26.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş
30 yıllık bir bağımsızlık savaşının ardından Etiyopya’dan ayrılarak 1993’te bağımsızlığını ilan eden Eritre’deki ilk Türk Büyükelçisi Fırat Sunel, Türk insanına bu gizemli, ilginç ve küçük ülkeyi tanıtmaya çalışıyor. Büyükelçi Sunel, sadece 5,5 milyon insanın yaşadığı, 350 mercan adasıyla 2 bin 300 kilometre kıyı şeridi bulunan Eritre’nin yeryüzündeki saklı cennetlerden biri olduğu görüşünde; “2 yıldır buradayım. Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi iki büyük semavi dine ev sahipliği yapan, 9 etnik grubu barındıran Eritre doğanın bir hediyesi.”
Osmanlı kenti Massawa
Eritre’nin 1555’te Kanuni Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu toprağı olduğunu, 2. Dünya Savaşı’na kadar İtalya, savaştan sonra da İngiliz hakimiyetine girdiğini belirten Sunel, ülkenin 1993’te bağımsızlığını ilan ettiğini anlatıyor. Kızıldeniz kenarındaki eski Osmanlı kenti Massawa’da 16. Yüzyıldan kalma Şeyh Hammal ve Şafi Camileri’nin halen ibadete açık olduğunu kaydeden Sunel, “Dahlak Takımadaları’nda Osmanlı’nın açtığı yüzlerce su kuyusu halen kullanılıyor. Kesme mercandan inşa edilen evleriyle Massawa’da gezerken kendinizi Osmanlı döneminde bir tarih yolculuğuna çıkmış gibi hissediyorsunuz. Ülkenin İslam tarihi açısından da büyük bir önemi var. 615’te yaptırılan kıblesi Kudüs’e bakan “Sahabe Mescidi” dünyadaki ilk mescit olarak biliniyor” diyor.
Pek çok doğa sporunu aktif olarak yapan Sunel, ülkemizden giden ilk dalgıç grubuna bizzat rehberlik yaparak sualtının güzelliklerini de gösterdi. Türkiye’nin en ünlü sualtı fotoğrafçılarından Bedri Sincar ve ekibini devlete ait dalış merkeziyle yaptığı organizasyonla Kızıldeniz’in derinliklerine indiren Sunel, mercan resiflerindeki canlıları gösterdi.