Gündem 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi, önemi nedir? 8 Mart Kadınlar Günü hangi güne denk geliyor 2021?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi, önemi nedir? 8 Mart Kadınlar Günü hangi güne denk geliyor 2021?

07.03.2021 - 23:47 | Son Güncellenme:

Kadınlar Günü her yıl 8 Mart tarihinde kutlanıyor. 8 Mart gününe yaklaşırken Dünya Kadınlar Günü tarihçesi ile ilgili detaylar merak ediliyor.8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Türkiye'de ilk kez 1921 yılında gerçekleştirildi. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi nedir ve bu sene hangi güne denk geliyor?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi, önemi nedir 8 Mart Kadınlar Günü hangi güne denk geliyor 2021

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için geri sayılıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Kadınlar Günü'ne yaklaşırken tarihçesi ve bu yıl denk geldiği gün merak ediliyor. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi nedir?

Haberin Devamı

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ TARİHÇESİ NEDİR?

Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909'da New York'ta bir "Kadınlar Günü" düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesini önerdi. 1917'de Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart orada ulusal bayram oldu. 1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı.

Haberin Devamı

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde toplanan 2. (Sosyalist) Enternasyonal'e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker ve arkadaşları bundan böyle her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesi önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. İlk yıllarda belirli bir tarih saptanmamıştı.

Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

8 MART BU SENE HANGİ GÜNE DENK GELİYOR*

2021 senesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Pazartesi gününe denk geliyor.