Gündem 17 gün evdeyiz! 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar tam kapanma

17 gün evdeyiz! 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar tam kapanma

27.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kabine toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tam kapanma kararını açıkladı. Buna göre; 29 Nisan saat 19.00’dan 17 Mayıs saat 05.00’e kadar kesintisiz sokak kısıtlaması uygulanacak. Şehirler arası seyahat izne tabi olacak, tüm iş yerleri faaliyetine ara verecek. Pazar günleri zincir marketler kapalı olacak. Tüm kademelerde uzaktan eğitime geçilecek, sınavlar ertelenecek.

17 gün evdeyiz 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar tam kapanma

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Türkiye, Kabine toplantısında alınan kararlarla Kovid-19 salgınında “tam kapanma dönemine” geçiyor. 17 günlük tam kapanma 29 Nisan Perşembe akşamı başlayacak, 17 Mayıs sabahına kadar sürecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ramazan Bayramı’nın ardından hayatımızı kolaylaştıracak adımları atabilmemiz için rakamların bugünün çok daha altına düşmesi şarttır. Avrupa’nın açılma sürecine girdiği bir dönemde biz geride kalmamak için vaka sayılarımızı süratle 5 binin altına indirmeliyiz. Aksi takdirde turizmden ticarete ve eğitime kadar her alanda ağır bir faturayla karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır” dedi. Erdoğan, kuralların en sıkı şekilde uygulanacağını, tedbirlerin istismarına kesinlikle izin verilmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü. Kabine toplantısında alınan kararları Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasıyla duyurdu. Erdoğan yeni tedbirleri şöyle açıkladı:

NETİCELERİ ALMAYA BAŞLADIK: Hem salgın dönemini hem Ramazan ayını gözeterek ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere başlattığımız patates ve soğan dağıtımlarında 103 bin tonu geride bıraktık. Diğer yandan artan vaka ve vefat sayıları bizi Ramazan ayıyla birlikte tedbirleri sıkılaştırmaya mecbur bırakmıştır. Bu tedbirlerin neticelerini yavaş yavaş almaya başladık. Bugün Kabine toplantımızın salgınla ilgili son gelişmeler bölümünde enine boyuna değerlendirmesini yaptık. Amacımız tedbirleri temizlik, maske, mesafe kurallarından asla taviz vermeden, vatandaşlarımızın hayatlarını en az etkileyecek şekilde uygulanmasını temin etmektir.

Haberin Devamı

5 BİNİN ALTINA İNDİRMELİYİZ: Vaka ve vefat sayıları yükseldiğinden kısıtlayıcı tedbirlerin artırılması kaçınılmaz hale gelmektedir. Ramazan Bayramı’nın ardından hayatımızı kolaylaştıracak adımları atabilmemiz için rakamların bugünün çok daha altına düşmesi şarttır. Avrupa’nın açılma sürecine girdiği bir dönemde biz geride kalmamak için vaka sayılarımızı süratle 5 binin altına indirmeliyiz. Aksi takdirde turizmden ticarete ve eğitime kadar her alanda ağır bir faturayla karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır.

17 GÜN TAM KAPANMA: 29 Nisan 2021 perşembe akşamı saat 19’dan başlayıp 17 Mayıs 2021 pazartesi sabah 5’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz. Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm işyerleri faaliyetlerine ara verecektir. Yeme içme sektöründe sadece paket servisle hizmet verilebilecek, şartları uygun olan işletmeler bu hizmeti gerektiğinde kesintisiz devam ettirebilecektir.

ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT İZNE TABİ: Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecektir. Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecektir. Önceki uygulamalardan farklı olarak bu defa konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecektir.

Haberin Devamı

TÜM SINAVLAR ERTELENECEK: Hizmetlerini sürdürecek olan kamu kurumlarındaki personel uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya yönlendirilecektir. Uzaktan çalışan kamu personeli de sokağa çıkma sınırlamasına tabi olacaktır. Anaokulu, kreş, 8’inci ve 12’inci sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecektir. Kamu sektöründe çalışanların faaliyetlerini salgın tedbirlerine uygun şekilde yürütebilmesi için gereken düzenlemeler ayrıca yapılacaktır. İhtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıkamayan yaşlı veya ağır hastalığı olan vatandaşlarımız vefa ekiplerinden destek isteyebileceklerdir.

EN SIKI ŞEKİLDE UYGULANACAK: Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kurumlarımız gereken tüm tedbirleri alacaktır. Biz de bunun takipçisi olacağız. Türkiye bakımından çok önemli olan bu sürecin hedeflediğimiz sonuçları verebilmesi için, kurallar en sıkı şekilde uygulanacak, tedbirlerin istismarına kesinlikle izin verilmeyecektir. İnşallah bu fedakarlıklarımızın karşılığını bayram sonrası hep birlikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu, müreffeh günlere ulaşarak alacağız.

Haberin Devamı

Özel hastanelere yoğun bakım ücreti uyarısı

MUHTARLAR AŞILANIYOR: Hedeflediğimiz rahatlamayı sağlayabilmek için önümüzdeki günlerde hep birlikte biraz daha fedakarlık yapmamız önem arz ediyor. Öncelikle şu hususu belirtmek istiyorum. Özel hastanelerde yoğun bakım ve aşı hizmetlerinden dolayı ücret talep edildiğine dair şikayetler vardır. Hukuken bu hizmetler için vatandaşlarımızdan hiçbir ücret talep edilemez. Yoğun bakım ve aşı hizmetleri sebebiyle ilave ücret talebiyle karşılaşan vatandaşlarımız bu durumu Sağlık Bakanlığımıza ve SGK’ya bildirirlerse failleri hakkında gereken işlemler derhal yapılacaktır. Çünkü bunların yaptırımı vardır. Salgın başladığından beri filyasyon ekipleriyle birlikte yoğun mesai sarf eden muhtarlarımızın aşılarına başlanacağının müjdesini de bu vesileyle vermek istiyorum.