Gündem 300 asker için gözaltı kararı

300 asker için gözaltı kararı

12.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında 211’i muvazzaf 300 asker hakkında gözaltı kararı verildi. 52 ilde 186 asker gözaltına alındı. Şüphelilerin kamuya açık hatlardan iletişim kurduğu tespit edildi.

300 asker için gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) yapılanmasına yönelik 2 ayrı soruşturma kapsamında 211’i muvazzaf 300 asker hakkında gözaltı kararı verildi. 52 ilde düzenlenen eşzamanlı operasyonlarda, 300 şüpheliden 186’sı gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, FETÖ’nün TSK’daki yapılanmasına yönelik soruşturmasını genişletti. Soruşturmada, “kripto” diye tabir edilen ve TSK’ya sızdırıldığı belirtilen yeni isimlere ulaşıldı. Savcılık, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ’nün TSK içerisindeki yapılanmasının “mahrem hizmetler” olarak isimlendirildiği ve yapılanmada gizliliğe azami derecede riayet edildiği, TSK içerisinde görevli terör örgütü mensubu askeri şahıslar ile söz konusu yapılanmada üst düzey faaliyet yürüten sözde sorumluları arasında deşifre olmayı engellemek maksadıyla farklı bir iletişim modeli kullanıldığını tespit etti.

‘Hazır bekletiliyorlar’

Terör örgütünün darbe girişiminde nispeten çok az üyesini kullandığı, ByLock, Bank Asya hesap açtırma-artırma, üst düzey yöneticilerle irtibat gibi bilinen kriterleri taşımayan diğer mensuplarını ikinci bir darbe girişiminde veya örgütsel başka bir faaliyette kullanmak üzere hazır olarak beklettiği değerlendirildi.

Haberin Devamı

Soruşturmada, askeri personellerden sorumlu olan ve örgütsel olarak “abi-imam” şeklinde tabir edilen yönetici düzeyindeki kişilerin, kamuya açık ve birbirinden bağımsız market, büfe ve lokanta gibi farklı işletmelerdeki sabit-kontörlü hatları kullandığı bilgisine ulaşıldı. İstanbul’da bu amaçla kullanılan sabit hatlardan birinin Üsküdar Bulgurlu Mahallesi’ndeki ‘Gülsüm Kuruyemiş’e ait olduğunu ve bu hattan 353 askerle irtibat kurulduğunu tespit eden savcılık, bu kişilerden 176’sı hakkında daha önceden işlem yapıldığını belirledi. Savcılık, geriye kalan 177 asker ile hakkında yakalama kararı bulunan 23 şüpheli olmak üzere 200 asker hakkında ise inceleme yaptı. Bunlardan 14’ünün albay, 15’inin yarbay, 45’inin binbaşı, 27’sinin yüzbaşı, 17’sinin üsteğmen, 46’sının astsubay, 14’ünün teğmen olmak üzere 178 personelden 129’nun muvazzaf olduğu, 22’sinin ise öğrenci olduğu anlaşıldı.

İkinci soruşturma

FETÖ’nün TSK’daki yapılanmasına yönelik diğer soruşturmada ise kod adı alan TSK’ya sızdırılmış 100 asker tespit edildi. Her iki soruşturmada, 211’i muvazzaf 300 asker hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul merkezli 52 ilde düzenlenen operasyonda 186 şüpheli gözaltına alındı.

Ali Bulaç tahliye edildi

FETÖ/PDY’nin yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarlarının yargılandığı davada Ali Bulaç ile Mehmet Özdemir’in tahliyesine karar verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ali Bulaç, İbrahim Karayeğen, Mümtazer Türköne, Mehmet Özdemir, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal ile tutuksuz sanıklar Şahin Alpay, Nuriye Ural, İhsan Duran Dağı, Lalezer Sarıibrahimoğlu ve Orhan Kemal Cengiz ile avukatları katıldı. Sanıkların ve avukatların, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının alınmasının ardından mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı. Heyet, Ali Bulaç ile Mehmet Özdemir’i, yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün karakola imza şeklinde adli kontrol tedbiri uygulayarak tahliye etti. l AA