06.12.2020 - 15:18 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Koronavirüs kabusu hız kesmeden yayılmaya devam ederken, dünyanın dört bir yanından dehşete düşüren haberler gelmeye devam ediyor. Öte yandan dünyanın mücadele ettiği tek salgın koronavirüs de değil. İşte detaylar...
Koronavirüs vaka sayısı 66 milyon 500 bini aşarken, vaka sayısı ABD'de 15 milyona dayandı. Ülkede 14 milyon 781 bin kişi virüs nedeniyle hastalanırken, günlük ölü sayıları korkunç bir noktaya ulaştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı, 24 saatte 2 bin 708 artarak 285 bin 738'e yükseldi.
Vakalar Hindistan'da 9 milyon 609 bine, Brezilya'da 6 milyon 534 bine ve Rusya'da 2 milyon 431 bine yükseldi. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 530 bini geçti.
Japonya'da ise toplu kuş gribi vakalarının 2018 yılından sonra tekrar görülmesinin ardından salgın farklı eyaletlere yayılmaya devam ediyor. Son olarak Nara eyaletinin Gojo şehrindeki bir tavuk çiftliğinde kuş gribi salgını tespit edildi.
Daha önce Kagawa, Miyazaki, Hyogo ve Fukuoka'da doğrulanan 15 toplu vakanın ardından Nara'daki salgın nedeniyle yaklaşık 83 bin tavuğun itlaf edileceği açıklandı. Salgının, söz konusu tesiste dün çok sayıda tavuk ölümünün yaşanması üzerine yapılan testler sonucu fark edildiği öğrenildi.
Tesise 10 kilometre mesafede bulunan diğer çiftliklere de tedbir amacıyla bölge dışına tavuk ve yumurta sevkiyatı kısıtlaması getirildi. Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) personeli de Nara Valiliği'nin talebi üzerine çalışmalara katılmak üzere bölgeye sevk edildi.
Japonya’da Ocak 2018'den bu yana ilk kez 5 Kasım'da Kagawa eyaletindeki bir tavuk çiftliğinde kuş gribi vakalarının yaşandığı belirtilmişti. Kagawa ile birlikte Hyogo, Fukuoka ve Miyazaki'de etki gösteren salgın toplamda 15 tavuk çiftliğine sıçrarken, on binlerce tavuk telef olmuştu. Son gelişmeyle birlikte bu yıl ülkede tespit edilen toplu kuş gribi vakalarının sayısı 16'ya yükselmiş oldu.
Uzmanlar, haftalardır Amerikalıları bu kışın ulusun halk sağlığı tarihindeki en karanlık dönemlerden biri olacağı konusunda giderek artan şekilde uyarılarda bulundular.
Ve o dönem geldi çattı. California'dan Kansas'a, Massachusetts'ten Florida'ya kadar her yerde doktorlar, hemşireler, cenaze evi yöneticileri ve gıda bankası organizatörleri yıkıcı bir sezon için hazırlanıyor.
Ölümcül koronavirüs salgınıyla yüzleştikten aylar sonra zaten gerilmiş ve bitkin durumdalar, ancak en kötüsünün henüz gelmemiş olduğundan korkuyorlar.
CNN International'a konuşan, Güney Kaliforniya'daki El Centro Bölgesel Tıp Merkezi'nin CEO'su Dr. Adolphe Edward, "Kırılma noktasını aştığımızı düşünüyorum" dedi ve ekledi: "Personel burada, ama yıkılmış durumdalar."
Edward'ın hastanesinin yoğun bakım ünitesi dolmak üzere, sadece iki boş yatağı kaldı. 50 yataklı ikinci bir sahra hastanesi otoparklarının bir kısmına inşa edildi.
Ülkede sayılar son derece kasvetli bir tablo çizerken, ülke çapında hastaneye yatışlarde büyük bir artış gözleniyor. Üstelik Şükran Günü ve yaklaşan Noel kutlamaları nedeniyle, bu sayıların daha da artacağı tahmin ediliyor.
ABD'de her gün 100 binden fazla kişi, koronavirüs nedeniyle hastaneye başvuruyor. Cuma günü bu sayı 101 bin 276 olarak açıklandı ve yen ibir rekor kırıldı.
Ancak Daily Mail gazetesinin aktardığına göre, hastalığı orta derece semptomlarla geçirenlerin hastaneye yatmasına izin verilmiyor.
Teksas'taki bazı hastaneler, hastalardan, kapasite sınırlarına ulaştıkça yatakların açılması için acil serviste beklemelerini istemek zorunda kaldılar.
Bazı hastanelerde ise aşırı kalabalıktan kaçınmak için insanlardan arabalarında beklemelerini istemeye başlamaları gerekebileceği söyleniyor.
Laredo Sağlık Otoritesi Dr. Victor Treviño geçtiğimiz Pazartesi günü, "Bu sabah acil serviste kabul için bekleyen 23 kişi vardı." dedi ve ekledi:
"Bu eğilim devam ederse, güvenlik ve virüsün bulaşıcı doğası nedeniyle, bu hastanelerin acil servislerde aşırı kalabalıktan kaçınmak için hastalardan araçlarında beklemelerini istemeye başlaması gerekebilir."
Güney Dakota'da bir hastane ağı, daha ağır hastalar için yatakları açık tutmak için 150 kişiyi oksijen tanklarıyla eve gönderdi.
ABD merkezli Pew Research araştırma şirketi, 20 Kasım'da Kovid-19 aşısına yönelik 12 bin 648 kişi ile yaptığı anketin sonuçlarını yayımladı.
Pew Research şirketinin ülke genelindeki anketinde, katılımcıların yüzde 60'ının onaylanacak koronavirüs aşısını yaptıracağı ortaya çıktı.
Ankete katılanların yüzde 21'i "muhtemelen aşı yaptırmayacağını", yüzde 18'i ise "kesinlikle aşı yaptırmayacağını" belirtti. Buna karşın, katılımcıların yüzde 65'i aşıyı ilk yaptıranlardan biri olmak istemediğini kaydetti.