Gündem 23.59'da esneme sinyali

23.59'da esneme sinyali

12.07.2010 - 12:15 | Son Güncellenme:

Turizm kentlerinde müzik kapanış saatinin ileriye alınabilme umudu

23.59da esneme sinyali

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı’nın 4 Haziran’da yürürlüğe giren, eğlence merkezlerinde müzik sesinin saat 23.59 itibariyle kapatılmasını içeren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde ‘esneme sinyali’ verildi. Muğla Çevre ve Orman İl Müdürü Kamil Karakaya, bölgesel bir düzenlemeye gidilerek turizm kentlerinde müzik kapanış saatini ileriye alabileceklerini, bu konuda bakanlığa da bir yazı yolladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Özellikle turizm bölgelerindeki işletmecilerden sert tepki gören ve Bakanlar Kurulu’nda da görüş ayrılığına yol açan uygulamayla ilgili bir değerlendirme yapan Muğla Çevre ve Orman İl Müdürü Kamil Karakaya, bölgesel bir düzenlemeye gidilip müzik kapanış saatinin uzatılabileceğini müjdeledi. Karakaya, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“4 Haziran 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte 23.59 uygulamasından bahsedilmiyor. Bununla ilgili Başbakanlık tarafından genelge hazırlığı içinde olunduğunu öğrendik. Biz saat 23.59 uygulamasıyla ilgili herhangi bir denetim yapmadık, ceza kesmedik. Ancak desibel aşımından kaynaklanan gürültü denetimlerimizi yapıyoruz. Bu denetimlerde Bodrum Gültürkbükü'nde faaliyet gösteren 3 işletmeye toplam 110 bin lira para cezası kesildi. Bu ceza 23.59 uygulamasıyla ilgili değil. Saat 02.10'da 27 desibeli aştıkları için kesildi. Biz turizmcilerle toplantılar yaparak onları bilgilendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Sözkonusu yönetmeliğe dayanarak hazırlanan genelgede, Mahalli Çevre Kurulu’nun eğlence mekanlarındaki müzik sesiyle ilgili belirleyici olabileceği yönünde ibare bulunduğuna işaret eden Müdür Karakaya, “Buna göre, bölgesel uygulama yapılabileceği belirtiliyor. Turizm bölgelerinde 23.59 uygulamasında esneklik yapabiliriz. Hastane, huzurevi ve ev gibi yerleşim alanlarına uzak olan bölgelerde bu uygulamayı ileriki bir saate çekebiliriz. Bu gibi yerlerde ise perdeleme sistemi yapılabilir. Biz turizmcinin yanındayız” dedi.

Karakaya, turizmcinin tedirgin olmaması gerektiğini belirtirken, “Şu anda il genelinde gürültüye hassas bölgeleri belirlemek için çalışmalara başladık. Bodrum, Marmaris ve Fethiye'de özel durumlar ortaya çıktı. Belediyeler tarafından alınan kararla 120 metrekare alandan fazlası kapatılamıyor. Bu durum turizmcileri etkiliyor. Muğla'nın turizm bölgesi olduğunu, imar yapısının ve koruma altında olduğunu belirterek bakanlığa yazıyla bildirdik. Başbakanlık konuyla ilgili şu anda genelge hazırlıyor. Turizmciler tedirgin olmasın. Bölgesel uygulamayla bu sorun çözülecek. Desibel sınırlarına uyulduğu sürece turizmci zarar görmeyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Açıklama, tedirgin bir şekilde bekleyişini sürdüren turizmcinin yüreğine su serpti. Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, “Böyle bir kararı dört gözle bekliyorduk. Belediye başkanımıza da bu konuda müracaatımızı yapmıştık. Müzik sesinin konut alanı dışında olan yerlerde iki saat daha uzatılmasında yarar var. Tüm esnaf yaz sezonuna kilitleniyor. Herkes 3- 5 kuruş para kazanmak için çırpınıyor. Tam böyle bir dönemde, öylesine bir yasak sonumuz olurdu. Bu arada tabii ki konutlarındakilere de saygı göstermek gerekir. Onları rahatsız etmeden müzik olmalı. Yıllardır söylüyoruz; özel bir projeyle Günnücek Ormanı arkasına 24 saat müzik yapabilecek yerlerin açılmasında yarar var. O zaman kimse böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya da kalmaz ve herkes rahat eder” dedi.

Bodrum’da dünyaca ünlü Küba Bar’ın işletmecisi Bülent Şenol, “Bakanlığın açıkladığı ilk kararlarda yumuşama belirtisi görmekten mutluyuz. Bu tür kararlar merkezden değil, buradaki sektör temsilcileri ve yerel yöneticilerle görüşüp alınsaydı gereksiz yere gerginlik yaşanmayacaktı. 23.59’da müziğin sesini kısmak demek saat 23.00’te eğlence mekanına gelen turiste ‘Bir saat sonra hadi evine git, işletmeyi de kapat’ demektir. 2 ay para kazanıp, 10 ay geçinmeye çalışıyoruz. Gece 24.00’te müziği çevreyi rahatsız etmeyecek seviyeye getirmek demek, barı, kafeteryaya çevirmek olur. O zamanda zaten kimse gelmez. Bu nedenle yeniden yapılacak düzenleme sinyalleri olumlu. Zaten şu ana kadar belediye gerekli tüm denetimleri yapıyor ve gerekirse işletmelere ceza yazıyordu. Sezon başında işletmelere yönelik sert açıklamaların etkiside özellikle yurt dışı turizminden olumsuz yankılandı. Bu kararın bir an önce düzeltildiğinin açıklanması zaten morali bozuk olan işletmelere yararlı olur” dedi.

Haberin Devamı

Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt da şunları söyledi:

“Turizmin olmazsa olmazı eğlence, dinlencedir. Bodrum’a baktığımızda, geçmişten günümüze gelen bir bar kültürü vardır. Hatta Avrupa’da Bodrum’u pazarlarken, ünlü diskoları ayrı ayrı satıyorlar. Bu bir değerdir ve eğlence kültürü Bodrum’u Bodrum yapmaktadır. Turizm içinde de eğlence kültürünü yok sayamayız. Bodrum bir turizm bölgesidir. Bunu kabullenmek gerekmektedir. Tabii ki dinlemek için gelen insanlarımıza saygımız olmalı. Eğlence ve dinlence sektörü birbirine zarar vermeden faaliyetini sürdürmeli. Her iki sektöründe ülke ekonomisine ciddi katkısı var. Belediye bu konuda gerekli tedbirleri aldı. Yani açma kapama saatlerini ona göre belirledi. Şu anda da uygulanan bu sistemde herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Emniyet güçlerimiz ile birlikte kurumların denetlemelerini iyi bir şekilde yapıyoruz. Bodrum’da da bu anlamda şikayetlerde yüksek ölçüde azalma var. Şikayet aldığımız zaman gereken yapılıyor. Bodrumlu turizmciler olarak her zaman birlik beraberlik içinde çalışmaya hazırız. Kurallara uymaya da hazırız, ama mümkün olduğu kadar medeni çerçeveler içinde birbirimizin hakkını koruyalım. Medeni çerçeveler içerisinde mücadelemizi verelim. Fikir alışverişinden kaçmayalım. Çünkü gerçekten Bodrum’un geçim kaynağı turizmdir, turizm de hizmet sektörüdür. Bu sektör eğlenceyi de kapsamaktadır. Bunları yok sayarsak Bodrum esnafımız ve halkı ayakta duramaz ve geçinemez. Onun için biz Çevre ve Orman Bakanımız ile bu konuda birebir çalışmaya hazırız. Yürürlüğe konulmaya çalışılan bu kararda yaptırımlar çok ağırdı. İlk olarak 15 gün kapatma ve para cezasıyla başlıyor. Tabi bir esnafımızın işletmesinin 15 gün kapatılması esnafı çok zor durumda bırakır. En canlı sezonumuz 75 gündür. Bu 75 gün zarfında bir işletmeyi 15 gün kapatırsanız ona ne kadar zarar verirsiniz, düşünün.”

Haberin Devamı

CHP’Lİ ARSLAN: AMAÇLARI ALKOLLÜ EĞLENCEYİ BİTİRMEK

Muğla CHP Milletvekili Ali Arslan, AKP’nin eğlence sektörünün dengelerini değiştirmeye çalıştığını belirterek, “Bu uygulamanın derinliklerinde neler olduğu zamanla ortaya çıkacaktır. Bu uygulama Bodrum turizmine ve ülke turizmine darbe vuracaktır. Sektörün sıkıntılarını ve taleplerini her platformda görüşerek, sorunun çözülmesi için çalışacağız. Bodrum yıllardır nasıl gürültü ve eğlence ile yaşamayı birlikte yürütebiliyorsa, o dengenin yine bulunması için çalışacağız. Şu andaki açıklamalar ise yumuşamaya yönelik açıklamalardır. Bu hükümetin alkollü eğlenceyi bitirmeye yönelik düzenlemeleri tekrar tekrar gündeme getireceğinden kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.