Gündem 90 bini aşkın ziyaretçi

90 bini aşkın ziyaretçi

08.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 3-6 Kasım tarihlerinde 11. kez düzenlenen Contemporary Istanbul sanat severlerden büyük ilgi gördü. Fuarda satışa sunulan eserlerin toplam değeri 56 milyon dolar olarak açıklandı

90 bini aşkın ziyaretçi

Bu yıl 11. kez düzenlenen çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, önceki gün sona erdi. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’yla İstanbul Kongre Merkezi’nde 14 bin metrekarelik bir alana yayılan fuarı, 3 - 6 Kasım tarihleri ve 2 Kasım ön izleme günü de dâhil olmak üzere 90 bin’in üzerinde sanatsever ziyaret etti. Contemporary Istanbul’da satışa sunulan eserlerin toplam değeri 56 milyon dolar olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Fuar, 11. yılında 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserini sanatseverlerle buluşturdu. Bu yıl tasarıma da özel yer ayıran Contemporary Istanbul, yeni bölümü CI Design kapsamında 32 tasarımcı, yeni medya sanatlarına ayrılan Plugin bölümünde ise 18 sanatçıyı ağırladı. Çağdaş sanatın en iyi örneklerinin bir araya geldiği fuarı yabancı ve yerli koleksiyoner, profesyonel, akademisyen, uluslararası müze grupları ve sanatseverler ziyaret etti.

90 bini aşkın ziyaretçi

Plensa’ya 280 bin euro

Fuar tarafından verilen bilgilere göre, sergilenen eserlerden en yüksek fiyata satılan iş, İspanyol sanatçı Jaume Plensa’nın ‘White Forest’ adlı heykel çalışması oldu. Plensa’nın eseri 280 bin Euro’ya alıcı bulurken, onu Roma’da yaşayan Yunan çağdaş sanatçı Jannis Kounellis’in Galeri Artist’te sergilenen ‘Untitled’ adlı işi 220 bin euro’yla takip etti. Fuarda yüksek fiyata alıcı bulan başka bir çalışma, Alman sanatçı Wolfgang Stiller’in 130 bin euro’ya satılan, insan başlı dev kibrit çöpleri ortaya koyduğu ‘Matchstickman’ adlı eseri oldu. Satış fiyatı açıklanan diğer eserlerden, Gülay Semercioğlu’nun Pi Artworks’te sergilenen ‘A Sip of Water’ adlı yapıtı 50 bin dolara alıcı buldu.

Haberin Devamı

‘Yerel değerler korunmalı’

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, fuarın kapanış gününde 11. yıl hakkında değerlendirmeler yaparak şunları söyledi: “Contemporary Istanbul 11. yaşında yine dünyanın farklı coğrafyalarından en iyi çağdaş sanat seçkilerini İstanbul ve sanatseverlerle bir araya getirdi. Gerçekleştirilen başarılı galeri ve eser seçkileri sayesinde bu yıl fuarı 90 bin’in üzerinde kişi ziyaret etti. Fuara katılan eserlerin yüzde 62’sinin satışı gerçekleştirildi. İstanbul, dünyanın önde gelen sanat ve kültür merkezleri olan New York, Londra, Paris ve Berlin ile beraber anılıyor. Dünyayı saran globalleşme ancak yerel değerlerin korunması ile mümkün olabilecek. Bu nedenle Türk çağdaş sanatının geleceği açısından uluslararası çağdaş sanat vizyonunun Contemporary Istanbul ile her yıl İstanbul’da bir araya gelmesi ciddi önem taşıyor.”

Haberin Devamı

90 bini aşkın ziyaretçi

Faruk Sade unutulmadı

Türkiye’nin ilk kavramsal sanat galerilerinden, Ankara’nın sanat yaşamına on yıllarca yön veren Galeri Siyah Beyaz’ın kurucusu, geçtiğimiz ağustos ayında hayatını kaybeden Faruk Sade, fuar kapsamında anıldı. Sade’nin yaşamı ve çalışmalarına ithafen CI Dialogues kapsamında 5 Kasım Cumartesi günü “1980’ler, Ankara ve Galericiliğin Bir Dönemi” başlıklı bir oturum düzenlendi.

Bu yıla kadar her sene kasım ayında gerçekleşen Contemporary Istanbul, 2017’den itibaren İstanbul Bienali’yle işbirliği içinde ve aynı tarihlerde düzenlenecek. Fuar, 12 Eylül 2017’de kapılarını yeniden açacak.

Bakan Çelik’ten fuar ziyareti

90 bini aşkın ziyaretçi

Contemporary Istanbul beş gün boyunca önemli siyasi isimleri de ağırladı. 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül kapanış günü fuarı Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve Contemporary Istanbul İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman ile birlikte gezdi. Kapanış gününde fuarı ziyaret edenler arasında Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik de vardı. Fuarın en üst düzeyde yetkililer tarafından desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, yerli ve yabancı galerilerin stantlarını ziyaret etmenin yanı sıra, 60’ın üzerinde sanat koleksiyoncusunun desteğiyle derlenmiş Collectors’ Stories bölümünü de dolaştı.