214 aylık kira bedeline denk geliyor. Yani 17,8 yıl boyunca ödenecek kira tutarı ile o daireyi satın almak mümkün. Bu hesaba göre 17 yıllık kira bedelini konut kredisi çekerek ödeyip, 17 yıl boyunca kredi taksidi ödeyerek ev sahibi olmak mümkün görünüyor. Ancak ne yazık ki işin bankacılık kısmında bulunan yasalar, hesapların bu doğrultuda ilerlemesine izin vermiyor.

Haberin Devamı

Konut kredisinin olumsuz yönleri

Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Mantıklı Mı

Ev almak için kullanılacak olan konut kredisinde en fazla 15 yıl vade imkanı sağlanması ve kredi için ödenecek faiz miktarının aylık ödenecek taksit tutarına olan etkisi göz önüne alındığında, 1.000 lira kira ödeyerek yaşayan bir kişinin, bulunduğu evi satın alması durumunda ödeyeceği aylık tutar 2.000-2.500 lira oluyor. Ancak 15 yılda yaşanan kira artışı göz önünde bulundurulduğunda her iki ihtimal sonucunda ödenen 15 yıllık tutarın birbirine yakın olduğu, dolayısıyla kısa vadede yüksek ödeme sıkıntısı yaratsa dahi kira öder gibi ev sahibi olmanın mantıklı ve kârlı bir yatırım olduğu düşünülüyor. Bütçenize uygun şekilde yatırım yapma şansı yakalamak ve kira öder gibi ev sahibi olma imkanından siz de yararlanmak istiyorsanız

www.milliyetemlak.com

adresinde bulunan konut projelerini inceleyebilirsiniz.