19.10.2021 - 14:12 | Son Güncellenme:
Kazakistan’da bir uydu fırlatma tesisi olduğunu biliyor muydunuz? Öyle ki ki bu tesis dünyanın ilk ve en büyük uzay üssü.
1950’li yıllarda inşa edilen tesis aynı zamanda Sputnik1’in fırlatıldığı yerdir. Burası şu anda Ruslar tarafından kiralanıp kullanılıyor.
Kazakistan 2.724.900 kilometre kare ile dünyanın kara ile çevrili en büyük ülkesidir ve Barı Avrupa’dan daha büyüktür. Rusya, Çin, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan olmak üzere 5 ülke ile sınır komşuşudur. Bu ülkenin ulusal içeceği, fermente edilmiş at sütüdür.
Kazakistan, Kazaklardan Ruslara, Almanlara, Tatarlara ve Uygurlara kadar 131 etnik kökeni temsil ediyor. Bu bakımdan da dünyanın en kalabalık ülkelerinden biridir.
Kazak bozkırları, ülkenin üçte birini kaplar ve dünyada türünün en büyüğü olmak özelliğine de sahiptir. Ülkenin en önemli turistik mekanlarından biri de ünlü Rus yazar Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin Rusya sınırına yakın Semey’deki evidir.
En önemli eserlerinden ‘Suç ve Ceza’ ve ‘Budala’ kitaplarının notlarının bulunduğu bu ev, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Kazakistan aynı zamanda 2014 yılında Prens Harry ve kız arkadaşı Cressida Bonas ile gittiği Shymbulak da dahil olmak üzere pek çok kayak merkezine de ev sahipliği yapmaktadır.
Kazakistan dünyanın en büyük bacasına sahiptir. Ekibastuz'daki GRES-2 Santrali'nin bacası 419,7 m yüksekliğindedir.
Geleneksel sporları olan ‘kyz kuu’ Kazak kültürünün önemli bir parçasıdır. At sırtında olan bir erkek ve bir kadın arasında geçen bu sporda, bir rota boyunca önce erkek kadını yakalamaya ve ondan bir öpücük almaya çalışır.
Bu da erkeğin galibiyeti ile sonlanır. Dönüş yolunda ise sıra kadına geçer. Bu kez kadın, erkeği yakalamaya çalışırken, başlangıç noktasına gelene kadar önündeki erkeği yakalayıp kırbaçla dövmeye çalışır.
Doğu ile batının birbirine bağlandığı eski İpek Yolu rotasının bir kısmı da bu ülkeden geçmektedir. Kazakistan, yaklaşık 1300 çiçekli bitki türünün bulunduğu, zengin bir çeşitliliğe de sahiptir.
Bu ülkede 3 tane UNESCO Dünya Mirası alanı bulunmaktadır. Bunlardan biri, Sarıarka (Kuzey Kazakistan’daki bozkır ve göller), Tamgalı Kaya Resimleri ve Hoca Ahmed Yesevi Türbesi.
1997 yılından bu yana ülkenin başkenti olan Astana (daha önce Almatı) iddialı uzay çağı tasarımlı gökdelenleriyle fütüristik bir hale bürünüyor. Bu yapılar arasında ünlü İngiliz mimar Norman Foster, tarafından tasarlanan 150 metrelik Bayterek Kulesi ve Barış Uyum Sarayı bulunuyor.
Bu ülkede tanımadığınız bir kişiye gülümsemek, hoş karşılanan bir davranış şekli değildir ve düşüncesizlik olarak yorumlanır.Bir evin içinde ya da herhangi bir kapalı alanda ıslık çalmak kabul edilir bir davranış değildir. Bu hareketin ev sahibini ya da sizi fakirleştireceği inancı oldukça yaygındır.