Gündem 3 ayda arttı! Bölgedeki son operasyonda dikkat çeken ATAK detayı

3 ayda arttı! Bölgedeki son operasyonda dikkat çeken ATAK detayı

15.12.2021 - 14:24 | Son Güncellenme:

Terör örgütüne yönelik operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyi Pençe Şimşek bölgesinde de hem askeri hem istihbarat açısından saha hakimiyeti güçleniyor. Son 3 ayda etkisini artıran ATAK helikopterleri bölgede yoğun şekilde terörist avlamaya devam ediyor. Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, ATAK helikopterlerinin bölgedeki son gelişmelerini milliyet.com.tr için yorumladı.

3 ayda arttı Bölgedeki son operasyonda dikkat çeken ATAK detayı

Sercan DİNÇ / milliyet.com.tr
T129B FAZ-2 modeli ile birlikte helikopterde yeni sensör ve öz savunma sistemleri de devreye girmeye başladı. 3 ay içinde bölgede terör örgütüne düzenlenen operasyonlarda ATAK helikopterlerinin etkisi de arttı. Milli Savunma Bakanlığı, son olarak Irak'ın kuzeyindeki Pençe Şimşek bölgesinde tespit edilen 2 PKK'lı teröristin ATAK helikopterleriyle etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, terör örgütüne ATAK helikopterleriyle operasyonlara ilişkin son gelişmeleri milliyet.com.tr için değerlendirdi.

Türk güvenlik güçlerinin Irak'ın kuzeyinde daha fazla hakimiyet sağlamaya başladığını belirten Oğuz, 'Türkiye geçtiğimiz aylarda bölgede saha hakimiyetini güçlendirdi. Genel olarak yapılan operasyonlarla bunu görüyoruz. Özellikle Pençe Şimşek Harekat alanında çok yoğun bir şekilde saha hakimiyeti sağladılar. Üstelik T129B FAZ-2 modeli de devreye girmeye başladı. Dolayısıyla onlarla birlikte kendi öz savunma sistemlerinde elektronik harp sistemlerinde yeni sensörler de devreye girmeye başladı' dedi.

3 ayda arttı Bölgedeki son operasyonda dikkat çeken ATAK detayı

(MSB'nin Irak'ın kuzeyinde ATAK helikopteriyle gerçekleştirdiği operasyona ilişkin paylaşımlar)

Haberin Devamı

TERÖRİSTLER ÜZERİNDE BASKI OLUŞUYOR

"Böylece bölgedeki daha yoğun olan menfez ve diğer alçak savunma sistemlerinin tehditleri de asgari düzeye indi." diyen Oğuz, "Hem de bunlardan korunma yöntemleri de artmış oldu. ATAK'larla daha önce de saldırı oluyordu. Ama bu kadar yoğun bir şekilde bize yansıyan harekatlar yoktu. Demek bunlar duyulduğuna göre çok daha fazla bir hareketlilik söz konusu. Hem hava hem saha hakimiyetimizin artması hem de teknoloijik olarak silahlarımızın özelliklerinin artması bölgede çok daha yoğun bir şekilde kullanılıp çok daha terörist unsurlar üzerinde baskı oluşmasına sebep oldu." açıklamasını yaptı.

SON ZAMANLARDA DİKKAT ÇEKEN BİR NOKTA

Oğuz sözlerini şöyle tamamladı; Hava harekatlarıyla ilgili kullanılan uçaklarımız da yine bizim yerli ve milli mühimmatlarımız. Onlar da görevlerini çok iyi bir şekilde yapıyorlar. Bunları duyuyoruz. ATAK gözümüze çarpmaya başladı. Daha önce bu kadar yoğun görünmezken görünmeye başladı. Bu da hem saha hakimiyeti hem teknolojik hakimiyet olarak ve bölgedeki daha yoğun dağılımı o bölgeye hakimiyeti gösteriyor. Hem de teknolojik olarak yeni teknolojileri kullanmamızın terörist unsurlarının ilave baskısını göstermiş oluyor. Bu dikkati çeken bir noktaydı son zamanlarda.

JANDARMA'YA 9. ATAK TESLİM EDİLDİ

Haberin Devamı

Jandarma Genel Komutanlığı’na T129 ATAK FAZ-2 taarruz helikopteri teslimatları da devam etmişti. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de, Twitter hesabından yaptığı açıklamada TSK'ya yeni T129 ATAK FAZ2 teslimatını duyurmuştu.

Demir açıklamasında şunları söylemişti; "Kahraman Mehmetçiğimizin helikopter ihtiyacını karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son olarak Jandarma'ya T129 #ATAK Helikopteri teslim ettik" 

Bu teslimat ile TSK'nın envanterinde toplam ATAK sayısı 9’a yükselmiş oldu.

ATAK HELİKOPTERİNİN ÖZELLİKLERİ

Uzunluk-14.54 m
Ana Rotor Çapı-11.90 m
Yükseklik-3.95 m
Mürettebat-2
Genişlik-3.49 m
Azami Kalkış Ağırlığı-5065 kg

Azami Seyir Hızı-281 km/sa
Menzil-537 km
HIGE Tavanı-4572 m
Havada Kalış-3 saat
HOGE Tavanı-4221 m
Tırmanma-13.26 m/sn
Dikey Tırmanma-7.3 m/sn
Görev Tavanı-4572 m