Gündem 15 yaşındaki Elif Çakal'ın ölümü: Önce alkol içirerek kendini bilmez hale getirildi

15 yaşındaki Elif Çakal'ın ölümü: Önce alkol içirerek kendini bilmez hale getirildi

18.09.2023 - 11:57 | Son Güncellenme:

Sultangazi'de uçurumda cesedi bulunan 15 yaşındaki Elif Çakal'ın ölümüne ilişkin 4 sanığın yargılandığı davada mütalaa açıklandı. Savcılık, sanıkların 3 yıl ile 40 yıl arası değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep edilirken, ayrıca sanıkların tutuklanmaları da istendi.

İstanbul Sultangazi'de uçurumda cesedi bulunan 15 yaşındaki Elif Çakal'ın ölümüne ilişkin olay tarihinde 2'si 18 yaşından küçük olan 4 sanığın yargılanmalarına devam edildi. İstanbul 18.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada müşteki anne Hacer Çakal ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı hazır bulundu. Mahkemeye tutuksuz sanık Gürkan Kalmaz ve suça sürüklenen çocuk T.Y. de sanık avukatlarıyla birlikte katıldı.

Haberin Devamı

ELİF İLE BULUŞUP ONU DARP ETMEYİ PLANLADIKLARI AKTARILDI

Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, suça sürüklenen çocuklar S.T. ile T.Y.'nin maktul Elif Çakal ile olay günü buluşarak onu darp etmeyi planladıklarını, yanlarına sanıklar Gürkan Kalmaz ile Ufuk Bökü'yü de aldıklarını, önce maktule alkol içirerek kendini bilmez hale getirdiklerini aktardı.

DARPTAN KAÇARKEN SENDELEYİP UÇURUMDAN DÜŞTÜĞÜ BELİRTİLDİ

Açıklanan mütalaada, suça sürüklenen çocukların ve sanıkların Elif Çakal'ı maden sahasına başka bir arkadaşlarının yanına gitme bahanesi ile götürdüklerini, burada S.T. ile T.Y.'nin Elif'in ellerini, ayaklarını ve vücudunun çeşitli yerlerini yaraladıklarını, sanıkların ise olaya müdahale etmeyerek video kaydına aldıkları anlatıldı. Elif Çakal'ın S.T. ile T.Y.'den kaçarken sendelediğinin belirtildiği mütalaada, sonrasında Çakal'ın uçurumdan aşağıya düştüğü ve hayatını kaybettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

TEHLİKELİ OLDUĞUNU BİLMELERİNE RAĞMEN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDUKLARI KAYDEDİLDİ

Sanıkların ve suça sürüklenen çocukların savunmalarının da birbiriyle uyumlu olmadığının belirtildiği mütalaada, gerçekleştirdikleri davranışın Elif Çakal'ın hayatıyla ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturduğunu bilmelerine rağmen sonucun gerçekleşmesine icrai davranışları neticesinde sebep olmak suretiyle ölümüne neden oldukları da aktarıldı.

15 yaşındaki Elif Çakalın ölümü: Önce alkol içirerek kendini bilmez hale getirildi

TUTUKLANMALARI İSTENDİ

Açıklanan mütalaada sanıklar Kalmaz ile Bökü'nün ‘ihmali davranışla çocuğu kasten öldürme', ‘birden fazla kişiyle birlikte çocuğu hürriyetinden yoksun kılma' ve ‘sağlık için tehlikeli madde temin etme' suçlarından toplamda 24 yıl 6'şar aydan 40'ar yıla kadar hapis, diğer sanıklar S.T. ile T.Y.'nin ise aynı suçlardan olay tarihinde yaşlarının küçük olduğu da dikkate alınarak 3'er yıldan 22 yıl 11'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. Aynı zamanda sanıkların tutuklanmaları da istendi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık ile avukatlarına savunma hazırlayabilmeleri için süre verilmesine ve tutuklama taleplerinin verilecek karar ile birlikte değerlendirilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

15 yaşındaki Elif Çakalın ölümü: Önce alkol içirerek kendini bilmez hale getirildi

‘'ÇOCUK ORADA NE KADAR YALVARIYOR, ELLERİNİ AÇIYOR, ‘YAPMAYIN, ETMEYİN' DİYOR''

Duruşmanın ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı meydanında açıklama yapan anne Hacer Çakal, ‘'2 senedir öldüm, öldüm, geceleri hiç yatamadım. Sürekli gözümün önünde. Bu eylemleri yapanların en ağır ceza almasını istiyorum. Benim çocuğum iyi bir çocuktu, kötü biri değildi. Her zaman iyi niyetli bir çocuktu. O çocuğu bilerek öldürdüler, götürdüler, kandırdılar, oyuna getirdiler. Hep suçu Elif'in üzerine atıyorlar ama suç Elif'te değil. Onların suçları, onların belaları. Tekrar tutuklanmalarını istiyorum. Yerde hareketsiz yatıyor, sayın Savcımız bunu görüyor. Ben bunların en ağır ceza almalarını istiyorum. Çocuk orada ne kadar yalvarıyor, ellerini açıyor, ‘yapmayın, etmeyin' diyor. Hep bakıyorlar, gülüyorlar. Çocuk orada zaten öldü. Çocuk orada öldü, oradan attılar ve intihar süsü verdiler. Çocuğa orada cehennemi yaşatmışlar. Bunlar insan olamaz, ben bunlara insan demiyorum. Bu aileler bunları nasıl yetiştirmiş, nasıl vahşi yetiştirmiş?'' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BABA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Çakal'ın babası Abdulkadir Aydın ise ‘'Adalet var, devlet var. Her şeyi görüyorlar, her şey ellerinde. Çocuk öldü diye bırakıyorlar orada. Nasıl ceza almıyorlar bilmiyorum, nasıl serbest bırakıyorlar?'' şeklinde konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı ve daha fazla konuşamayacağını belirtti.

15 yaşındaki Elif Çakalın ölümü: Önce alkol içirerek kendini bilmez hale getirildi

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Sultangazi'de 26 Haziran 2021'de 15 yaşındaki Elif Çakal'ın uçurumda cesedi bulunmuştu. İddiaya göre olay tarihinde 17 yaşında olan şüpheli S. T. ve 15 yaşında olan şüpheli T.Y., yine 15 yaşında olan maktul Elif Çakal'ı darp etmeyi planlamışlardı. Elif Çakal, 26 Haziran 2021'de şüpheliler S. T., T. Y., Gürkan Kalmaz ve Ufuk Bökü ile buluşmuştu. Soruşturma aşamasında ortaya çıkan görüntülerde ise S.T. ile T.Y.'nin Çakal'ı tekme, tokat ve yumruklarla darp ettiği, Kalmaz ve Bökü'nün ise müdahale etmeyerek video çektiği görülmüştü.

Haberin Devamı

Yeni görüntülerin ortaya çıkması öncesi olaya ilişkin gözaltına alınan şüpheliler S.T., T.Y., Ufuk Bökü ve Gürkan Kalmaz tutuklanma talebiyle sevk edildikleri nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Olaya ilişkin yeni görüntülerin ortaya çıkması üzerine tekrar gözaltına alınan şüphelilerden Kalmaz, Bökü ve S.T. tutuklanmıştı. Diğer şüpheli T.Y. ise ev hapsi şeklindeki adli kontrol uygulanmıştı. Soruşturma devam ederken 3 şüpheli de 25 Ekim 2021'de tutukluluk incelemesi sonrası adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.

Daha sonra şüpheliler S.T., T.Y., Ufuk Bökü ve Gürkan Kalmaz hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açılmıştı.