18.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
ÖZLEM BAY
Ümit Zaim'in deriyle aşkı ta üniversite yıllarına dayanıyor. Öğrenciyken yaz tatillerini dayısının deri fabrikasında geçiren işadamı, daha o yıllarda "aşık olduğu deri kokusundan vazgeçemeceğinin" farkındaydı. Bu kokuyu o kadar sevdi ve bu kokuya o kadar alıştı ki, bir marka olmayı aklına koydu.
Derimod'un sahibi, 29 yıl önce şirketini kurarken deri ile modayı biraraya getirmeyi amaçladı. Bu nedenle, derinin "deri"sini modanın da "mod"unu alarak "Derimod"u yarattı.
"Biz bu işe girdiğimizde Türkiye'de deriyi şoförler, makinistler ve bekçiler soğuktan korunmak için giyerdi. Ama markamızla birlikte deri modayla bütünleşti ve herkesin tercih ettiği bir giysi oldu" diyen Ümit Zaim, atölyesindeki iki makineyle önce ihracata yönelik olarak çalışmaya başlamış. Yerli firmalardan gelen yoğun talep Ümit Zaim'i firmanın bodrum katında bir mağaza açmaya kadar götürmüş. Ardından o dönemin popüler gazetelerinden biri olan "Hafta Sonu"na verdikleri ilan o kadar ilgi görmüş ki; iç piyasayada da adını duyurmuş Derimod.
Deride ilklerin markası
Derimod, deri giyimin ilklerini temsil eden bir firma. Türkiye'de ilk defa deri modasını yarattı, ilk defa yabancı mankenlerle ve stilistlerle çalıştı, ilk defa televizyon - basın ve billboard reklamı yaptı, ilk defa deri sektöründe bir Türk firma olarak Almanya'da showroom açtı, ilk defa kendi markasıyla ihracat yaptı.
Marka, bu sezon büyük beden deri koleksiyonu hazırlayarak hem dünyada hem de Türkiye'de bir ilke daha imza attı.
Hedef 32 milyon dolar
"Derimod 42 Plus" adı altında sunulan koleksiyon İtalya'dan getirilen tasarım ekibi tarafından 6 ay gibi bir sürede tamamlandı. Ekip, Türk kadınının anatomik yapısını inceleyerek 20 parçalık bu koleksiyonu ortaya çıkarmış. Derimod'un 42 beden ve üstü bayanların vücut ölçülerine uygun deri bulmakta sıkıntı çekmeleri nedeniyle hazırlamaya karar verdiği bu koleksiyon, kilolu kadınların beğenisine sunuldu.
Derimod grubu dörtte biri ihracat, dörtte üçü de iç piyasaya yönelik üretim yapıyor. Almanya başta olmak üzere Japonya, Amerika ve Rusya'ya ihracat yapan firmanın Türkiye genelinde 15 tane mağazası bulunuyor. Markanın 2003 cirosu 25 milyon dolar, 2004'te ise ciro hedefi 32 milyon dolar olarak belirlendi.
Deride Matrix etkisi var
Ümit Zaim, modada deri patlaması olduğunu belirtiyor. Bunda, hasılat rekorları kıran Matrix filmlerinin etkisi büyük. Özellikle siyah uzun deri ceketler ve parlak siyah deriler oldukça popüler. Modellerde ayrıca "motomania" akımının da etkisi olduğunu vurgulayan Ümit Zaim, bu trend doğrultusunda eski motosiklet ceketlerinin günümüze uyarlandığını söylüyor.
Ona göre Türklerin deri tercihi klasikten yana. Trendlerden etkileniyorlar ama kadın - erkek klasik siyah ve toprak tonlarındaki ceketlerden vazgeçmiyor.
BUSINESS