Gündem Akademisyenlere ‘Gezi’ operasyonu

Akademisyenlere ‘Gezi’ operasyonu

17.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Osman Kavala soruşturması kapsamında aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınan 13 kişiden Prof. Turgut Tarhanlı, Bora Sarı ve Asena Günal serbest bırakıldı.

Akademisyenlere ‘Gezi’ operasyonu

Anadolu Kültür AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında dün sabah yeni bir operasyon gerçekleştirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, dün sabah 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, Adana, Antalya ve Muğla’da belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

Haberin Devamı

Operasyonda, Avrupa Matematik Topluluğu’nun Başkan Yardımcısı da olan Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay Tüten, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanı Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür AŞ Depo Program Koordinatörü Asena Günal, Anadolu Kültür AŞ Genel Koordinatörü Meltem Aslan Çelikkan, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ali Emekçi, Anadolu Kültür AŞ çalışanları Ayşegül Güzel, Bora Sarı ve Filiz Telek, Anadolu Kültür AŞ Danışmanı Çiğdem Mater Utku, Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü Hande Özhabeş, İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi çalışanı Yiğit Aksakoğlu, Gezi Parkı olaylarının senarize edildiği Mi Minör oyununun yöneticilerinden Yusuf Cıvır gözaltına alındı. Operasyon kapsamında yedi şüphelinin arandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Organize etti’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyona ilişkin yayımladığı bilgi notunda şu ifadelere yer verildi: “Mehmet Osman Kavala’nın Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymak ve kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek ve bu şekilde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeyi amaçladığı, vakıf ve şirketini kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir. Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde şüphelilerin; Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür A.Ş.’ye ait DEPO isimli yerde toplantılar düzenledikleri, sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri ve profesyonel eylemciler getirttikleri (Duran Adam, Piyano Çalan Adam, Kırmızılı Kadın vs.) tespit edilmiştir.”

3 kişi serbest

İşlemleri tamamlanan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı, ifadeleri alındıktan sonra yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.