Gündem 25 Litre nedir? 25 Litre belgesi ne anlatıyor?

25 Litre nedir? 25 Litre belgesi ne anlatıyor?

09.04.2020 - 14:11 | Son Güncellenme:

Fox TV ekranında yayınlanmaya başlayan dünya üzerinden ilerleyen yıllarda oluşabilecek olan su kıtlığına değinilen programda Türkiye ve İstanbul başta olmak üzere 2040 yılından sonra oluşabilecek olan su kıtlığının önüne geçilmesi için neler yapılması gerektiği Gökhan Özoğuz'un rehberiğinde bu tabloyu değişirmenin mümkün olup olmadığı araştırılıyor. İşte 25 Litre belgesi hakkında merak edilenler...

25 Litre nedir 25 Litre belgesi ne anlatıyor

National Geograpic ekranında yayınlanan 25 Litre belgeseli ilerleyen yıllarda yaşanabilecek su kıtlığı, temiz içme suyu gibi konulara değiniyor. Dünyayı 2040 yılından sonra etkisi altına alması beklenen su kıtlığının bugünlerde alınacak olan önlemler ile önüne nasıl geçileceği merak ediliyor. Fox TV ekranında yayınlanan 25 Litre belgeselinde ise Gökhan Özoğuz rehberliğinde bugünden alınacak olan tedbirler ile bu sürecin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine yönelik çalışmalar uzma yorumlarının yanı sıra neler yapılabileceği konusunda Özge Özpirinççi'nin görüşleri ekrana geliyor.

Haberin Devamı

Su yeryüzünde yaşayan her bir canlı için hayatın kaynağı. Ancak bugün dünyada 700 milyon insan su kıtlığı çekiyor. Bilimsel çalışmalar önümüzdeki 20 yıl içerisinde bu durumun aralarında İstanbul gibi büyük metropoller başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine yayılarak milyarlarca insanı etkileyecek bir boyuta ulaşabileceğini gösteriyor. National Geographic, Finish işbirliğiyle hazırladığı yeni belgeseli 25 Litre ile Türkiye’deki su tüketim alışkanlıklarına yakından bakıyor.

Su tüketiminin mevcut oranlarda devam etmesi halinde 2040 yılında Türkiye’nin de su fakiri bir ülkeye dönüşebileceğini ortaya koyan belgesel, günlük su tüketim alışkanlıklarında yapılacak değişikliklerin ne denli büyük bir etkisi olabileceğine odaklanıyor. Belgesel ve senaryolu anlatımı bir araya getiren yapım, son birkaç yıldır kuraklıkla mücadele eden Cape Town’daki su kıtlığına karşı önlem olarak yerel yönetim tarafından planlanan ve kişi başı su tüketiminin günde 25 litre ile sınırlanacağı “Sıfır Günü” uygulamasından esinlenerek kurgusal bir anlatımla bu sınırlamayı 2040 Türkiye’sine uyarlıyor.

Haberin Devamı

2040 yılını resmeden senaryolu bölümlerde, günlük su tüketiminin kişi başı 25 litre ile sınırlandığı İstanbul’da yaşayan genç bir doktorun ve çevresindekilerin bu durum ile değişen hayat hikayeleri ekrana geliyor. Belgeselin anlatıcılığını üstlenen Gökhan Özoğuz ise bilim insanlarından tarihçilere kadar birçok uzmanla görüşüyor; bilim dünyasının öngördüğü su kıtlığı sorununun kaynağının yanı sıra hem bireylere, hem de kuruluşlara çözüm için düşen sorumlulukları anlamaya çalışıyor.