Gündem Aday kadrosuyla birlikte ilan edilecek

Aday kadrosuyla birlikte ilan edilecek

07.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Altılı Masa Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde en uzun toplantısını yaptı. Yapılan açıklamada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası ve hükümet programı niteliği taşıyacak ortak politikalar metninin 30 Ocak tarihinde açıklanacağı duyurulurken, ortak adayın ilanı için de Şubat ayı planlaması yapıldı.

Aday kadrosuyla birlikte ilan edilecek

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Milliyet’in masa kaynaklarından edindiği bilgilere göre, belirlenecek ortak adayın ismi, Saadet Partisi’nde gerçekleşecek toplantının ardından yapılacak lansmanla kamuoyuna ilan edilecek. Açıklama gövde gösterisi niteliğini taşıyacak. 

Haberin Devamı

Altılı Masa sadece cumhurbaşkanı adayını değil, kadrosunu da açıklayacak. Öngörülen modelde liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak kabinede yer alması planlanıyor. Buna göre altı lider aynı imza yetkisine sahip olacak. Karar süreçlerinde eşit olacaklar. Biri diğerinden üstün olmayacak. Ortak yönetim olacak.

Cumhurbaşkanı mutlak yetki sahibi olmayacak. Eşitler içinde öne çıkacak. Cumhurbaşkanı yetkilerini, cumhurbaşkanı yardımcılarıyla, bakanlar kurulu ve parlamentoyla kullanacak.

Genel başkanlar karar süreçlerin içinde imza yetkisine sahip olacak. Genel başkanların cumhurbaşkanı gibi her stratejik kararda imza yetkisi bulunacak.

Liste modelleri

Önümüzdeki süreçte Altılı Masa aday konusu ile birlikte seçim ittifakı ve milletvekili aday listeleri çalışmasını eş zamanlı yürütecek. Son toplantıda kurulması kararlaştırılan komisyon bu amaçla altı partinin seçime nasıl gireceğine yönelik çalışma yapacak.

Haberin Devamı

Meclis’te en yüksek temsil oranına ulaşmak için hangi ittifak ve liste modellemelerinin tercih edilebileceğine ilişkin önerilerini liderlere sunacak.

Komisyon çalışmasında daha önceden yürütülen il il, bölge bölge partilerin oy potansiyelleri ve olası ittifak ve liste modellerinin Meclis’e nasıl yansıyabileceğine ilişkin gerçekleştirilen simülasyon çalışmalarını da dikkate alacak. Bu konuda nihai kararı da liderler verecek.

Başörtüsü teklifi

Altılı Masa Cumhur İttifakı ortaklarının başörtüsü ve aile ile ilgili anayasa değişiklik teklif metnine ilişkin izlenecek stratejiyi de masaya yatırdı. Bu teklife, yeni bir anayasa değişiklik teklifi önerisi ile karşılık verilmesi bekleniyor.

‘Oyunun kurallarını koyduk’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, dün sabah katıldığı canlı yayında alınan kararlara ilişkin önemli mesajlar verdi. Davutoğlu, liderlerden birinin cumhurbaşkanı adayı olup seçilmesi halinde diğer beş genel başkanın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alacağına ilişkin basına yansıyan haberlerin hatırlatılması üzerine, “Kurumsal olarak cumhurbaşkanı ve yardımcılarının bir ortak süreç ile cumhurbaşkanı ve yardımcılarının ağırlıklı olduğu bir yapı olacak. Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun genel başkanlar doğrudan karar süreçleri içerisinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. Genel başkanlar imza yetkisine sahip olacak” dedi. Davutoğlu, aday tespit sürecine ilişkin takvimin geciktiği iddialarına yönelik ise, “Tek aday çıkaracağız. Zihnimizde bir takvim var. İktidar istedi ki bu takvimi öne alalım. 6 ay önce adayı tayin etseydik ne olurdu biliyor musunuz? Gelen cumhurbaşkanı kendisinin Erdoğan gibi bir yetki kullanacağını düşünürdü ve mutlaka çatışırdık. Şimdi çatışma çıkmaz. Biz altı kişilik bir takımız, seni kaptan yapıyoruz ama oyunun kuralları belli. Sembolik cumhurbaşkanı değil. Güç kullanmayacak diye bir şey yok ama o gücü kullanırken milleti düşünecek. Oyunun kurallarını koyduk, şu andan itibaren adayı konuşmanın vakti geldi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yan yana uçtular

Davutoğlu Altılı Masa, toplantısından sonra saat 22.20 uçağı ile İstanbul’a gidecekti. Ancak toplantı tahmin edilenden uzun sürünce uçuş saati değiştirildi. Davutoğlu, saat 22.50 uçağıyla İstanbul’a gitti. CHP lideri Kılıçdaroğlu da aynı uçaktaydı. Davutoğlu 1A, Kılıçdaroğlu 1B koltuklarında oturdu. İki liderin sohbetinin konusunu üniversite yılları oluşturdu.