Gündem ABD'den F-16 satışına yeşil ışık! Peki bugüne nasıl gelindi?

ABD'den F-16 satışına yeşil ışık! Peki bugüne nasıl gelindi?

07.04.2022 - 12:43 | Son Güncellenme:

 Türkiye ile ABD arasında bir süredir gerçekleştirilen F-16 satış müzakerelerinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı ABD Kongresi'ne bir tavsiye mektubu gönderdi. Mektupta, “F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir" ifadeleri kullanıldı. Peki bu güne nasıl gelindi? İşte detaylar...

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 tipi savaş uçaklarının satılması için adım attı. Bakanlık, Kongre'ye gönderdiği tavsiye mektubunda, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını belirtti.

Haberin Devamı

"ÖNEMLİ BİR CAYDIRICI"

Mektupta, "F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir" ifadelerine yer verilirken, aynı zamanda Türkiye'nin Ukrayna'ya olan desteği ve savunma bağları, "bölgedeki kötü niyetli hareketler için önemli bir caydırıcı" olarak nitelendirildi.

"NATO BİRLİĞİ İÇİN GEREKLİ"

Mektupta, "Biden yönetimi, Türkiye ile uygun ABD savunma ticaret bağlarının, ABD ulusal güvenliği, ekonomik ve ticari çıkarlarının yanı sıra, uzun vadeli NATO ittifakı birliği ve çıkarları için de gerekli olduğuna inanıyor" ifadeleri kullanılarak, Dışişleri Bakanlığı'ndan önerilen F16 satışı için Kongre'nin onayının gerektiği belirtildi. Mektupta, ABD'den Türkiye'ye F16 satışı için herhangi bir güvence veya zaman çizelgesi sunulmadı.

Haberin Devamı

KONGREDEN ONAY GEREKLİ

Geçtiğimiz yıl ekim ayında Türkiye, ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı ve F-16'lar için 80 adet modernizasyon kiti satın almak için talepte bulunmuştu. Ancak ABD'de çok sayıda Türkiye karşıtı kongre üyesi Biden'a 'F-16'lar satılmasın' mektubu göndermişti. ABD'nin 40 F-16'nın satışını ayrıca modernizasyon işlemlerini gerçekleştirmesi için kongreden onay alınması gerekiyor.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ

Peki F-16 konusunda bugüne nasıl gelindi? Türkiye Aralık 2017'de Rusya ile s-400 anlaşması imzaladı. Temmuz 2019'de ABD, Türkiye'yi F-35 programından çıkaracağını duyurdu. Nisan 2021'de Türkiye F-35 programından çıkarıldı. Ekim 2021'de Türkiye, 'F-35 yerine F-16' formülü devreye aldı. Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna savaşı başladı. Mart 2022'de Erdoğan, Biden ile görüştü. Nisan 2022'de ABD Kongresi'ne F-16 mektubu gönderildi.

ABDden F-16 satışına yeşil ışık Peki bugüne nasıl gelindi

ERDOĞAN, BIDEN İLE GÖRÜŞMESİNDE DİLE GETİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  ABD Başkanı Biden ile Rusya-Ukrayna krizini görüşmüştü. Erdoğan bu görüşmede Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımını ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini belirterek, savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirmişti.