Gündem 5 yıl 10 ay hapis tutukluluğa devam

5 yıl 10 ay hapis tutukluluğa devam

14.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MİT TIR’ları görüntülerini Can Dündar’a verdiği iddiasıyla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nce yeniden yargılanan Enis Berberoğlu “gizli belgeleri açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı

5 yıl 10 ay hapis tutukluluğa devam

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun, durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasına ilişkin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nce yeniden yargılandığı dava karara bağlandı. Kapalı olarak görülen davanın karar duruşmasına, kelepçeli olarak mahkemeye gelmek istemeyen Enis Berberoğlu, tutuklu olduğu Maltepe Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı. Duruşmada, Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ve kızı Dilara Berberoğlu ile avukatları Murat Ergün, Yiğit Acar ve Zeynel Öztürk’ün yanı sıra Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları da hazır bulundu. Taraf avukatlarının son savunmalarını yapmalarının ardından mahkeme, duruşmaya ara verdi.

Haberin Devamı

Ara sonrası kararını açıklayan 2. Ceza Dairesi, Berberoğlu hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak’ suçundan verdiği 25 yıl hapis cezası kararının kaldırılmasına hükmetti. Berberoğlu’nun eyleminin, ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak’ suçunu oluşturduğuna dikkati çeken mahkeme, sanığın bu suçtan 7 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Berberoğlu’nun sabıkasız oluşu ile cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini de dikkate alarak, cezayı 5 yıl 10 aya indirdi.

‘Yazık oldu’

Kararın ardından açıklama yapan Basın Konseyi, “Berberoğlu’na hukuk çerçevesinde tahliye bekliyorduk, yazık oldu” dedi.

Haberin Devamı

‘Moralinizi bozmayın’

Berberoğlu, kararın okunmasının ardından, destek için salonda bulunan milletvekilleri ve partililere, “Moralinizi bozmayın, 25 yılla başladı, 5 yıla kadar düştü” diyerek el salladı.

5 yıl 10 ay hapis tutukluluğa devam

‘Karar kötünün iyisi’

Duruşma çıkışı CHP’li milletvekilleriyle açıklama yapan Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün şunları söyledi: “Savcılık, ‘Enis Berberoğlu casusluk yapmıştır ve Berberoğlu terör örgütüne yardım etmiştir, onun çıkarları doğrultusunda hareket etmiştir’ diyordu. Bugün bölge Adliye Mahkemesi iki suçlamayı da reddetti. Karar, tamamen vicdanları rahatlatan, adalete uygun bir karar olmamakla birlikte ‘kötünün iyisidir’ diyebiliriz. Olması gereken hiç kuşkusuz Berberoğlu’nun beraat etmesiydi. Tahliye kararının da verilmemesinin gerekçeleri arasında başka bir dosyadan yargılanıyor olması var ki, o dosyada zaten tutuksuzdur. Tahliye için Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne başvuracağız. Sonuç alamazsak Yargıtay’dan tahliye isteklerimiz devam edecek. Anayasa Mahkemesi’ne de buradan artık bizim dosyamızın bir an önce ele alınması gerektiğini duyurmak istiyorum.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de “Berberoğlu, ülkemizin yetiştirdiği en önemli gazetecilerdendir. Su anda milletvekilidir. Her şeyden önemlisi suçsuz bir insandır” dedi.

Haberin Devamı

‘Buruk sevinç’

Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ise, “Buruk bir sevinç oldu ama tamamına en kısa sürede ulaşacağına düşünüyorum. Casus, terör örgütüne yardım gibi suç isnatları çöktü, bitti. Ona sevindik. Üzerimizdeki o manevi yük kalkmış oldu. Adalete güvenmeye devam ediyorum” ifadelerini kullandı.