30.10.2021 - 11:05 | Son Güncellenme:
Kentlerin gelişmişlik seviyelerini belirlemede önemli kriterlerden biri olan metro hatları şehir içi ulaşımın can damarı haline gelmiş durumda. Trafikte yaşanan zaman kaybı ve stresin aksine metrolar hızlı ulaşım imkânı nedeniyle hem şehir sakinleri hem de yerel yönetimler tarafından son yıllarda öncelikli hale de gelmiş durumda. İşte dünyanın dört bir yanından ulaşımın enleri.
Dünyanın en önemli finans merkezlerinin başında gelen New York, aynı zamanda önemli bir metro kenti. Hollywood filmlerinde de sık sık rastladığımız metro sahnelerinin çekildiği New York metro sistemi dünyanın en fazla durağa sahip olan ulaşım sistemi. New York metro sisteminde tam 424 durak bulunmakta.
Rotamızı Avrupa kıtasına çeviriyoruz. Dünyanın en müreffeh coğrafyalarından biri olan Kuzey Avrupa'nın sakin ülkesi Finlandiya'nın başkenti Helsinki de metrolar konusunda bir "en"e sahip. Helsinki'de 1989 yılında açılan Mellunmäki durağı dünyanın en kuzeyindeki metro istasyonu olma özelliğine sahip.
Bu sefer de tam aksi yöne, Güney Yarımküre'ye gidiyoruz. dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak kabul edilen Arjantin'in başkenti Buenos Aires de listede kendisine yer buluyor. 1986'dan beri Buenos Aires sakinlerinin kullandığı Plaza de los Virreyes hattı, dünyanın en güneyindeki metrosu olarak kayıtlara geçmiş durumda.
Şimdi de Avrupa'nın en kalabalık kentine geçiyoruz. Rusya'nın başkenti Moskova'nın metro hatta dünya çapında haklı bir şöhrete sahip. 12 milyonu aşan bir nüfusa her gün hizmet veren bu tarihi metro sistemi Aquarelle gibi son derece estetik istasyonlara ev sahipliği yapıyor. Moskova'yı ziyarete gelen pek çok turist bu durakları görmeden şehirden ayrılmaz.
Şimdi rotamızı Avrupa'nın ada ülkesi Birleşik Krallık'a çeviriyoruz. İngiltere'nin başkenti Londra'daki metronun dünyanın en eski yer altı ulaşım ağı olduğunu kabul etmekte. 11 hat ve 270 durağa sahip olan metro sisteminin açılış tarihi ise 1863 olarak kayıtlara geçmiş durumda.
Dünyada iki kıta üzerine kurulu tek şehir olan İstanbul, tarihin gördüğü en önemli imparatorluklarına yüzlerce başkentlik yapmış bir kent. Sultan Abdülaziz döneminde 1869'da Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'a verilen imtiyazla Karaköy Limanı ile Pera'yı birleştirmek amacıyla inşasına başlanan metro hattı Londra'dan sonra dünyanın en eskisi olma unvanına sahip.
İstanbul'un kuzeyine doğru yolculuğumuz devam ediyor. Dünyanın en derin metro istasyonu, 1960 yılında yerden 105,5 metre derinlikte inşa edilen Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Arsenalna Metro İstasyonu olarak biliniyor. İstasyona inip çıkması bile uzun bir süre kaybına neden olmakta.
Pandemi nedeniyle bir yıl gecikmeli olsa da yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Tokyo, dünyanın en kalabalık kenti olarak da biliniyor. 30 milyonu aşan nüfusuyla Tokyo, dünyanın pek çok ülkesinden daha kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapmakta. Hal böyle olunca 179 istasyonlu Tokyo Metrosu, dünyanın en kalabalık metrosu olarak da kayıtlara geçmiş durumda. 2017 yılında 3.5 milyar insan 195 kilometre uzunluğundaki bu devasa metro sisteminden yararlandı.
Tuna'nın incisi Budapeşte'deyiz. Macaristan'ın başkenti Budapeşte, son yıllarda turistlerin en gözde rotalarından biri haline gelmiş durumda. Etkileyici yapıları, düzenli cadde ve sokaklarıyla Budapeşte bir yandan da göz alıcı parklara da ev sahipliği yapıyor. Gelecekte dünyanın en yaşanılabilir kentlerinden biri olmasına kesin gözüyle bakılan Budapeşte, Londra ve İstanbul'dan sonra dünyanın en eski metro sistemlerinden birine sahip. 1896 yılında kullanıma açılan M1 hattı dünyada UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne giren ilk ve tek metro hattı olma özelliği de taşıyor.
Metro denince mutlaka bahsedilmesi gereken kentlerden biri de kuşkusuz Paris. Dünyanın en çok turist ağırlayan kenti olan Paris, 12 farklı metro ağıyla dünyanın bu alandaki önde gelen şehirlerinden biri. Châtelet-Les Halles istasyonu, hem Paris'in en eski metro hattı olan Line 1'e de çıkan Châtelet-Les Halles 5 metro ve 3 de tren hattının aktarma noktası konumundadır. Bu aktarma durağından günde ortalama 750 bin yolcu geçmekte.
Belirgin bir "en"e sahip olmasa da İsveç'in başkenti Stockholm'ün metro sistemini de bu listeye dahil etmesek olmazdı. Stockholm Metrosu, tıpkı Moskova Metrosu gibi olağan üstü güzelliğe sahip duraklarıyla ön plana çıkmakta.
Dünyanın 56 ülkesindeki 178 şehirde metro ağları bulunmakta. Son yıllarda özellikle Çin, Hindistan, Türkiye ve Körfez Ülkeleri'nde çok sayıda metro hattı inşası da devam etmekte. Öyle ki İstanbul halihazırda, dünyada aynı anda en çok metro inşaatının gerçekleşitiği kent olarak da kayıtlara geçmiş durumda.
Andy James ve Steve Wilson isimli iki yolcu 2015 yılında dikkat çekici bir denemeye imza attı. Dünyanın en büyük metrolarından birine ev sahipliği yapan Londra'da bu yer altı sistemindeki tüm istasyonları kullanan ikili bunun için tam 15 saat 45 dakika harcadı