28.12.2016 - 12:12 | Son Güncellenme:
Sokağa 15 bin adet madeni para bıraktılar ve olanları izlemeye koyuldular.
İnsanların bazıları paralarla fotoğraf çektirdiler, bazı çocuklar daoyun oynadılar.
Kimsenin paraları almadığını düşünürken 2 kişi gelip çantalarına doldurmaya başlayınca sosyal deneyi sonlandırmak zorunda kaldılar.
Dubai'de gerçekleştirilen bu sosyal deneyin sonuçları inanılmaz. Cüzdanını düşüren birini gördüğünüz zaman ne yaparsınız?
Dubai'deki bu sosyal deneyde, farklı yerlerde ve farklı zamanlarda tam 45 defa tekrarlanan bu cüzdan düşürme numarasında, inanılmaz bir sonuç elde edildi.
Cüzdanın yere düştüğünü gören herkes, sahibini uyararak, cüzdanını düşürdüğünü söyledi.
Her defasında cüzdan sahibine ulaştı.
2007 yılında gerçekleştirilen çalışmada dünyaca ünlü kemancı Joshua Bell, Washington metro istasyonunda keman çalıyor ve kaç kişinin vakit ayırıp müziği dinleyeceği merak ediliyor. 3.5 milyon dolarlık el yapımı kemanıyla çalan ve konser biletleri 100 $'dan satışa çıkan sanatçı, metroda çaldığı bir günde ortalama 32 $ kazanıyor.
Eğer sıkıcı gündelik işleri daha eğlenceli hale getirseydik insanların davranış biçimlerini değiştirebilir miydik? İsveç'in Stockholm kentinde gerçekleştirilen bir çalışmaya göre evet. Kentin metro istasyonundaki merdivenler piyano tuşlarına dönüştürüldüğünde, yürüyen merdiven yerine bu müzikal merdivenleri kullanan insan sayısı %66 oranında artış gösterdi. Hem daha sağlıklı olan, hem de günün sıradan bir ânını renklendiren bu merdivenler, işi eğlenceli hâle getirmemiz durumunda alışkanlıkların çok çabuk değişebileceğini kanıtladı.
Eğer birinin başı dertteyse ve çevrede çok az insan varsa başı dertte olan kişinin yardım alması daha kolaydır. Londra'da çok yoğun bir caddede yapılan deneyde bu kanıtlandı. Kalabalık caddede çoğu kişi "Nasılsa başkası yardım eder" diye düşünerek problem yaşayan kişiyi es geçti.
Pavlov'un Köpeği deneyinin insan versiyonu. 1920 yılında John B. Watson Albert adındaki bebeğin yanına beyaz bir fare koydu. Bebek önce fareden hiç korkmadı. Daha sonra, ne zaman fareye dokunsa odada korkunç gürültüler yankılandı. Albert daha sonra fareye asla dokunmamaya başladı.
Kayıp çocuk deneyiÇok kalabalık bir dükkanın çeşitli yerlerine kayıp bir çocuğun ilanı yapıştırıldı. Bazıları dikkatlice, bazıları öylesine bakarken bazılarının da umrunda olmadı. Ancak, hemen hiçbiri resimdeki çocuğun aslında dükkanın önünde beklediğini fark edemedi.
Esnemenin bulaşıcı olduğunu hepimiz biliriz. Ancak bilmediğimiz şey, aynı duruma köpeklerde de rastlandığıdır. Londra Üniversitesi'nde yakın zamanda gerçekleştirilen bir deneyde, esneyen bir insan gören köpeklerin %72'sinin esnediği kaydedilmiştir. Bunun sebebinin ne olduğu henüz tam olarak bilinmese de, köpeklerin gelişmiş empati kabiliyetlerinin bu duruma sebep olabileceği düşünülmektedir.
En ünlü psikolojik deney. 1971 yılında yapılan deneyde deneklerin bir kısmı gardiyan bir kısmı da mahkum olarak bir hapis ortamı oluşturuldu. Kısa süre içinde gardiyanlar mahkumlara kötü davranmaya başladı ve nihayetinde mahkumlar da isyan etti.
11'er kişilik, erkek çocuklardan oluşan iki grup kamp için bir bölgeye yerleştirildi. Grupların uzun süre birbirlerinden haberi olmadı. Daha sonra deneyi yapanlar çocukları tanıştırdı. Grup psikolojisi yüzünden birbirlerine soğuk davrandılar. Aralarında müsabakalar yapıldığında sürekli kavgalar ve şiddet olayları çıktı. Aynı ortamda yemek yemeyi bile reddettiler. Daha sonra oyunlar birlikte çalışma ve işbirliği temalı olmaya başladı. Bunun sayesinde çocuklar birbirleriyle arkadaş oldular ve evlerine aynı otobüsle döndüler.
1960larda bir komedi programından yola çıkılarak yapılan deneyde sürü psikolojisi denen şey resmen kanıtlanıyor.
Bu adı almakla haklı, etik olmayan deney. Wendell Johnson adlı psikolog yetimhaneden çocuklar üzerinde bu deneyi gerçekleştirdi. İki gruba ayırdığı çocuklardan ilk gruba sürekli sevgi ve ilgiyle yaklaştı. Onlara iyi davrandı. Diğerlerini ise hor görüp hakaretler etti. Bağırıp korkuttu. Amacı, pozitif eğitimin önemini kanıtlamaktı ancak ikinci gruptaki çocukların çoğunda ömür boyu geçmeyecek travmalar oluştu. Bazıları kekeme kaldı, bazılarıysa bir daha konuşamadı.
Genç ve yakışıklı bir erkeğe yazılı bir metin verildi. Çocuk bu metni önce gayet neşeli bir edayla sonra da melankolik ve itici bir tavırla okudu. İlk videoyu izleyen kızlar çocuğu çekici bulurken ikinci videoyu izleyen farklı bir gruptaki kızlar çocuktan hoşlanmadı. Oysa, metin de çocuk da aynıydı.
İnsanların ani değişimleri fark edemediklerini, fark etseler bile kendilerinden emin olamadıklarını kanıtlayan bir test