Gündem Afyonkarahisar'da kuduz seferberliği

Afyonkarahisar'da kuduz seferberliği

21.11.2008 - 19:26 | Son Güncellenme:

AFYONKARAHİSAR Valisi Haluk İmga, Sandıklı İlçesi Örmekuyu Köyü'nde görülen kuduzun çevre köy, beldelerde de görülmesi üzerine 17 köyde kuduz aşılama çalışmalarının yapıldığını söyledi

Afyonkarahisarda kuduz seferberliği

Vali İmga, kuduzla mücadele çerçevesinde, aşılama için 30 bin YTL ödenek çıkarıldığını belirtti. Tarım İl Müdürü Hüseyin Ceylan da kuduz hastalığının görüldüğü yerleşim yeri sayısının 29'a çıktığını söylerken, 8'inin karantinaya alınarak hayvan giriş ve çıkışlarının durdurulduğunu kaydetti.
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Tarım İl Müdürü Hüseyin Ceylan'ın da katıldığı toplantıda, Vali İmga, kuduz vakalarının Şuhut, Dinar ve Sandıklı ilçelerindeki 17 köyde görüldüğünü belirterek, “Bu kuduz vakalarının yayladaki vahşi hayvanlardan kaynaklandığı belirlendi” dedi. Kuduz vakalarının görüldüğü 17 köyde aşılama yapmak için Özel İdare bütçesinden 30 bin YTL ödenek aktardıklarını anlatan Vali Haluk İmga, küçük baş hayvanların bulunduğu köylerde 3, büyükbaş hayvanların bulunduğu köylerde ise 6 ay karantina uygulanacağını söyledi.
Tarım İl Müdürü Hüseyin Ceylan ise kuduzun çok tehlikeli ve öldürücü olduğunu belirterek, şimdiye kadar 29 yerleşim yerinin kuduzdan etkilendiğini, 8 yerleşim yerini ise karantinaya aldıklarını söyledi. Ceylan, “Evcil hayvanlarda yapılan aşı uygulamalarıyla hastalığın yayılması yavaşlatıldı, ancak yine de durdurulamadı. Hastalıktan 63 bin 192 hayvan etkilendi. Kontrol altında bulunan hayvan sayısı 22 bin 942. Şu ana kadar 55 bin doz kuduz aşısını hastalık çıkan ilçeler ile riskli bölgelere dağıttık. Çiftlik hayvanları ile birlikte kedi ve köpekler de aşılanıyor” diye konuştu. Ceylan, İl Sağlık Müdürlüğü yardımıyla bölgedeki insanlara da 1350 koruyucu kuduz aşısı yapıldığını söyledi.