Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
  • Pembenar
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
Gündemİnsanda körelmiş 10 organ
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerGündem Haberleri

İnsanda körelmiş 10 organ

17.10.2014 - 17:48 | Son Güncellenme: 17.10.2014 - 17:59

#Jacobsen Organ#Bilinmeyen
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

.

1/10İnsanda körelmiş 10 organ

Üçüncü bir göz kapağımız olduğunu, çok eski zamanlarda cinselliğe ilişkin iletişimi sağladığımız "Jacobsen Organı" adlı körelmiş bir yapıyı bedenimizin bir yerlerinde taşıdığımızı biliyor muydunuz? Elbette bedenimizde hala duran ama artık bir işlevi olmayan organlarımız bunlarla sınırlı değil. Cnntürk'ün haberine göre işte insanda bulunan 10 körelmiş organ...

2/10Üçüncü Gözkapağı

Üçüncü Gözkapağı

Eğer bir kedinin göz kırpmasını izlerseniz, beyaz bir zarın gözü kapladığını görürsünüz, bu üçüncü göz kapağıdır. Memelilerde oldukça nadir görülen bu yapı, kuşlar, sürüngenler ve balıklarda ortak. Biliminsanlarına göre, insanlarda da kullanım dışı olan bir üçüncü gözkapağı kalıntısı mevcut. İnsanlarda oldukça küçülmüş bu organ, bazı topluluklarda diğerlerine oranla daha belirgin. Primat türleri içinde üçüncü gözkapağını fonsiyonel olarak kullanan tek primat ise Batı Afrikada yaşayan Calabar angwantibo.

3/10Apandis

Apandis

Apandisin modern insanlarda bilinen hiçbir kullanımı yok ve enfeksiyon kaptığında sıksık alınır. Orijinal kullanımı ile ilgili spekülasyonlar mevcut olmakla birlikte, bilim insanlarının çoğu Darwinin öngördüğü şekilde, bu organın işlevinin, bir zamanlar bol miktarda yaprak ihtiva eden gıdalarımızdaki selülozun işlenmesine yardımcı olduğu görüşünde. Evrim doğrultusunda, gıdalarımız değişmiş ve apandise daha az gerek duyulmuş. Bilim insanlarına göre, benzer şekilde kullanım dışı olan ve nihayetinde kaybolacak olan ayak serçe parmağının aksine, apandis muhtemelen uzun süre kalacak ve herhangi bir şey yapmadan sallanmayı sürdürecek.

4/10Plantaris Kası

Plantaris Kası

Plantaris kası hayvanlar tarafından, nesneleri ayakları ile tutmak ve kontrol etmek için kullanılıyor. Bu kas insanlarda da aynı şekilde mevcut ancak o kadar az gelişmiş ki, vücudun diğer bölümlerinden herhangi birinin yeniden oluşturulmasında dokuya ihtiyaç olduğunda, doktorlar tarafından yerinden alınarak kullanılıyor. Bu kas insan vücudu için öylesine önemsiz ki, insanların yüzde 9'u bu kasa sahip olmadan doğuyor.

5/10Kuyruk Sokumu

Kuyruk Sokumu

Bilim insanları kuyruk sokumu kemiğinin, bir zamanlar mevcut olan insan kuyruğunun kalıntısı olduğunu belirtiyor. Zamanla bir kuyruğa olan ihtiyacımızı kaybettik fakat kuyruk sokumu kemiğine olan ihtiyacı kaybetmedik. Şu anda çeşitli kaslar için destek yapısı ve oturup arkaya doğru yaslanan bir kişi için destek işlevi var.

6/1020 Yaş Dişleri

20 Yaş Dişleri

İlk insanlar birçok bitki türüyle besleniyordu ve gün boyunca ihtiyaç duydukları tüm gıdaları almak için yeterli miktarda bitkiyi, yeterince hızlı şekilde yemeye ihtiyaç duyuyorlardı. Bilim insanlarına göre, bu sebeple, daha geniş bir ağzı daha üretken kılmak için ilave bir takım azı dişleri mevcuttu. Selülozun vücut tarafından yeterli şekilde sindirilmesi kabiliyetinden yoksun olunduğu için bu özellikle gerekliydi. Evrim tercihlerini yaptıkça gıdalarımız değişti, çenemiz uygun bir şekilde küçüldü ve üçüncü azı dişlerimiz gereksiz hale geldi. Günümüzde bazı insan topluluklarında 20 yaş dişlerinin üretimi tamamen durmuş iken, bazı topluluklarda yüzde 100 oranda bu dişler çıkmakta.

7/10Ekstra Kulak Kasları

Ekstra Kulak Kasları

Harici kulak kasları olarak da bilinen ekstra kulak kasları (Auriculares muscles) hayvanlar tarafından işitme duyularını özel seslere odaklamak üzere kulaklarını döndürmek ve kontrol etmek için kullanılıyor. İnsanlar bir zamanlar aynı sebeplerle kullanmış oldukları bu kaslara halen sahip ancak bu kaslar öylesine zayıflamış ki, tek yapabileceğimiz kulaklarımızı birazcık kımıldatmak. Mesela kedinizi gözlerseniz, bu kasların onlardaki kullanımının çok belirgin olduğunu görürsünüz.

8/10Hurda DNA

Hurda DNA

Geçmişimizden gelen kalıntıların bir çoğu fiziki veya görülür olmakla birlikte, bu durum hepsi için geçerli değil. İnsanın genetik modelinde, bir zamanlar C vitaminini işlemeye yarayan enzimlerin üretilmesinde kullanılan yapılar mevcut. Diğer hayvanların çoğu da bu fonksiyonel DNA'ya sahip fakat geçmişimize ait bir dönemde, bir mutasyon bu geni etkisizleştirmiş ve genin kalıntılarını hurda DNA olarak arkasında bırakmış. Bilim insanlarına göre, bu dikkat çekici hurda DNA, yeryüzündeki diğer türlerle ortak atadan gelindiğini gösterir ve bu yüzden özellikle enteresandır.

9/10Jacobson Organı

Jacobson Organı

Jacobson organı hayvan anatomisinin enteresan bir parçası ve cinsel geçmişimiz hakkında bize birçok şey anlatıyor. Burunda bulunan bu organ, pheromones adı verilen, cinsel istek, tehlike işareti veya yiyecek izlerine ilişkin bilgileri tetikleyen kimyasalları tespit ediyor. Yani özel bir koklama organı. Bu organ bazı hayvanların seks için karşı cinsleri takip etmesini ve potansiyel tehlikeleri bilmesini sağlıyor. Bilim insanları, insanların Jacobson Organı ile doğduklarını ancak bu organın kabiliyetlerinin gelişimimizin erken dönemlerinde, işe yaramaz bir hale geldiğini anlatıyor. Üstelik iletişimin mümkün olmadığı eski zamanlarda insanlar, eşlerinin yerini bu organı kullanarak buluyormuş.

10/10Tüylerin Ürpermesi

Tüylerin Ürpermesi

İnsanlar üşüdüklerinde, korktuklarında, kızdıklarında veya utandıklarında tüyleri ürperir. Birçok canlı türünün de aynı sebeplerle tüyleri ürperiyor. Mesela, kedi veya köpek tüylerinin dikilmesi, kirpi dikenlerinin ortaya çıkması bu sebepten. Üşüme durumunda, dikilen tüyler havayı deri ve tüyler arasında sıkıştırarak yalıtım ve sıcaklık sağlıyor. Hayvanlarda ise daha iri görünmelerini ve düşmanın korkup kaçmasını sağlıyor. İnsanların giysilerinin olmadığı dönemlerde doğal düşmanlarını korkutmaya yarayan bu fonksiyona artık ihtiyacımız yok. Bilim insanlarına göre, doğal seçilim yoğun kıl tabakamızı ortadan kaldırdı fakat bunları kontrol etmemize yarayan mekanizmayı geride bıraktı. Bu özellik böylece geçmişimizden miras kaldı.

EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika Ahmet Minguzzi cinayetinde kan donduran yeni görüntü: Nasıl öldürdüğünü gülerek anlattı
Son dakika! Ahmet Minguzzi cinayetinde kan donduran yeni görüntü: Nasıl öldürdüğünü gülerek anlattı
Türkiyeyi sarsan vahşete tanık oldu Ünlü oyuncu Nur Sürer: Mahalle olarak resmen çöktük
Türkiye'yi sarsan vahşete tanık oldu! Ünlü oyuncu Nur Sürer: Mahalle olarak resmen çöktük
Fenerbahçe için olay Aziz Yıldırım iddiası Ali Koç çekilirse işler değişir
Fenerbahçe için olay Aziz Yıldırım iddiası! 'Ali Koç çekilirse işler değişir'
Son dakika: Havhavhav şarkısıyla tanınan Lvbel C5 tutuklandı
Son dakika: Havhavhav şarkısıyla tanınan Lvbel C5 tutuklandı
EN ÇOK OKUNANLAR
SURVİVOR ÜÇÜNCÜ DOKUNULMAZLIĞI HANGİ TAKIM KAZANDI Survivor eleme adayı kim seçildi ve dokunulmazlığı kim aldı
SURVİVOR ÜÇÜNCÜ DOKUNULMAZLIĞI HANGİ TAKIM KAZANDI? Survivor eleme adayı kim seçildi ve dokunulmazlığı kim aldı?
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman 2025 Mayıs ayında TCMB Merkez Bankası faiz toplantısı yok mu, bir sonraki faiz kararı hangi gün açıklanacak
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman? 2025 Mayıs ayında TCMB Merkez Bankası faiz toplantısı yok mu, bir sonraki faiz kararı hangi gün açıklanacak?
EMEKLİ ZAMMI 4 AYLIK ENFLASYON FARKI NETLEŞTİ Emekli maaşı zammı 2025 Temmuz tahmini ile SSK-BAĞKUR en düşük emekli maaşı zam oranı yüzde kaç olacak
EMEKLİ ZAMMI 4 AYLIK ENFLASYON FARKI NETLEŞTİ! Emekli maaşı zammı 2025 Temmuz tahmini ile SSK-BAĞKUR en düşük emekli maaşı zam oranı yüzde kaç olacak?
TOKİ BAŞVURU 2025 E-DEVLET EKRANI AÇILDI MI Bakan Kurumdan yeni açıklama: TOKİ 250 bin sosyal konut projesi başvuruları başladı mı, şartları neler
TOKİ BAŞVURU 2025 E-DEVLET EKRANI AÇILDI MI? Bakan Kurum'dan yeni açıklama: TOKİ 250 bin sosyal konut projesi başvuruları başladı mı, şartları neler?
Yazarlar
Melih Aşık
Melih Aşık75. yılımız
Zafer Şahin
Zafer ŞahinBir başkadır Ankara dostlukları
Ali Eyüboğlu
Ali EyüboğluOkan Buruk, neyin tanığı?
Eren Aka
Eren AkaHalk plajında 5 yıldız konfor
Çağdaş Ertuna
Çağdaş ErtunaDijital sanatta Türk sanatçılar zirvede
Gözden Kaçmasın
Bakanlık duyurdu: Öğretmenleriner değiştirme başvuruları 12 Mayısta başlıyor
Bakanlık duyurdu: Öğretmenleriner değiştirme başvuruları 12 Mayıs'ta başlıyor
İmamoğlunun diploması İstanbul Üniversitesi veri tabanından silindi
İmamoğlu'nun diploması İstanbul Üniversitesi veri tabanından silindi
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeliyi ziyaret etti
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli'yi ziyaret etti
20 lira ve yanına bırakılan bir not: Bu kadar ilgi göreceğini bilmiyordum
20 lira ve yanına bırakılan bir not: Bu kadar ilgi göreceğini bilmiyordum
Önerilen Haberler
Bakanlık duyurdu: Öğretmenleriner değiştirme başvuruları 12 Mayısta başlıyor
Bakanlık duyurdu: Öğretmenleriner değiştirme başvuruları 12 Mayıs'ta başlıyor
Nijerya, eğitimde dijital dönüşüme geçiyor
Nijerya, eğitimde dijital dönüşüme geçiyor
Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı
Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı
TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek
TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Gazete Haberleri
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Künye

Pembenar

  • Astroloji
  • Rüya Tabirleri
  • Burç Uyumu
  • Yükselen Burç
  • Gebelik Hesaplama
  • Yemek Tarifleri
  • Çorba Tarifleri
  • Kek Tarifleri
  • Kurabiye Tarifleri
  • Tatlı Tarifleri
  • Pasta Tarifleri
  • Kahvaltı Tarifleri

Uzmanpara

  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa
  • Döviz Kuru
  • Kripto Para
  • Gram Altın
  • Yarım Altın
  • Çeyrek Altın
  • Dolar Kuru
  • Euro Kuru
  • Döviz Çevirici
  • Yüzde Hesaplama
  • Altın Hesaplama
  • KDV Hesaplama
  • Yaş Hesaplama
  • Zam Hesaplama
  • Kredi Hesaplama
  • Metrekare Hesaplama
  • 2025 Milli Piyango Sonuçları
  • 2025 Ramazan Ne Zaman
  • 2025 İstanbul İmsakiye
  • Güzel Sözler
  • Puan Durumu
  • Ramazan
  • Sigorta
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • Hız Testi
  • Ayetel Kürsi
  • Rüya Tabirleri
  • Burçlar
  • Instagram Dondurma
  • Instagram Silme
  • Daha Fazla
    • E Okul
    • Türkiye Haritası
    • Yasin Suresi
    • E Devlet
    • Saatlerin Anlamı
    • Marmaray Durakları
    • Metrobüs Durakları
    • Soğuk Espriler
    • Kız İsimleri
    • Erkek İsimleri
    • Bebek İsimleri
    • Deprem Haberleri
    • Kapalı Çarşı Altın Fiyatları
    • Ankara Seçim Sonuçları 2024
    • İzmir Seçim Sonuçları 2024
    • Bursa Seçim Sonuçları 2024
    • Antalya Seçim Sonuçları 2024
    • Konya Seçim Sonuçları 2024
    • Adana Seçim Sonuçları 2024
    • 2018 Seçim Sonuçları
    • 2023 Seçim Sonuçları
    • 2019 Yerel Seçim Sonuçları
    • 2014 Yerel Seçim Sonuçları
  • Oyun
  • Çocuk
  • Nasrettin Hoca Fıkraları
  • Ateş ve Su
  • Atasözleri
  • Daha Fazla
    • Masal Oku
    • Boyama Sayfası
    • Bilmeceler
    • Tekerlemeler
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik