Gündem 15 bin 653 kişiye kamudan ihraç

15 bin 653 kişiye kamudan ihraç

23.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Resmi Gazete’de yayımlanan 677 sayılı KHK ile 2 bin 384’ü asker, 7 bin 495’i polis, 5 bin 676’sı farklı kurumlarda görevli 15 bin 653 kamu görevlisi devlet kurumlarından ihraç edildi ›› Terör örgütleri ile bağlantılı olduğu tespitiyle 375 dernek ve dokuz basın yayın kuruluşu için kapatma kararı verildi. Daha önce kayyum atanmasına karar verilen şirketler TMSF’ye devredildi

15 bin 653 kişiye kamudan ihraç

Resmi Gazete’de dün yayımlanan 677 sayılı KHK ile 2 bin 384’ü asker, 7 bin 495’i polis, 5 bin 676’sı farklı kurumlarda görevli toplam 15 bin 653 kamu görevlisi ‘terör örgütleriyle bağlantılı’ oldukları gerekçesiyle devlet kurumlarından ihraç edildi.
677 sayılı KHK’daki bazı düzenlemeler özetle şöyle:
Kara Kuvvetleri’nden 1259; Deniz Kuvvetleri’nden 390 ve Hava Kuvvetleri’nden 335 olmak üzere TSK’dan 1984 asker daha ihraç edildi. Ayrıca iki sivil memur ve iki işçinin de görevine son verildi.
Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli 400 asker ve üç sivil memur için de ihraç kararı verildi.
KHK ile beşi ‘1. sınıf’ olmak üzere 266 emniyet müdürünün de ‘terör örgütleri ile irtibatı’ nedeniyle Emniyet teşkilatı ile ilişiği kesildi. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinden toplam 7 bin 495 polis ile 91 sivil personelin görevlerine son verildi.
Meslekten ihraç edilen emniyet müdürleri arasında eski Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Kemal Yüzgüleç, eski Havacılık Daire Başkanı Hüseyin Başak bulunuyor.

Haberin Devamı

Spikerler de var
KHK’nın ekli listesinde 15 kamu kurumundan ihraç edilen isimler de yer aldı. Buna göre, AFAD’dan 14; Diyanet’ten 94; TİKA’dan 1; TRT’den 45; Aile Bakanlığı’ndan 131; Enerji Bakanlığı’ndan 73; Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan 13; İçişleri Bakanlığı’ndan 2 bin 696; Kültür Bakanlığı’ndan 11; Maliye Bakanlığı’ndan 453; MEB’den 119; Milli Savunma Bakanlığı’ndan 23; Orman Bakanlığı’ndan 52; Sağlık Bakanlığı’ndan 752 ve HSYK’dan 15 personel olmak üzere toplam 4 bin 492 kişi kamu görevinden çıkarıldı. Kültür Bakanlığı’nın ihraç listesinde Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka da bulunuyor. Görevden alınan isimler arasında TRT spikerlerinden Ayşen Yılmaz, Elif Ceylan ve Muhammet Taha Can’ın isimleri de bulunuyor.
Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Kasun da KHK ile ihraç edilenler arasında yer aldı.
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan ile sendikanın Ankara 1,2 Nolu Şube Başkanları İsmet Meydan ve Mevlüt Çakmak da ihraç listesinde yer aldı.
Son KHK ile kamudan toplam 15 bin 562 kişi daha ihraç edilmiş oldu. İhraç edilenler kamuda çalışamayacak.
İmzacı akademisyenler
Listeye göre 21 devlet üniversitesinde 21’i profesör toplam 242 akademik; 942 de idari personelin görevlerine son verildi.
KHK ile üniversitelerden atılan akademisyenler arasında barış akademisyenlerinin de bulunması dikkat çekti. Buna göre 19 Mayıs Üniversitesi’nden Melda Yaman, Özgür Öztürk, Ali Rıza Güngen, Canani Kaygusuz, Taner Özbenli, Engin Delice; Akdeniz Üniversitesi’nden, Suzan Yazıcı, Erdal Gilgil, Mustafa Cumhur İzgi, Nursel Şahin, Taha Karaman, Hafize Öztürk Türkmen, Süleyman Ulutürk, Bülent Şık ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Selfet Duran, kamu görevlerinden çıkarılan isimler oldu.
Bir önceki YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın özel kalem müdürlüğünü de yapan Hacettepe Üniversitesi’nde Şube Müdürü Yasir Yılmaz ve yine Çetinsaya döneminde YÖK Genel Sekreter Vekili olan Ankara Üniversitesi Nallıhan M.Y.O. Sekreteri Abdullah Uz da kamudan ihraç edilen isimler arasında yer aldı.
Görevden alınan Pamukkale Üniversitesi’nin eski Rektörü Hüseyin Bağcı meslekten ihraç edildi.

‘Gündem Çocuk’ kapatıldı

Terör örgütleri ile bağlantılı olduğu tespitiyle 375 dernek ve 9 basın yayın kuruluşu için kapatma kararı verildi. Bir radyo kanalı, bir dergi ve 7 yerel gazetenin kapısına mühür vuruldu. Kapatılan dernekler arasında, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Gündem Çocuk Derneği, Barış Derneği, İnsan Hakları Araştırma Derneği (İHAD), Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der), Kürt Demokrasi Kültür ve Dayanışma Derneği (Kürd-Der), Bursa ve Gemlik Haklar Dernekleri, Amed Özgürlükler Derneği, Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Demokratik Gençlik Dernekleri Federasyonu, Eşit Özgür Yurttaş Dernekleri, Kürt Yazarlar Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Maden İşçileri Dayanışma ve Mücadele Derneği, Şerzan Kurt Özgür Gençlik Derneği ve pek çok üniversitenin Demokratik Öğrenci Dernekleri kapatıldı.
En çok derneği kapatılan il ise 47 kuruluş ile Diyarbakır oldu. Derneklerin tüm mal varlıkları Hazine’ye devredildi.

Kayyum yerine TMSF’ye

KHK’ya göre terör örgütü üyeliği sebebiyle tutuklu olanlar, ÖSYM’nin uyguladığı sınavlara giremeyecek.
Harp okulları ile kapatılan harp akademilerindeki enstitülerde lisansüstü öğrenim gören sivil öğrenciler, YÖK tarafından uygun enstitülere yerleştirilecek.
Terör bağlantısı nedeniyle kapatılan kuruluşlar tazminat talebinde bulunamayacak. Terör bağlantısı nedeniyle kayyum atanmasına karar verilen şirketlerde görev yapan kayyumların yetkisi sona erdirilerek bu şirketler TMSF’ye devredildi.
Kayyum atanan belediyelerin önceki ihaleleri terör irtibatı anlaşılması halinde doğrudan iptal edilecek.


15 bin 653 kişiye kamudan ihraç


‘Beni takdir ediyorlardı’

İhraç edilenler arasında Burdur Cezaevi’ne 2000’de düzenlenen operasyonda kolu dozer kepçesinin darbesiyle kopan Veli Saçılık da yer aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra yargılandığı davada beraat eden, üniversiteyi bitirip kamuda işe giren Saçılık, Aile Bakanlığı’ndan ihraç edildi. Saçılık, “Hak edilmiş maaşıma, kredi için tuttuğum parama bile el koydular. Hakkımda hiçbir soruşturma yok. Tek elle diğer memurlardan fazla iş yapıyor diye takdir ediyorlardı beni. Solcu ve Alevi olduğum için, AİHM’de devleti işkenceden mahkum ettirdiğim için ihraç edildim. Bir kolunu kopardık, diğerini de kopartırız diyorlarsa dişimle, tırnağımla yine direnirim. Kazıya kazıya girdiğim işimi elimden aldılar” dedi.

Toplam 155 isme ‘göreve iade’

Son KHK ile hakkında yapılan soruşturma neticesinde görevine iade edilmesine karar verilen isimler de belli oldu. Buna göre AFAD’dan iki; Diyanet’ten 36; TİKA’dan bir; Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden bir; SGK’dan 41; Tarım Bakanlığı’ndan 10; Orman Bakanlığı’ndan bir; Sağlık Bakanlığı’ndan 18; Ulaştırma Bakanlığı’ndan 29 personel görevlerine iade edildi. Devlet üniversitelerinde ise ikisi profesör 16 akademisyen için üniversitelerine dönüş kararı çıktı. Görevine iade edilen toplam 155 ismin, 15 gün içinde işe başlamaları gerekiyor.
Ankara Hamiyet ve İrfan Vakfı, Okyanus Eğitim Vakfı, Serhat Kültür ve Eğitim Vakfı, Türkiye-Çin Dostluk Vakfı’nın da aralarında bulunduğu 18 vakfın da kapatma kararları kaldırıldı. Önce İnsan ve Çevre Derneği, Türk-Romen Dostluk Derneği, Mobbing ile Mücadele Derneği, Şişli Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Derneği, Türkiye Güvercin Federasyonu, İstanbul İktisatçılar Derneği gibi 175 dernek de kapatma listesinden çıkarıldı. 15 Temmuz sonrası ilk KHK ile kapatılan İstanbul Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi’nin de yeniden açılmasına karar verildi.