Gündem ‘Alo dikkat! Zabıtalar size doğru geliyor’

‘Alo dikkat! Zabıtalar size doğru geliyor’

07.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dilenci cenneti İstanbul’da denetimler yapan belediye zabıta ekipleri tarafından, geçen yıl 5 bin 517 dilenciye işlem yapıldı. Bir dilenciden tam 17 bin 457 lira çıktı…

‘Alo dikkat Zabıtalar size doğru geliyor’

 

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - İBB Zabıta Daire Başkanlığı Dilenci Mücadele Zabıta Ekiplerinin 2021 yılı içerisinde gerçekleştirdiği denetimlerde dilenirken yakalanan bir şahsın üzerinden 17 bin 457 TL para çıktı. Denetimler esnasında zabıta araçlarını görüp kendi aralarında telefonla haberleşen dilencilere karşı önlem alan ekipler, zaman zaman toplu taşıma araçlarıyla uygulama yaptı.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Daire Başkanlığı Dilenci Mücadele Zabıta Ekipleri, 2021 yılı içerisinde sorumluluk alanındaki alanlarda gerçekleştirdikleri uygulamalarda, vatandaşların din ve insani duygularını istismar eden 5 bin 869 dilenci hakkında işlem yapıldı.

İşlem yapılan dilencilere, toplam 988 bin 176 bin TL idari para cezası kesilirken dilencilikten elde etmiş oldukları 68 bin 903 bin TL ‘lik gelirin mülkiyeti ise Belediye Encümen kararı ile kamuya geçti. 2020 yılında ise toplam 5 bin 517 dilenci hakkında işlem başlatılmış ve dilencilerin üzerinden çıkan 70 bin 623 bin TL kamuya aktarıldı.

Dilenciliğin en çok yapıldığı ilçelerin başında Kadıköy, Fatih, Beyoğlu, Ataşehir alıyor. Dilenenlerin yüzde 83’ü Türkiye vatandaşı, yüzde 15,62’si Suriyeli. Her dilencinin ise dilenme taktiği şartlara ve mekana göre de değişiklik gösteriyor. Dilenciliği meslek haline getirmiş olanların, dilencilik yapacağı mekana geldikten sonra günlük- iş kıyafeti değişimi yaptığı belirtildi. Bazı dilenciler gündüz yırtık pis kıyafetlerle dilenip akşam peruk ve daha modern bir görüntüyle sinyalcilik denilen yöntem ile insanlara “Yolda kaldım, hastam var, çantamı çaldırdım vb.” yalanlar üreterek para dilendikleri ifade edildi.

Haberin Devamı

Telefonla haberleşiyorlar

Zabıta Daire Başkanlığı, zabıta araçlarını gören dilencilerin, telefonla haberleşerek alandan uzaklaştığını saptayınca, ekipleri zaman zaman toplu taşıma araçları ile denetime gönderildi. Dilencilerin, özellikle mesai başlangıç ve bitiş saatleri, trafiğin yoğun olduğu yerler ve dini günlerde cami önlerinde dilendikleri belirlenirken, Yakalanan dilenciler hakkında da cezai ve idari işlem gerçekleştirildiği belirtildi.

Beylikdüzü’nde metrobüs üst geçidinin merdivenlerinde cep telefonu kullanan bir dilencinin sosyal medyada paylaşılan görüntüleri uzun süre tartışmalara neden oldu.