Gündem 780 savcı ve hâkimin yeri değişti

780 savcı ve hâkimin yeri değişti

05.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yapısı değiştirilen HSK’nın ilk kararnamesiyle toplamda 780 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi. Listede Soma Davası’na bakan heyet, Adil Öksüz’ü sorgulayan savcı ve darbe girişimine ilişkin ilk iddianameyi yazan savcı da var...

780 savcı ve hâkimin yeri değişti

16 Nisan referandumunun ardından yapısı değiştirilen Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) ilk kararnamesi çıktı. HSK’nın kapsamlı yaz kararnamesiyle toplam 780 hâkim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi. HSK 1’inci Dairesi’nin bölge adliye mahkemeleri ile adli yargı ilk derece mahkemelerine ait yaz kararnamesi önceki gece kurulun internet sitesi üzerinden yayımlandı. Kararname ile toplamda 780 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi.
72 başsavcıya yeni görev
Kararname kapsamında aralarında 32 ilin başsavcısı olmak üzere toplamda 72 başsavcının görev yeri yeniden belirlendi. FETÖ soruşturmalarını yürüten isimlerden İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar, yeni İstanbul Anadolu Başsavcısı oldu. Kaynak Holding ve Bank Asya soruşturmaları ile tanınan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun da Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirildi. Tosun’un atanması tenzil-i rütbe olarak yorumlandı. Uçar ile birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda toplam yedi başsavcıvekilinin görev yeri değişti. Görev yeri değişiklikleri ile toplamda 17 başsavcıvekilinin görev yaptığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda toplam dokuz başsavcıvekili Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi. Bu isimler; Mustafa Sağıroğlu, Ahmet Berke, Mehtap Öğeç, Zafer Ediş, Gürhan Aktaş, İbrahim Halil Selçik, Zekai Yusuf Sarıbay, Hakan Pektaş ve Necip Cem İşçimen olarak belirlendi.
İşçimen, Ankara’da art arda meydana gelen tren garı, Merasim Sokak ve Güvenpark’taki bombalı saldırılar, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov ile Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesiyle ilgili soruşturmaları yürütmesinin yanı sıra 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin ilk çatı iddinameyi hazırlamıştı. İşçimen, FETÖ dosyaları üzerinde çalışırken, hazırladığı çatı davasının iddianamesiyle ilgili yargılama da başlamadan yer değiştirilerek Bilişim Suçları Bürosu’na getirilmişti. Başsavcıvekili Hakan Pektaş da itirafçı olan eski HSYK üyelerinin de aralarında bulunduğu yargı içindeki FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturmaları yürütüyordu.

Soma Davası hâkimi İzmir’e

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facia ile ilgili davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Aytaç Ballı da İzmir’e hakim olarak atandı. Ballı’nın yerine Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Pehlivanoğlu getirildi. Böylece Soma davası heyetinden davayı başından bu yana yürüten isim kalmadı.

Öksüz’ü sorgulayan savcı Ergün Kırıkkale’ye

Darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı Akıncı Üssü’nde gözaltına alınan daha sonra FETÖ’nün, “hava kuvvetleri imamı” olduğu ortaya çıkan Adil Öksüz’ü sorgulayan ve tutuklanmasını isteyen Savcı Cihan Ergün Kırıkkale’ye savcı olarak atandı. Başbakanlık Başmüşaviri ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem’in eşi Gülümser Erdem’i tahliye eden ve aynı gün kararı, “yok hükmünde” sayılan Ankara Hâkimi Yunus Süer de Çorum’a atandı. Süer, bu kararı verdiğinde izinli olan Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimi’nin yerine görevlendirilmişti.

DEĞİŞİKLİĞE TEPKİ GÖSTERDİLER

‘30 yıldan sonra sürgün sırası bizde’


Kararname ile görev yerleri değiştirilen hâkim ve savcılar arasında Yargıçlar Sendikası üyesi bazı isimler de yer aldı.
Sendika üyelerinden; İstanbul Anadolu Hâkimi Nuh Hüseyin Köse Kayseri’ye, İstanbul Hâkimi Mustafa Bağarkası Ordu’ya, Antalya Hâkimi Sevgi Övüç Mardin’e, İstanbul Anadolu Hâkimi Tamer Akgökçe Trabzon’a, İstanbul Hâkimi Ali Haydar Yücesoy Afyonkarahisar’a, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Ali Hacıibrahimoğlu ise Küçükçekmece’ye atandı.
Köse, twitter hesabından “Cübbesini çıkarttığında çıplak kalan yargıçlardan olmayacaksın, gerisi teferruat” açıklaması yaparken Yücesoy, “Diyar diyar dolaşıp çocuklarımızı büyüttük. Çocuğumuz yaşındakiler İstanbul’a atanırken biz yeniden Anadolu’ya gidiyoruz. 30 yıldan sonra sürgün sırası bizde” dedi.
Yeri değiştirilen isimlerden Bağarkası, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapmasıyla gündeme gelmişti. Övüç, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 3 kuruş tazminata mahkum eden kararıyla da gündeme gelmişti.